Skocz do zawartości

Ubezpieczenie rzeczy przewożonych na moto albo rzeczy osobistych

ded
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Prowadzę jednoosobową działalność, serwis komputerowy. Coraz częściej zdarza mi się latać do klientów na moto i co za tym idzie transportować np laptopy czy inną elektronikę. Wożę to w sakwach tekstylnych i jeszcze nigdy nie było problemu ale jak bym się wyglebił to z takiego laptopa raczej wiele by nie zostało. Moto jest stary, więc AC odpada. Rzeczy które wożę nie są specjalnie wartościowe, kwota 5000zł by mnie urządzała.

Zastanawiam się jako podejść do tematu, bo z racji tego że pracuję sam może korzystniejsze byłoby ubezpieczenie osobiste typu na jakieś rzeczy podręczne. Czasem wożę swojego lapka, mam też nieco droższy telefon czy zegarek i w sumie ubezpieczenie tego zarówno od zniszczenia jak i kradzieży byłoby wskazane. Sakwy nie dają możliwości jakiegoś skutecznego zamknięcia, są zasuwane na suwak więc chciałbym żeby ubezpieczyciel nie miał odpowiedniego "wyłączenia" w razie kradzieży. Czasem zdarza mi się zostawić moto na kilka minut z laptopem w sakwie.

Myślałem na OC dla biznesmenów ale ja chyba potrzebuję czegoś innego bo ono to się przydaje jak ktoś spaprze odpowiedzialny temat narażając kogoś o duże straty- w moim fachu raczej nie ma szans- jeśli już to rekompensata za popsuty laptop to przecież kilka stówek.

Może mi doradzicie jakiego typu oferta najbardziej się wpisuje w moje potrzeby? Domyślam się że konkretnego ubezpieczyciela nikt nie wskaże ale chciałbym obrać jakiś kierunek poszukiwań a nie bardzo mam pomysł.