Raciaty Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) Siemka,tak sobie przedświątecznie przeglądam internet i właśnie trafiłem na coś takiego, a że ostatnio zmieniłem swojego wysłużonego Schubertha na kask Arai to temat mnie zainteresował. Ciężko mi było odżałować blendy z poprzedniego kasku bo była bardzo przydatna, a ciemny lub lustrzany pinlock jakoś do mnie specjalnie nie przemawiał, są ponoć jakieś pinlocki fotochromaryczne ale tego też nie testowałem. Człowiek się do dobrego przyzwyczaja i latać w pogodne dni bez żadnej osłony przed słońcem to trochę mało komfortowe i na dluższą metę męczące o bezpieczeństwie nie wspominając.To chyba tegoroczna nowość od firmy Arai (nie jestem jej pracownikiem i nie traktujcie tego jak reklamę) poprostu temat mnie zainteresował bo byłoby to świetne jak dla mnie rozwiązanie, a konserwatyści z tej firmy do tej pory bronili się jak tylko mogli przed montażem blendy w swoich kaskach tłumacząc to względami bezpieczeństwa. Nie wiem jaka będzie cena tego gadżetu, pewnie proporcjonalna do ceny kasku, obym się mylił :blush:Co sądzicie o takim rozwiązaniu ? Może ktoś już tego używa ? Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez Raciaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brbn Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Siema, takie rozwiazanie juz gdzies widzialem, chyba w ktoryms Nolanie. Czytalem,ze bardzo podnosi to glosnosc swistu wiatru podczas jazdy, spada aero i trzeba sie nagimnastykowac z czyszczeniem troche. Moim zdaniem jest to rozwiazanie dobre jak kazde inne. To ma swoje plusy i minusy, tak samo, wymienna przyciemniana szybka, blenda i wkladka Sunax maja plusy i minusy. Indywidualna decyzja,co pasuje bardziej. To ostatnie mam w AGV i sobie chwale ogromna uzytecznosc (nie brudzi sie, lekkie jak piorko, chroni przed sloncem, nie trzeba wachlowac jak blenda w tunelu, lesie i nie trzeba zdejmowac na wieczor,noc), ale niektorzy powiedza, ze mi nos utnie przy wypadku :laugh: Do Arai tez jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raciaty Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Chodzi mi właśnie o aspekt praktyczny używania takiej blendy, czy będzie dużo głośniej, jak wpłynie to na aerodynamikę kasku przy większych prędkościach i czy nie będzie problemów z obracaniem głowy i rozglądaniem się na boki w czasie jazdy ? Co się stanie jeśli np. jadąc drogą przez las uniosę blendę do góry, a w tym czasie wielka osa lub jakieś inne robactwo rozbije się na szybie, czy ponownie opuszczając blendę zrobi mi się jakiś "sandwich" między tymi szybkami :biggrin:Może jeszcze za wcześnie na odpowiedzi bo produkt od niedawna na rynku ale z czasem może opinie się pojawią. Póki co można spekulować :offtopic: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi