orlandoo Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Drodzy koledzy i koleżanki.Mam pytanie natury technicznej, które mnie gryzie i nurtuje, otóż:Dwa tygodnie temu wymieniałem opony w moim moto HH PC41 2007.Przy wymianie przedniej, podczas montażu koła mechanik w serwisie skręcił ośkę i "śrubę pływającą", lecz zauważyłem że z lewej strony ośka wychodzi jakiś milimetr z lagi na zewnątrz, a wcześniej była na równo.Nie odzywałem się - myślę sobie że się nie znam - pojechałem, lecz od razu po ruszeniu usłyszałem tarcie lewego zacisku. Wróciłem na warsztat.Mechanik gdybał i gdybał i stwierdził że to na bank przez to że ośka wystaje - poluźnił jeszcze raz ten zacisk na ladze, naciągnął ręką ten milimetr do równego, dokręcił i wszystko cacy.Wnioski mechanika: "nasze polskie drogi itd", laga nie ma prawa chodzić wewnątrz - zewnątrz ani ćwierć milimetra, więc na bank jest krzywa, lecz nie na tyle aby się tym przejmować.I teraz pytanie do Was:Jak to z tymi lagami jest, faktycznie ani grama luzu tam nie może być? Dodam, że nie ma żadnych luzów nigdzie po skręceniu wszystkiego na gotowo - ani na łożyskach ani koło na boki względem lag. Motocykl w moim odczuciu prowadzi się idealnie, jedyne co, to fakt, że odnoszę wrażenie jakie miałem kiedyś w samochodzie z gwintem - strasznie sztywno i twardo, czuję każdą nierówność na drodze lecz skok zawieszenia jest pełny i płynny przy próbach naciskania (Jeździłem trochę na gs 500 i sfv650 i tam jeździło się bardziej miękko i komfortowo)Mam umawiać się na wymianę lagi czy się nie przejmować?Przepraszam za moje wywody, lecz chciałem w pełni bez niedomówień opisać swój problem.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LORD VADER Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Miał być wywód , bedzie podsumowanie - daj se spokój i śmigaj ;)Jakiś luz bedzie zawsze bo musi nawet jesli wydaje ci się że go nie ma . Cytuj Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi