le(hu Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Witam,szukałem na forum niestety odpowiedzi nie znalazłem.Zakupiłem motocyk w niemczech o osoby prywatnej.Spisałem umowę, zapłaciłem i od sprzedającego poza motocyklem dostałem Fahrzeugbrief Teil 1 i Teil 2:Gdy się zapytałem czy jest potwierdzenie wyrejestrowania to w dowodzie rejestracyjnym (Fahrzeugbrief Teil 1) pokazał mi tam datę sprzed 3 tygodni i powiedział że to wystarcza. W sumie skoro mi dał te dokumenty do spakowałem motor (bez tablicy) do auta i wróciłem do domu.Dziś sobie siadłem do tego i analizuję i w sumie nie wiem z czego wynika to wyrejestrowanie.Pozycja w której jest ta data to H - gültigkeitsdauer - okres obowiązywania/ ważność. pod tą datą jest pieczątka i podpis ale nad nią w polu Weithere HU. teś jest pieczątka i podpis innej osoby. Czy to rzeczywiście wystarczy żeby bez problemu zarejestrować motor? Dodam że w Fahrzeugbrief Teil 2 nie widnieje nigdzie jakieś "ausgehandigt" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex1151 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 (edytowane) Facet cie nie oszukał...wszystko jest ok:) W pozycji H wlasnie stawia sie pieczatki przy wymeldowania. Pieczatke stawia urzednik i podpisuje wpisujac rownoczesnie date wymeldowania. To starczy w zupelnosci. Po tlumaczeniach dokumentow bedziesz mial wszystko czarno na bialym:) Nie panikuj...u nich jest to strasznie proste...tylko u nas sa takie cuda ze przed wejsciem do urzedu czlowiek juz sie gotuje:) W nowym briefie czyli teil 2 nie masz adnotacji o wymeldowaniu. Mala pieczatka w teil 1 zalatwia cala sprawe:) Poza tym zaden niemiec nie sprzeda motocykla niewymeldowanego za granice....zalezy mu by szybko zalatwic sprawy urzedowe a co najwazniejsze.....ubezpieczenie:) wszystko ok....zabieraj papiery do tlumaczenia i nie zawracaj sobie glowy pierdolami:) Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez alex1151 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
le(hu Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Dzięki wielkie za rozwianie moich wątpliwości :) ale zastanawia mnie tylko jeszcze jedno,w dokumentach i na ramie mam 11 znakowy nr VIN, czyli nie zawiera kodu roku produkcji a w niemieckim dowodzie rejestracyjnym takiej pozycji nie maczy na przeglądzie i przy rejestracji nie będzie z tego powodu problemu?Ja w sumie bez problemu u Wójka googla znalazłem tabelkę z przedziałami numerów seryjnych i dokładnie sie pokrywa z datą pierwszej rejestracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Ale Ty na siłę szukasz problemów...Idź rejestrować ten motór. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex1151 Opublikowano 1 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 Dokładnie tak:))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi