Skocz do zawartości

Honda NX650 problem z rozrusznkiem(bendiks)

Mly96
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem w hondzie, z tego co wiem zębatka na rozruszniku jest obrobiona przez co silnik ciężko odpalić z rozrusznika. Wygląda to tak, że naciskam rozrusznik, czasami nawet nie kręci, ale po puknięciu w niego nagle dziwnie ożywa (WTF???) i zaczyna się kręcić, jak możecie się domyślić wiele to nie daje, a po jakimś czasie jak się kręci to znowu odmawia współpracy i trzeba go puknąć (........)

Chciałbym to naprawić żeby normalnie odpalać go z rozrusznika, a nie pchać taką krowę, bo po paru próbach jest już ciężko.

Z tego co wiem jest to wina zębatki na rozruszniku, która nie jest obrobiona tylko w jednym miejscu i nawet raz się udało odpalić, usłyszałem też że trzeba wymienić sprzęgiełko rozrusznika, pytanie brzmi w jakim celu i jaką dokładnie funkcję pełni i co się stanie jeśli nie wymienię, zakładając, że wymaga wymiany i jak rozpoznać że jest do wymiany. (btw. czego to wina - teraz jak nacisnę przycisk to jest tylko "cyk", czy to słabe aku?)

Odpowiedzcie mi czy jest możliwe w ogóle, że to wina tej zębatki i mogę wymienić tylko ją, skoro wydaje mi się że wszystko oprócz niej działa, nie chcę narobić burdelu z silnikiem, więc póki co czekam na wasze odpowiedzi, może moje pytania wydają się głupie, ale wolę wyjść na takiego co mało wie i pyta o wszystko niż popsuć :)

pokaz foto zebatki i tego co z nia wspolpracuje , sprzegielka poki co nie ruszaj , tylko sprawdz stan szczotek i ogolnie stan okablowania i akumulatora. Jesli mial bys padnietne sprzegielko, to slyszala bys jak kreci rozrusznik, ale nie kreci sie wal. To ze slychac "cyk" i nic wiecej , moze tez oznaczac padniety przekaznik , mialem tak w KLR , burdne styki w srodku nie przekazywaly pradu dalej, mimo ze sam stycznik dzialal - generalnie miernik w lape i sprawdz czy napiecie dojdzie do rozrusznika ( na samym rozruszniku masz sruby na kable , tam sprawdz).

Edytowane przez Nitomen

KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41

http://www.bikepics.com/members/rysiek24/

nowe info.... Okazuje się, że jednak zębatki są całe (???) a do wymiany jest bendiks, czy jest możliwość że dzieje się tak przez niego, a nie przez zębatkę? Postaram się zobaczyć w jakim stanie są te zębatki i zrobić zdjęcie. Rozrusznik raz kręci wałem raz nie, słychać to, przynajmniej tak mi się wydaje, że to ten dźwięk albo właściwie jego brak... Napięcie prawdopodobnie raz jest a raz nie, ale teraz to w sumie niejmniejeszy problem. Jeśli się okaże, że trzeba wymienić sprzegiełko to mam problem. A i dzisiaj usłyszałem, że chyba jest możliwość odwrócenia go i niby wszystko ma być ok, wierzyć w takie coś?

jesli slychac tylko cyk i rozrusznik nie kreci , to cos z elektryka jest ...sprzegielko rozrusznika swoja droga , wpier badz pewny ze rozrusznik kreci za kazdym razem , a potem szukaj dalej.

KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41

http://www.bikepics.com/members/rysiek24/

czy opłaca się to wymieniać w ogóle? Dostanę to gdzieś za normalne pieniądze max 250zł? Od czego zacząć wymianę i czy nie ten sposób z odwróceniem go drugą stroną jest możliwy? Gdzies czytałem o skracaniu jakiejś sprężynki, ale nie wiem o co chodzi. Czy da się to zrobić tak żeby działało i nie być spłukanym?