Skocz do zawartości

Ochraniacze do odzieży motocyklowej (wkładane)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Ostatnio byłem na kupnie kurtki motocyklowej, ponieważ poprzedniej należał się godny następca.

W trakcie poszukiwań ważna była dla mnie kwestia ochraniaczy w niej występujące, tj. 1. miały być wygodne, 2. z normą większą niż CE co może również oznaczać po prostu produkt do użytkowania na działce żeby kolan nie zmęczyć (po prostu tą EN 1621-1 lub 2), 3. miały być na swoim miejscu przeznaczenia oraz w miarę możliwości duże i się nie przesuwać.

Najtrudniejsze, jak się okazuje, były do spełnienia warunki z punktu 3. W szczególności jeśli chodzi o ochraniacze barkowe. W moim przypadku w 90% były troszkę poniżej miejsca docelowego, co w przypadku wypadku (tfu, tfu) mogłoby być niefajne...

Stąd moje pytanie podsumowujące: jakie są Wasze doświadczenia z ochraniaczami w ciuchach moto i jakie polecacie?

Pozdrawiam!

P.S. Znalazłem swoją kurtkę zajefajnymi ochraniaczami!

Jeśli masz bardzo chude ramiona, zdarza się że barki będą słabiej osłonięte, ale w 95% przypadków nie ma tu problemu - większy fristajl jest z łokciami. Jeśli ochraniacze na rękach trafiają za nisko, zwykle protektor kręgosłupa "wyciąga" rękawy do tyłu/góry i całość się podsuwa na swoje miejsce (ale tylko gruby protektor, jak np. żółte Sas-Tec). Świetne ochraniacze ma Dainese, ale w kombinezonach skórzanych (obejmują naprawdę ogromne powierzchnie ciała) - nie wiem jak to w tekstyliach wygląda. Powyżej pewnie miałeś na myśli RVP od Rukki, jak domyślam się z innego tematu o kurtkach z gore-texem. Używam tych samych i mnie akurat przeszkadzały na początku, ponieważ bardzo silnie obejmują ramiona (na sporej powierzchni, z tyłu bardziej niż z przodu, co ma sens) - trochę potrwało zanim przywykłem. Mam zamiar w przyszłości zmienić je na ochraniacze (albo kurtkę na taką wyposażoną w) D3O. Widziałem parę filmików (w tym

:) ), bawiłem się nimi i naprawdę robią wrażenie. Szkoda tylko, że nie sposób na razie ich dokupić osobno, a w wersji Air są w tej chwili tylko w tegorocznych modelach Rukki... Trochę zaczekam.

Tiaaa, te RVP mam na myśli. Mnie szybko się spodobały. A d3o mam do jeansów motto, szału nie ma, są cienkie, zgrabne, ale w tych dżinsach to latają na lewo i prawo... Widziałem jakiś artykulik w formie newsa, że Rukki d3o mają być dostępne osobno do kupienia, z podanymi cenami. Pewnie od sezonu 2013.

P.S. Mimo wszystko filmik z łopatą śmieszny. Niby chłopek jak lekki żul wygląda, a jeden z ważniejszych kolesi w tym d3o (tak w jakichś komentach przeczytałem)

EDIT: Po germańsku: http://www.erzbergrodeo.at/erzbergrodeo/news?artikel_kategorie=&artikel_id=1345375886644, wraz z cenami,

Po polsku: http://www.swiatmotocykli.pl/Motocykle/1,124078,12351896,Ochraniacze_Rukka_D3O_Air_jesienia_w_sklepach.html , ze stwierdzeniem, że wkrótce w sklepie osobno.

Edytowane przez derbixxx

W katalogu na 2012 są, ale ofert sprzedaży nie znalazłem. Pewnie będą droższe od APS, co nie napawa optymizmem :).

Może to niekoniecznie wynika z konstrukcji ochraniacza, a raczej pomysłu producenta, ale w spodniach Rukki (i niektórych ich kurtkach) można wyjąć ochraniacze bez zdejmowania spodni. Zastanawiałem się, po kiego grzyba taki patent, dopóki nie przejechałem się w temperaturze poniżej zera. Wyjmuję ochraniacze z kolan, owijam folią/szmatą/gazetą :D i już mam osłonięte kolana, bez paradowania z gołym tyłkiem na mrozie. Może to nie ma znaczenia przy pełnych protektorach, ale oddychające kratownice mają te jedną wadę: są oddychające :).

Heh, ja póki co wymyśliłem że gdyby nie były wkładane od zewnątrz to ta kratka by się wrzynała w łokcie ^^ Plus dodatkowo te ogromne to może lepiej od zewnątrz się wkłada?

A no właśnie z tej stronki austriackiej erzberg (...) to ceny bardziej podobne do RVP-ków, deko wyższe, bo w końcu NEUHEIT.

Na razie to lubię tą moją kurtkę, zobaczymy co będzie w lecie (nie upalnym, ale lecie/ciepłej wiośnie), z tą oddychalnością gore-tex'u, w szczególności w połączeniu z NIE-siateczkową podszewką...

Edytowane przez derbixxx

perfumy do kompletu

Buehehe, coś się znajdzie ;-) Próbki są małe to się wreszcie je wykorzysta wożąc po 15 fiolek przy sobie w kieszeni kurtki ;-)

bieliznę z jonami srebra (BodyDry/Spaio) albo najcieńszy Coolmax,

A temat termoaktywnych śledzę i testuję. W wersjach na jesień, wiosnę mam już dobrany ciekawy zestawik, ale lato nadal w fazie dobierania. Był Brubeck Aerate, takie dziurkowane tu i ówdzie dla lepszego "wywiewu" z ciała, ale jak to mawiają starożytni "szału ni ma, dupy nie urywa". Mimo szczerych chęci jakoś się nie mogę w duchu przekonać do kalesonów termoaktywnych, nawet tych brubecka biker's cooler, no bo kalesony w lecie!? ;P

P.S. Powoli zbiega temat z właściwego toru, ech... :P

Edytowane przez derbixxx