Skocz do zawartości

Jakie rolki / Jaka spręzynka / Aerox

Łuków_Style
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do was, jak najlepiej zestroić skuter czyli jakie rolki do jakiej spręzynki?

do jakich rolek jaka sprezynka?

skuter: yamaha aerox, połowa motoru seryjna druga sportowa, odblokowany, sportowy tłumik itd, wariator w porządku, chodzi mi jedynie o rolki i sprezynke

Zastanawiam się nad kupnem tego zestawu:, a dokladniej sredniego:

http://moto.allegro.pl/rolki-wariatora-stage6-serisowe-aerox-sr-elyseo-i2951813286.html

do tej sprezyny http://allegro.pl/sportowa-sprezyna-22-yamaha-aerox-bws-bw-s-spy-i2948841377.html

jak się nie mylę to:

Dla sprężyn o twardości 10% należy wybrać rolki z przedziału 6-10g.

Dla sprężyn o twardości 20% należy wybrać rolki z przedziału 5-6g.

Dla sprężyn o twardości 30-40% należy wybrać rolki z przedziału 4,2-5g.

Dla sprężyn o twardości 50-60% należy wybrać rolki z przedziału 3,2-4,5g.

Dla sprężyn o twardości 70% i więcej...należy wybrać rolki z przedziału poniżej 4,5g

więc rolki 5,5 do spręzynki +22

dobry wybór? jak ktoś moze prosiłbym o podanie linku do sprężynek bo nie mogę znalesc, znalazłem tylko kilka

Edytowane przez Łuków_Style

Musiał byś mieć kilka sprężyn na stanie, tak sie to robi. Kilka twardości dopasowujesz maszynę pod siebie a nie pod to co piszą. Np. ja lubię jak skuter szybko "łapie" i nie wyje na starcie a zmienia przełożenia na bardzo wysokich obrotach daje mi to po prostu odpowiednia dynamikę w mieście i nie jest denerwujące.

ok, rozumiem,

siedzie u mnie żółta sprężyna szukałem wszędzie były podane kolory czerwona, czarna niebieska, ale tylko raz żółta, przeczytałem że jest do BARDZO CIEZKICH OBCIĄŻEŃ, czyli sprezyna jest do obciazen? kupiłem roxa od ''byków'' nie rozumiem do konca o co chodzi z tymi sprezynami, nacisk? idę poczytac :P

chodzi o spręzyne centralną ale jakie sprezynki sprzęgła ;P

ok, dzięki już rozumiem. kupię chyba coś miekkiego :)

więc trzeba kupić:

- komplet rolek to taczej będzie stage, co dałem link

- spręzyne dociskową

- sprężynki sprzęgła tutaj też raczej stage, szukałem

nie wiem jednak czy nie zmienie tego na polini, ponieważ jak rozebrałem to prawie wszystko było polini ;)

właśnie widzę są sprezynki za 30zł a są za 70 ;) jak dobrze pojdzie rolek nie będę musiał kupić,

kolejny wydatek się szykuje, kupiłem oponkę, amortyzator, pasek napedowy, zarowki i sporo innych rzeczy :P

ale na sezon trzeba się szykować :D a po piątku ferie i można składac :D

były roztopy, a od wczoraj snieg znowu pada i z 10cm juz napadało w ciagu 2 dni ;<