Skocz do zawartości

Yamaha SR 125, rok 1996, stukanie na ciepłym silniku

Marta_a
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Wiem, że bez zaglądania do silnika to jak "wróżenie z fusów", ale może ktoś z Was miał podobnie i mnie pokieruje.

Od tygodnia słyszę terkotanie/stukanie słyszalne jako wyższy dźwięk niż dźwięk silnika - tylko na rozgrzanym silniku. Słyszalne zarówno podczas jazdy (niezależnie czy zwalniam czy przyspieszam czy zmieniam biegi), ale również podczas stania, na luzie.
Dźwięk do ściągnięcia tutaj:

https://www.easypaste.org/file/0XwdTLpG/20170719.001.m4a?lang=pl

Dochodzi raczej z górnej pokrywy.

Wymieniony został łańcuszek rozrządu, zawory wyregulowane, więc to nie to.

Mechanik nie oceni bez zaglądania do silnika, ale martwię się - czy to coś pilnego i już mam go zostawiać do rozebrania (a koszt może przekroczyć koszt motocykla...) czy mogę na razie jeździć. Nie chcę zatrzeć silnika.

Będę wdzięczna za pomoc :)

Hej!

Wiem, że bez zaglądania do silnika to jak "wróżenie z fusów", ale może ktoś z Was miał podobnie i mnie pokieruje.

Od tygodnia słyszę terkotanie/stukanie słyszalne jako wyższy dźwięk niż dźwięk silnika - tylko na rozgrzanym silniku. Słyszalne zarówno podczas jazdy (niezależnie czy zwalniam czy przyspieszam czy zmieniam biegi), ale również podczas stania, na luzie.

Dźwięk do ściągnięcia tutaj:

https://www.easypaste.org/file/0XwdTLpG/20170719.001.m4a?lang=pl

Dochodzi raczej z górnej pokrywy.

Wymieniony został łańcuszek rozrządu, zawory wyregulowane, więc to nie to.

Mechanik nie oceni bez zaglądania do silnika, ale martwię się - czy to coś pilnego i już mam go zostawiać do rozebrania (a koszt może przekroczyć koszt motocykla...) czy mogę na razie jeździć. Nie chcę zatrzeć silnika.

Będę wdzięczna za pomoc :)

Ćwierka jak ptaszki o poranku, nie jest to nieszczelność na kolektorze?

Albo może się przyciera na wałku ;)

Edytowane przez Arczi919

Ćwierka jak ptaszki o poranku, nie jest to nieszczelność na kolektorze?

Albo może się przyciera na wałku ;)

Bardziej stuka/klekoce niż ćwierka ;) Dochodzi zdecydowanie od silnika, no i niezależnie od obrotów, ale tylko na rozgrzanym silniku.