Skocz do zawartości

Yamaha xt 250, prosze o pomoc

rafalek516
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Posiadam troche juz zabytkowy motor ktorym jest Yamaha xt 250 i mam taki problem ze nie moge okreslic roku tego motoru aby zamowic tlok i zawor wydechowy.

Prosze o pomoc w oznaczeniu roku motoru i znalezienu ewentualnie czesci (jakies namiary na sklepy itd...), jezeli jakies dodatkowe nr trzeba podac prosze pisac to bede szukal, ponizej zdjecia motoru i tabliczki znamionowej

post-69249-0-36646500-1364932185_thumb.jpg

post-69249-0-52995900-1364932284_thumb.jpg

post-69249-0-04428900-1364932352_thumb.jpg

Tylko ze w serwisie Yamahy w Białymstoku powiedzieli mi ze musi byc dokladnie rok podany bo to albo 81 albo 83 albo 87, bez podania roku nie mam pewnosci ze akurat bedzie taki jak trzeba bo oni maja w tych katalogach tylko nr seryjne czesci a rok 81 i 83 ma inny nr czesci i tu mam problem, wiec czekam na wasze dalsze podpowiedzi, moze ktos ma z rozbiorki lub wie kto moze miec takowe czesci.

Z tego co wiem, jeśli jest podana rozpiętość rocznika i opisany typ (tutaj akurat 3Y3) to nie było zmian konstrukcyjnych. W pozostałych ramkach tabliczki masz numery 79/6552 i 100800 więc śmiało można zakładać, że jest to rok 1980. Ale możesz też zobaczyć czy są daty na elementach plastikowych np. na kloczu tylnej lampy jest na ogół wytłoczona data produkcji albo rok wcześniejsza.

Może szukać części też na cheapcycleparts.com albo bikebandit.com i podobne.