Skocz do zawartości

Płyn do mycia gaźników

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dawno mnie nie było, trochę się pozmieniało :) ... ale do rzeczy.

Potrzebuję działającego płynu do zanurzenia całych gaźników. Płyn będzie używany w przemysłowej myjni ultradźwiękowej o sporej mocy. Pytam o działający płyn w którym skutecznie wyczyszczę gaźniki bez pozostawiania odbarwień na jego korpusie.

Wpisująć w googla "Carburetor Cleaner Dip" pokazuje się kilka pozycji, żaden niedostępny z moich obserwacji w Polsce. Być może Yamalube Carburetor Cleaner Dip byłby dostęny przez Dealera... jednak nie bardzo chcę z nim wchodzić w interesy :biggrin:. Larsson, Intercars, wurth prześledziłem i nie widzę tego typu środków.

Ps. Już jeden płyn został kupiony, od krajowego producenta. Totalna kicha za sporą kasę. Gaźniki zjada...brudu nie rozpuszcza. Na chwilę obecną wstrzymam sie z publicznymi batami, szukam innego skutecznego.

Z czym on sobie doskonale radzi a na czym polega?

- nagary

- smary/oleje

- żywice z odparowanej benzyny/zółte osady

- tlenki glinu / zaśniedziałe elementy

Jaka jest powierzchnia po myciu? Czy nie powoduje zmatowienia i ściemnienia korpusow, czy mosiężne dysze są nadal piękne błyszczące czy jak wytrawione i przybierają kolor mocno czerwony?

Zadzwoniłem do Yamahy w celu ustalenia ceny i dostępności preparatu "Yamalube Carburetor Cleaner Dip". Produkt niedostępny w Europie.... Za wielką wodą około $10.

Korpusy gaźników jeśli nie zostały zapuszczone wcześniej są ładne, w kolorze amelinowym. Dysze zostają ładne błyszczące, wszelkie elementy stalowe takie jak elementy do mocowania linek zmieniają kolor na bliżej nie określony, powyżerany (jednak tylko na powierzchni), z przepustnicami tymi sterowanymi linką nic się nie dzieje. Na chwilę obecną nie trafiłem na lepszy płyn, jak masz coś lepszego to chętnie spróbuję ;)

Pozdrawiam

Do myjki ultradźwiękowej potrzebujesz płynu, który zmniejsza napięcie powierzchniowe wody i wspomaga przez to zjawisko kawitacji. Szczerze to wątpię, żebyś dostał tutaj satysfakcjonującą Cię odpowiedź, ja jadę na razie metodą prób i błędów. Preparaty firmy Ultron możesz od razu odrzucić, aluminium po nich czernieje i generalnie lipa - nic nie schodzi ;)