Skocz do zawartości

Kawasaki KMX 125B kilka usterek na dobry początek

Karbon
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem nowy na forum wiec z góry prosze o wyrozumiałość, kupiłem tydzień temu kmx'a 125 Bi mam w nim parę rzeczy do zrobienia:

1.Brak wolnych obrotów

2.Nie działa wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej

3.Nie działa prędkościomierz i obrotomierz - pourywane linki w związku z tym mam pytanie czy ktoś ma namiary na tani sklep gdzie bym mógł je kupić lub może ma ktoś uzywane do sprzedania

4.Czym rózni się kmx 125a od 125b?

5.Czy do silnika (do skrzyni korbowej) moge zalać olej 10w40 np shella taki jak do samochodu czy np 80W90?

Edytowane przez Karbon

1 Przyczyn jest kilka. Zacznij od czyszczenia i regulacji gaźnika. Trzeba wychodzić z założenia, że poprzedni właściciel olewał motocykl.

2 Miernik w łapę, serwisówka na stół (albo monitor) i musisz sprawdzić układ czujnika. Pewnie sam czujnik w głowicy zdechł.

3 To nie jest popularny motocykl i zostaje Ci wybranie najlepszej oferty w dużych sklepach albo na Allegro ewentualnie wymiana samego wkładu linki jeśli pancerz nadaje się do czegoś

5 Żaden z powyższych. Ma być 10W40 motocyklowy albo 10W40 przeznaczony specjalnie do motocyklowych skrzyń biegów motul transoil albo elf moto gear.

http://www.kawasaki-sklep.pl/palio/html.run?_Instance=kawasaki&_PageID=1&_RowID=193382&_CatID=0

Nie wiem który masz rocznik ale w trawie piszczy, ze ta linka pasuje do 125A B i 200A od roku '86 do '02. Jeśli ta cena jest dla Ciebie za wysoka no to musisz sobie radzić i dzwonić np. do http://www.autolinka.com.pl/

No powiem ci że te 100 zł wolałbym wydać na coś innego np dorzucuć i wymienić napęd niż na linke, ogolnie nie jest mi to jakoś super szczegolnie potrzebne ale mam tak że lubie jak wszystko mi działa jak powinno;) odnośnie wskaxnika temperatury to dzisiaj podczas jazdy zauważyłem że gdy właczeświatła to wskaxnik nagle zaczyna pokazywać temperature. Jeszcze pytanko jedno którą śrubką przy gażniku reguluję sie wolne obroty?

Koledzy mam pytanie, dzisiaj wybrałem sie pierwszy raz od czasu kupna pośmigać kmx'em po piaskowni praktycznie cały czas na 1 biegu i po paru minutach jazdy myślę ze ok 10 min zagotowała mi sie ciecz chłodząca. Oczywiście gdy dojechałem temperatura była mniej więcej po środku wskaźnika. Czy wam też sie tak grzeją te maszyny?

Reguluje się zazwyczaj po lewej stronie gaźnika, wygoogluj sobie, bo takich info akurat nie brakuje.

Gotowanie jest normalne przy piaskownicach. Jeśli masz wentylator to powinien pracować. Układ masz sprawny, bo temp. spadła do właściwego zakresu.

• 3 tygodnie później...

Witam, dziś nawiedziło mnie nastepne nieszczęście, mianowicie po przejechaniu ok 10 km zaczęły mi ginąc kolejno biegi najpierw 1 bieg potem neutral i nastepne, został tylko jeden ale nie mam pewnosci czy to 4 czy to piatka. Co może być przyczyną?