Skocz do zawartości

rejestracja enduro/ cross, rejestracja pod kat. A2

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem wszystkim! Od pewnego czasu zastanawiam śie nad zakupem jakiegoś crossa ale że jestem zielony w tym temacie chciałem troche poczytać i nabrać wiedzy, czytając tematy na tym forum jedynie wszystko mi się pomieszało. Pierwsze czego za bardzo nie moge zrozumieć to które motocykle mogą być zarejestrowane, znalazłem takie ogłoszenie: http://otomoto.pl/ktm-exc-250-2t-z-doku-do-rej-M4182383.html rozumie że ten motocykl to enduro które mozna normalnie zarejestrować a tego już nie http://otomoto.pl/ktm-sx-250-piekny-M4195274.html bo to cross?

Zastanawia mnie też jeżeli kupie tego exc i go zarejestruje i wykupie ubezpieczenie to czy jak mi się coś stanie ,,w terenie" to bedzie należało mi się jakieś odszkodowanie? Jezeli nie to jakie dodatkowe ubezpieczenie bedzie mi potrzebne?

2. problem to zmniejszenie mocy aby pasowało na kategorie prawa jazdy A2, znalazłem że ten model ma 37kW a na A2 nie może przekraczać 35kW. W necie znalazłem taki oto sposób biore motocykl po zakupie (przed przejestrowaniem go na siebie) jade znim na hamownie OSKP i oni mi wystawiają papiery i z tymi dokumentami lece do WK i mam juz gotowy motocylk którym moge się poruszać po drogach bez lipy. Przerabiał to ktoś?

AD 1.

Czołem wszystkim! Od pewnego czasu zastanawiam śie nad zakupem jakiegoś crossa ale że jestem zielony w tym temacie chciałem troche poczytać i nabrać wiedzy, czytając tematy na tym forum jedynie wszystko mi się pomieszało.

Obawiam się że to nie wina akurat TEGO forum...

Pierwsze czego za bardzo nie moge zrozumieć to które motocykle mogą być zarejestrowane

Zarejestrowane (pomijając takie które już były/są zarejestrowane) to tak w skrócie to mogą być takie które mają odpowiednie dokumenty i takie które przejdą przegląd techniczny. Ten przegląd techniczny jest dosyć ważny i ciężko żeby przeszedł go motocykl który np nie ma żadnych świateł.

Zastanawia mnie też jeżeli kupie tego exc i go zarejestruje i wykupie ubezpieczenie to czy jak mi się coś stanie ,,w terenie" to bedzie należało mi się jakieś odszkodowanie? Jezeli nie to jakie dodatkowe ubezpieczenie bedzie mi potrzebne?

Jak kupisz taki motocykl jak te które pokazałeś to wysoce prawdopodobne że przyda ci się jakieś ubezpieczenie zdrowotne... Ubezpieczenie OC chroni Cię tylko jak masz uprawnienia do kierowania pojazdem, jesteś trzeźwy, nie użyłeś go do przestępstwa, i chronią cię tylko przed tym że jak coś komuś zniszczysz to nie będziesz musiał za to płacić z własnej kieszeni. A jak chcesz odszkodowanie jak się połamiesz, to już musisz sobie coś dokupić, jakieś NNW czy coś więcej - temat do rozmowy z agentem ubezpieczeniowym.

AD2

Wystarczy żeby w dokumentach była wpisana odpowiednia moc i chyba waga. W tym miejscu mała uwaga do pierwszego punktu i ubezpieczenia OC, jeśli np. zrobisz komuś kuku i okaże się że miałeś prawko A2 a poruszałeś się motocyklem który przekroczył dozwoloną tą kategorią moc (i sprawa wyjdzie na jaw), to wtedy mówiąc w skrócie będziesz płacił sam ze swojej kieszeni.

Aha, no i zastanów się do czego ma ten motocykl służyć bo takie żeby latać po mieście i po krzakach to nie ma...

Edytowane przez 4jku

Heartstone. Link do założenia konta z nagrodą za aktywację :)

https://battle.net/recruit/SGD6NTGVLV?blzcmp=raf-hs&s=HS&m=pc