tomekx123 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam,pacjent to Yamaha FZS 1000, rocznik 2001.Problemem jest stukające sprzęgło przy wciśniętej klamce.Czytałem już masę tematów o hałasujących sprzęgłach ale wszystkie dotyczyły hałasowania które ustaje po wciśnięciu klamki,w moim przypadku jest odwrotnie. Sprzęgło oczywiście nieco hałasuje również gdy klamka nie jest wciśnięta ale zdecydowanie głośniej stuka gdy klamkę wcisnę, gdy wrzucę bieg hałas cichnie, gdy wrzucę z powrotem luz słychać stukanie (nawet podobne do tego w Ducati ;) )Podczas jazdy nie ma żadnych objawów awarii - nie ślizga się, nie ciągnie. Po rozebraniu sprzęgła zmierzyłem grubość tarcz, przekładek, sprężyn - wszystko mieści się w normie podanej w serwisówce. Kosz sprzęgłowy jak i zabierak nie mają luzów.Jedyne co budzi niepokój to luźne sprężyny w koszu sprzęgłowym - z 6 z sprężyn 4 mają duży luz (ok 3mm), pozostałe dwie siedzą sztywno. Znalazłem już firmę która zajmuje się wymianą sprężyn w koszu sprzęgłowym i załatwię to po świętach ale nie jestem pewien czy to rozwiąże sprawę. Czy to, że hałas cichnie po wrzuceniu biegu może mieć związek z awarią skrzyni biegów? Edytowane 5 Kwietnia 2015 przez tomekx123 Cytuj www.bikepics.com/members/zawisza Simson S51 > MZ ETZ150 > Kawasaki GPZ500s > Honda CBR600 F4 > Yamaha FZS 1000 Fazer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamin Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Skrzynia nie ma nic do tego stukania :) U mnie jest tak samo, po wrzuceniu biegu nie obraca się po prostu stukająca część sprzęgła. Wymienisz te sprężyny i powinno być lepiej. Tam jest jeszcze łożysko igiełkowe i tuleja na których obraca się kosz, złużyte też potrafią hałasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi