Skocz do zawartości

Ochrona dla świeżaka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wiele postów już został napisanych na ten temat, wiem. I wiele już przeczytałam. No i mam kompletny mętlik w głowie. Jestem w trakcie kursu na kat. A. Póki co kompletuje ubranie (na motocykl przyjdzie czas później - pewnie dopiero w nowym sezonie). Zależy mi na jak najlepszej ochronie. Stąd tez raczej nie chcę oszczędzać. Ubranie ma zrekompensować moje póki co skromne umiejętności. Zakupiłam już kurtkę Modeka Nica (http://www.modeka.pl/pl/produkty/#!box/nica_lady/30/1/d) z dodatkowym protektorem na plecy SaS-Tec i rękawice też Modeki http://www.modeka.pl/pl/produkty/#!box/lady/111/4/. W tym tygodniu planuję dokupić spodnie http://www.modeka.pl/pl/produkty/#!box/laser_pro/68/2/d pewnie też z dodatkowymi protektorami na biodra. No i porządne buty z ochroną łydek.

Moje pytanie dotyczy dodatkowej ochrony w postaci osobnego protektora na plecy tudzież żółwia i ochraniaczy na kolana. Co powinnam jeszcze dokupić a co jest zbędne. Oprócz ochrony ważna jest też wygoda i odpowiedni zakres ruchów a zbyt duża ilość sprzętu, wydaje mi się, może to ograniczyć. Osobne ochraniacze plecowe mają dodatkowe wzmocnienie lędźwi co jest ich niewątpliwą zaletą. W tym natłoku informacji czuje się kompletnie zagubiona.

Kask to inna para kaloszy ale tutaj sytuacja jest raczej jasna - trzeba mierzyć, mierzyć i wybrać najlepszy dla siebie :)

Z góry dzięki za odpowiedź. Ekscytuję się tym wszystkim bardzo :)

Dodatkowe protektory na kolana czy żółw na plecy połączone z powyższym zestawem to przesada. Jeśli chcesz wzmocnić ochronę pleców to dokup ten opcjonalny protektor, który jest wkladany w kurtkę. Ubiór musi być bezpieczny, ale też i wygodny.

• 2 tygodnie później...

Dodatkowe protektory na kolana czy żółw na plecy połączone z powyższym zestawem to przesada. Jeśli chcesz wzmocnić ochronę pleców to dokup ten opcjonalny protektor, który jest wkladany w kurtkę. Ubiór musi być bezpieczny, ale też i wygodny.

Dobry protektor to nie przesada.

Glpotą jest pisać takie bzdury jak ty.

Nigdy doś bezpieczeństwa na motorze a protektory (żółwie) dzisiaj można kupić w różnych cenach do tego wybor jest tak dóży, że znajdziesz bez problemu wygodny protektor pleców któy w ogóle nie przeszkadza a daje dużo większą powieżchnię ochroni niz jaki kolwiek wkład w kurtce

Edytowane przez jeszua
spam!

Głupotą to jest zakładać protektor kolanowy na spodnie, które już go posiadają, podobnie jak zakładać żółwia pod kurtkę, która posiada protektor plecowy i gdzie jest możliwość założenia opcjonalnego mocniejszego protektora, o czym zresztą pisałem. Poza tym dziękujemy za reklamy w różnych tematach, teoretyku.