Maver501 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Witam mam problem ze sprzęgłem w Romecie ponieważ po zapaleniu i wciśnięciu sprzęgła silnik gaśnie bardzo proszę o pomoc i bardzo dziękuje :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoz3k Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Silnik remontowałeś czy tak samo z siebie się to stało? Napisz w jakich okolicznościach Ci to padło. Optymistyczna wersja- zawleczki puściły. Opisz dokładniej to Ci pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maver501 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Dziękuje :) kupiłem silnik po całkowitym remoncie i po prostu odpaliłem go i chciałem się przejechać wcisnołem sprzęgło i go zdławiło i zgasł :blush:Witamjeśli chodzi o te trzy zawleczki to dziś jak rozebrałem były na miejscu i sprzęgło normalnie da się wciskać ręką bardzo proszę o pomoc bo no sam już nw co jest tego przyczyną :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoz3k Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Więc tak: możliwe, że pomiędzy łożyskami wału od strony zapłonu nie został włożony dystans i przy dociskaniu sprzęgła przesuwa się wał. Jest to bardzo częsta usterka, a właściwie niedoróbka.Zwróć uwagę na seger, który trzyma tarcze sprzęgłowe- reguluje się nim luz na sprzęgle. Pytanie: czy jak wciśniesz sprzęgło to silnik tylko gaśnie czy słyszysz jak coś szoruje? Może nie masz popychacza sprzęgła. Jest on włożony w dekiel sprzęgła, na takim półksiężycu. Wygląda jak bolczyk, jest osadzony na wałku włączającym sprzęgło.Sprawdź na "sucho" jak działa sprzęgło i czy działa. Dociśnij ręką docisk, zapnij bieg i zobacz czy będzie trzymać czy nie. W jakiej kondycji są tarcze sprzęgła? Edytowane 9 Stycznia 2015 przez Brzoz3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maver501 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Dziękuje za pomoc chyba przyczyną będzie brak popychacza bo był sam półksiężyc a sprzęgło ma nowe tarcze wciskałem ręką i było ok i na odpalonym gdy wcisnołem było słychać szuranie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoz3k Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 A widzisz, to kupujesz i masz :-). Groszowa sprawa. Wyczyść jeszcze silnik z opiłków, bo się trochę ich mogło uzbierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maver501 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Witam jednak to niestety nie to :sad: wczoraj po prostu mi wyleciał dziś złożyłem z nim i jest niestety to samo to chodzi jednak chyba o ten wał możesz mi powiedzieć co dokładnie mam zrobić bardzo dziękuje za pomoc :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoz3k Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Jak te dystanse to trzeba rozpołowić. Nie mam pomysłu jak to sprawdzić, bo dystans jest cieniutki, ale kluczowy dla tego układu. Sprawdź czy masz podkładkę pod koszem sprzęgłowym. Jak jest to ok. Jak nie ma wsadź odpowiednią. Jaki olej lejesz, jaki masz luz między tarczami? W jakim stanie są tarcze? Przełóź seger na drugą stronę, on reguluje luz. Może to pomoże. Ew kosz sprzęgłowy się odkręcił. Rozbierz, popatrz, oceń, opisz wszystko niepokojące.Do sprawdzenia czy tarcza wysprzęglająca ma w sobie kuleczkę. Chyba wszystkie możliwości opisałem, mechanizm jest bardzo prosty, ale musi być wszystko prawidłowo złożone oraz muszą być podkładki. Innąv przyczyną jest zużycie tarcz sprzęgłowych. Walcz dalej :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi