rozkosmany Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 No pacz pan jaki ze mnie motórzysta za dyche :banghead:Byłem przekonany że GS 500 jest chłodzony wodą, nooo :laugh: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rozkosmany Opublikowano 17 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 (edytowane) Dobra, dzisiaj przeżarłem we łbie wszelkie koncepcje. Obaliłem kilka browarów i Margarite którą przywiózł Chester. Paląc szlugi, pijąc tego browara gapiliśmy się, łaziliśmy dookoła i obmacywali NTV-ke. W naszych szalonych wizjach rysowały się nowe połączenia kabli- supły z rur i kształty kilku puszek które trzeba będzie ulepić po czym przyczepić w miejsce tego co zostanie brutalnie urżnięte boszką :) Chester patykiem na glebie narysował szkic jak to on sobie wyobraża ułożenie przekładnie i którędy przenizać jej oś. Fajnie się składa żeśmy gapili się akurat na NTV-ke bo jego wizja była bardzo prosta. Gdyby to był silnik rzędowy to oś przekładni wypadłaby w dziurze którą trzebaby zrobić w bloku cylindrów. No a że to szczęśliwie jest V-ka to wypadnie bokiem i dla obydwy cylindrów na raz :) Akurat całkiem po środku i w nadzwyczaj korzystnym położeniu naprędce - fachowo wykreślonej przez Chestera patykiem oczywiście na ziemi. Tak więc sprawa się rypła. Do lataka będę robić napęd oparty o silnik Hondy NTV. Wprawdzie mam juz taki w motórze:) Ale kupię cóś na ebayu i do dzieła.Silnik ten jest mi doskonale znany i wiem czego po nim się spodziewać. Będzie bardzo łatwo zrobić w nim zdwojony system zapłonowy- przede wszystkim dlatego że posiada fabrycznie po dwie świece na cylinder. Wiem o nim również z własnego doświadczenia że pracuje nadzwyczaj spokojnie i praktycznie bezwibracyjnie. Posiada spory moment obrotowy i ciągnie równo niczym diesel z ursusa. Nie jest też szczególnie ciężki bo skompletowany sam bez większych kłopotów dygałem na i ze stołu. Przy czym sporą częsć jego masy stanowi bardzo solidna skrzynia biegów którą się wywali przecież. Latak przy okazji, o ile pofrunie na tym moim wynalazku :) Powinien mieć fajny dźwięk Edytowane 17 Stycznia 2017 przez rozkosmany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi