Skocz do zawartości

Sprzęgło romet T-1

Maver501
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuje :) kupiłem silnik po całkowitym remoncie i po prostu odpaliłem go i chciałem się przejechać wcisnołem sprzęgło i go zdławiło i zgasł :blush:

Witam

jeśli chodzi o te trzy zawleczki to dziś jak rozebrałem były na miejscu i sprzęgło normalnie da się wciskać ręką bardzo proszę o pomoc bo no sam już nw co jest tego przyczyną :blush:

Więc tak: możliwe, że pomiędzy łożyskami wału od strony zapłonu nie został włożony dystans i przy dociskaniu sprzęgła przesuwa się wał. Jest to bardzo częsta usterka, a właściwie niedoróbka.

Zwróć uwagę na seger, który trzyma tarcze sprzęgłowe- reguluje się nim luz na sprzęgle.

Pytanie: czy jak wciśniesz sprzęgło to silnik tylko gaśnie czy słyszysz jak coś szoruje? Może nie masz popychacza sprzęgła. Jest on włożony w dekiel sprzęgła, na takim półksiężycu. Wygląda jak bolczyk, jest osadzony na wałku włączającym sprzęgło.

Sprawdź na "sucho" jak działa sprzęgło i czy działa. Dociśnij ręką docisk, zapnij bieg i zobacz czy będzie trzymać czy nie.

W jakiej kondycji są tarcze sprzęgła?

Edytowane przez Brzoz3k

Jak te dystanse to trzeba rozpołowić. Nie mam pomysłu jak to sprawdzić, bo dystans jest cieniutki, ale kluczowy dla tego układu. Sprawdź czy masz podkładkę pod koszem sprzęgłowym. Jak jest to ok. Jak nie ma wsadź odpowiednią. Jaki olej lejesz, jaki masz luz między tarczami? W jakim stanie są tarcze?

Przełóź seger na drugą stronę, on reguluje luz. Może to pomoże. Ew kosz sprzęgłowy się odkręcił. Rozbierz, popatrz, oceń, opisz wszystko niepokojące.

Do sprawdzenia czy tarcza wysprzęglająca ma w sobie kuleczkę.

Chyba wszystkie możliwości opisałem, mechanizm jest bardzo prosty, ale musi być wszystko prawidłowo złożone oraz muszą być podkładki. Innąv przyczyną jest zużycie tarcz sprzęgłowych. Walcz dalej :-)