welli Opublikowano 26 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 Witam, jeżeli zły dział to przepraszam. Ogólnie w temacie motocykli jestem zielony dlatego prosiłbym o jakieś porady i wskazówki. Rok temu zakupiłem swój pierwszy motocykl, a raczej pierdziawke, żeby pośmigać trochę turystycznie i oswoić się z jednośladami. Za dzieciaka były jakieś simsony i skuterki, ale to całkiem inna bajka. Mianowicie, chciałbym się dowiedzieć jak zaserwisować ten motor po zimie. Co wymienić itp. Co prawda mam jakieś obowiązkowe przeglądy w salonie (1500km przejechane w tamte wakacje - docieranie itp), z tym, ze już nie zamierzam jechać do salonu na serwis. Motor chodził fanie do serwisu. Po tym czasie zaczęły się problemy tzn. jakieś wycieki bodajże z filtru paliwa, oraz problemy z rozruchem. Więc wole sam sobie wszystko zrobić. Po wizycie w salonie padł akumulator po tygodniu, więc sądzę iż podmienili. Akumulator był żelowy, wsadziłem zwykłą sprawdzoną kwasówkę 12V 8Ah. Motor bardzo podobny a wręcz chyba kopia yamahy ybr 125 z tego co widzę. Zamierzam zmienić olej przed pierwszym uruchomieniem po zimie, co jeszcze mogę zrobić? Nasmarować łańcuch, ok? A filtry i inne oleje? Na co zwrócić uwagę w tym modelu, żeby to jeździło jak najdłużej? Motor jest na wtrysku paliwa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Poczytaj temat "zimowanie motocykla" i wyciągnij swoje wnioski. Reszta to już wymiany interwałowe i tyle. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welli Opublikowano 27 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Ok dzięki, poczytam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuś50/125 Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Witam, jeżeli zły dział to przepraszam. Ogólnie w temacie motocykli jestem zielony dlatego prosiłbym o jakieś porady i wskazówki. Rok temu zakupiłem swój pierwszy motocykl, a raczej pierdziawke, żeby pośmigać trochę turystycznie i oswoić się z jednośladami. Za dzieciaka były jakieś simsony i skuterki, ale to całkiem inna bajka. Mianowicie, chciałbym się dowiedzieć jak zaserwisować ten motor po zimie. Co wymienić itp. Co prawda mam jakieś obowiązkowe przeglądy w salonie (1500km przejechane w tamte wakacje - docieranie itp), z tym, ze już nie zamierzam jechać do salonu na serwis. Motor chodził fanie do serwisu. Po tym czasie zaczęły się problemy tzn. jakieś wycieki bodajże z filtru paliwa, oraz problemy z rozruchem. Więc wole sam sobie wszystko zrobić. Po wizycie w salonie padł akumulator po tygodniu, więc sądzę iż podmienili. Akumulator był żelowy, wsadziłem zwykłą sprawdzoną kwasówkę 12V 8Ah. Motor bardzo podobny a wręcz chyba kopia yamahy ybr 125 z tego co widzę. Zamierzam zmienić olej przed pierwszym uruchomieniem po zimie, co jeszcze mogę zrobić? Nasmarować łańcuch, ok? A filtry i inne oleje? Na co zwrócić uwagę w tym modelu, żeby to jeździło jak najdłużej? Motor jest na wtrysku paliwa. Pozdrawiam.Ogólnie marka Barton i ich motocykle to stan umysłu, różne rzeczy się dzieją z ich motocyklami, ale jeśli chcesz dobrze się przygotować do sezonu, no to na pewno zmiana oleju i filtru, nasmaruj łańcuch, sprawdź naciąg łańcucha, płyn hamulcowy, no ogólnie to są raczej podstawowe rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welli Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 (edytowane) Właśnie zamawiam smar do łańcucha wraz z czyścidłem. A olej jaki polecacie tam wlać. Zalecają 10w40, ale nic więcej nie podane. Full syntetyk, czy półsyntetyk starczy (motor dotarty)? Olej: https://allegro.pl/oferta/motul-7100-4t-10w40-ma2-1l-7707805971?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=ZjEzOGUyZGQtNWQ4Ni00MzEyLWExNGUtZjY1NDE4MWU2YTEzAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=524a3eab-6e21-4edb-b5f4-e19b1097cd2d Pozdrawiam. Edytowane 13 Marca 2019 przez welli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi