maruss Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 (edytowane) Witam, otóż dziś doszedł do mnie fg 15, wszystko elegancko zamówiony ze sklepu online, nic nie mierzyłem przed kupnem a i tak rozmiar jest idealny, nie uciska nie jest luźny nie lata na boki itd. po prostu idealny, jednak mam problem z blokadą wizjera, po spuszczeniu ręką szybki i po wciśnięciu blokady, szybkę jestem w stanie lekko ręką podnieść do góry. Motosapiens na swoim filmiku z fg 15 po blokadzie wizjera, ręką nie dali rady go otworzyć a u mnie się da. Pytam ponieważ są tam ze 3/4 śruby i zastanawiam się czy nie da się tego czasem ustawić ? Nakręciłem filmik jak to wygląda. Dodam że szybkę nawet mocno trzeba otworzyć z 1 pozycji. Może ktoś będzie w stanie mi pomóc. Edytowane 11 Października 2013 przez maruss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Miałem takie same objawy w X-lite X-701 i Scorpionie EXO-1000, pomagało poprawienie ustawienia mechanizmu szyby. Dobrze więc kombinujesz, odkręć mechanizm i przykręć go ponownie.Nigdy jednak nie miałem tego w nowym kasku. Takie rzeczy wychodzą od razu przy zakupie i sprzedawca powinien Ci to ustawić tak, by działało. Kupowanie w internecie :dry:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rura_ Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Patrzyłeś jak wygląda ząbek od blokady szyby? Zdejmij szybę i zerknij, jak nie jest połamany/przytarty, to regulacja mechanizmu, jak coś jest z nim nie tak to tylko reklamacja. Cytuj "O ładnie złożony... O nieźle zapierd..a... O ładna pozycja i dobrze patrzy... O Rura po bułki jedzie..." - Komentarze przy oglądaniu zdjęć z SD ;-) - made by Rufi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maruss Opublikowano 11 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 (edytowane) Miałem takie same objawy w X-lite X-701 i Scorpionie EXO-1000, pomagało poprawienie ustawienia mechanizmu szyby. Dobrze więc kombinujesz, odkręć mechanizm i przykręć go ponownie.Nigdy jednak nie miałem tego w nowym kasku. Takie rzeczy wychodzą od razu przy zakupie i sprzedawca powinien Ci to ustawić tak, by działało. Kupowanie w internecie :dry:. Czyli sam demontaż i ponowne zamontowanie tego mechanizmu powinno pomóc? Też trochę mnie zdziwiło że to nie działa tak jak należy w NOWYM kasku, a kupiony w dobrym sklepie (nie allegro). No ale za to kupiony za 550 zł (+ darmowa wysyłka) a generalnie konkurencja je wystawia od 650-900 + przesyłka w tym malowaniu. Patrzyłeś jak wygląda ząbek od blokady szyby? Zdejmij szybę i zerknij, jak nie jest połamany/przytarty, to regulacja mechanizmu, jak coś jest z nim nie tak to tylko reklamacja. Szczerze powiem że jeszcze nie wiem jeszcze jak się tą szybkę demontuję a przynajmniej się temu nie przyglądałem (1 taki kask u mnie, przedtem miałem tornado za 100 zł), ale po odchyleniu do góry widać ten "przycisk", "pstryczek" którym się blokuję i po wciśnięciu wychyla się ząbek wyglądający jak nowy nie jest ułamany. A ta regulacja jak wygląda? Czy może samo dokręcenie wystarczy? Dzięki za odpowiedzi. Edytowane 11 Października 2013 przez maruss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Czyli sam demontaż i ponowne zamontowanie tego mechanizmu powinno pomóc? Też trochę mnie zdziwiło że to nie działa tak jak należy w NOWYM kasku, a kupiony w dobrym sklepie (nie allegro). No ale za to kupiony za 550 zł (+ darmowa wysyłka) a generalnie konkurencja je wystawia od 650-900 + przesyłka w tym malowaniu. Szczerze powiem że jeszcze nie wiem jeszcze jak się tą szybkę demontuję a przynajmniej się temu nie przyglądałem (1 taki kask u mnie, przedtem miałem tornado za 100 zł), ale po odchyleniu do góry widać ten "przycisk", "pstryczek" którym się blokuję i po wciśnięciu wychyla się ząbek wyglądający jak nowy nie jest ułamany. A ta regulacja jak wygląda? Czy może samo dokręcenie wystarczy? Nie ma znaczenia czy sklep dobry czy niedobry, skoro nie wiesz jak zdjąć szybę to tym bardziej powinieneś był pójść do sklepu i przy zakupie o wszystko wypytać. Fachowcy nawet bez specjalnej prośby zwykle przeprowadzą Ci kompleksowy instruktaż. Potwierdzi to każdy, kto po pierwszej wymianie szyby w Arai szukał po sklepach osłon mechanizmu szyby. Można się zdziwić, ile takie mechanizmy kosztują. Mam nadzieję, że rozumiesz, dlaczego o tym piszę w kontekście tzw. internetowych "oszczędności". Do rzeczy: czasem trzeba trochę cofnąć mechanizm tak, by szyba przylegała silniej do uszczelki. Poza wspomnianymi wyżej kaskami poprawiałem to też w kilkunastu Shoei'ach, ale nigdy wcześniej niż po roku intensywnego użytkowania. Tym bardziej jestem zaskoczony, że coś takiego nastąpiło w nówce (czy aby na pewno?). Jak już coś z tym zdziałasz, napisz też na forum. Jestem bardzo ciekawy efektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rura_ Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 (edytowane) Szybę zwalniasz taką dźwigienką przy mechanizmie otwierania z lewej i prawej strony, do kontroli stanu zaczepów i podciągnięcia mechanizmu wystarczy z lewej. Jak się ząbek wychyla to dobrze, a na mechnizmie ten ząbek masz? Bo co z tego jak wychyla się z szyby, a nie ma za co złapać. Spotakłem się (przy sprzedaży tych kasków), że przy zablokowanej szybie jakiś kołek ciągnął na siłę i urwał właśnie blokadkę na mechanizmie podnoszenia. Tu jest akurat z CL14, ale zasada ta sama. Edytowane 12 Października 2013 przez rura_sn-n Cytuj "O ładnie złożony... O nieźle zapierd..a... O ładna pozycja i dobrze patrzy... O Rura po bułki jedzie..." - Komentarze przy oglądaniu zdjęć z SD ;-) - made by Rufi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maruss Opublikowano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 (edytowane) Okej szybkę mam ogarniętą, obejrzałem ten filmik + w manualu oglądnąłem zdjęcia i już mam ogarniętą szybkę powiem tyle, bardzo łatwy demontaż i montaż. Ząbek w wizjerze jak już wspomniałem jest jak nowy, w mechanizmie też jest jak nowy czyli to odpada. Gdy zdjąłem wizjer na 1 rzut oka "ktoś już te śruby odkręcał" ba nawet nieudolnie bo nie dobrał odpowiedniego śrubokręta i troszkę te śruby obrobił na szczęście na główce śrub nie na gwincie (dostałem 2 takie nowe także nie ma problemu), ponad to na plastiku koło tych śrub widać było że ktoś już manewrował tym mechanizmem a za słabo poluzował śrubki przez co widać było jak pierwotnie był ustawiony ten mechanizm. Więc ustawiłem tak jak było pierwotnie i działa :) Trzyma się elegancko, tylko trochę mocniej trzeba wcisnąć ten przycisk i tu pytanie czy tak ma być? Czy pobawić się z drugą stroną? Bo tylko mechanizm ustawiałem na stronie lewej tam gdzie jest blokada. Arcer z tego co napisałeś to chyba sugerowałeś że kask może być nie nowy, ekspertem nie jestem ale według mnie jest nowy ponieważ nie posiada żadnego odprysku, ryski jest jak z salonu tylko ktoś się musiał pobawić z tym mechanizmem chyba że się sam poluzował podczas transportu bo były trochę "luźno" dokręcone te śrubeczki. Dzięki wielkie wam za odpowiedzi ;) Edytowane 12 Października 2013 przez maruss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rura_ Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Obejżyj dokładnie, czy szyba przylega symetrycznie bez blokady i czy po podniesieniu dalej jest symetryczna. Jak nie, to regulacja z drugiej strony jest też konieczna. Cytuj "O ładnie złożony... O nieźle zapierd..a... O ładna pozycja i dobrze patrzy... O Rura po bułki jedzie..." - Komentarze przy oglądaniu zdjęć z SD ;-) - made by Rufi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maruss Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 (edytowane) Przylega na oko z każdej strony tyle samo, czyli powinno być okej. Chodź wziąłem teraz głupi centymetr krawiecki i na środkowym ustawieniu wizjera po prawej stronie odległość od skorupy do szyby jest 1,1 cm a po lewej 1,3 jutro to jeszcze raz zmierzę i się z tym pobawię chodź też się zastanawiam czy jest sens co do milimetra ustawiać jak szyba przylega fajnie do uszczelki. Edytowane 13 Października 2013 przez maruss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rura_ Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Chodziło mi o to czy równo leży na uszczelce na całym obwodzie. Czy jak zamkniesz i doszczelnisz, to nie masz tak, że z jednej jest styk ledwo, ledweo, a z drugiej nalesnik się robi. Jak jest oki, to szkoda sobie drzeć szaty. Cytuj "O ładnie złożony... O nieźle zapierd..a... O ładna pozycja i dobrze patrzy... O Rura po bułki jedzie..." - Komentarze przy oglądaniu zdjęć z SD ;-) - made by Rufi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maruss Opublikowano 14 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 A to jeśli o to chodzi to uszczelka fajnie przylega do szybki, sprawdzałem to zaraz po ustawieniu mechanizmu wizjera w sumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DK Motocykle Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Zrób test kartki. Czyli spróbuj wsunąć kartkę od strony wnętrza między szybą a uszczelką. Jeśli jest zdecydowany luz to należy ustawić szybę za pomocą ratchetów (mechanizm wizjera). Cytuj Największy w Zielonej Górze Sklep motocyklowy - DK Motocykle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maruss Opublikowano 19 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Generalnie kartka nie chciała przejść, ale jak się trochę wymanewrowało z odpowiednią siła to wsunęła się ale z każdej strony tak samo mocno przylegała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DK Motocykle Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 W takim razie złóż na gwarancję. Widocznie problem dotyczy samej blokady wizjera. Mechanizm musi być wykonany dość precyzyjnie aby działało to jak należy. Cytuj Największy w Zielonej Górze Sklep motocyklowy - DK Motocykle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rura_ Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 (edytowane) Jednego nie rozumiem - napisz mi po co i co ma reklamować, ale tak prosto, bo może się nie znam. Skoro człowiek ustawił sobie mechanizm wizjera, blokada mu działa, szyba przylega równo. Bo albo może ja nie umiem czytać ze zrozumieniem, albo Ty najwyraźniej gdzieś zgubiłeś tę ciężką sztukę po drodze. Edytowane 25 Października 2013 przez rura_sn-n Cytuj "O ładnie złożony... O nieźle zapierd..a... O ładna pozycja i dobrze patrzy... O Rura po bułki jedzie..." - Komentarze przy oglądaniu zdjęć z SD ;-) - made by Rufi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi