derbixxx Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Cześć! Ostatnio byłem na kupnie kurtki motocyklowej, ponieważ poprzedniej należał się godny następca.W trakcie poszukiwań ważna była dla mnie kwestia ochraniaczy w niej występujące, tj. 1. miały być wygodne, 2. z normą większą niż CE co może również oznaczać po prostu produkt do użytkowania na działce żeby kolan nie zmęczyć (po prostu tą EN 1621-1 lub 2), 3. miały być na swoim miejscu przeznaczenia oraz w miarę możliwości duże i się nie przesuwać. Najtrudniejsze, jak się okazuje, były do spełnienia warunki z punktu 3. W szczególności jeśli chodzi o ochraniacze barkowe. W moim przypadku w 90% były troszkę poniżej miejsca docelowego, co w przypadku wypadku (tfu, tfu) mogłoby być niefajne... Stąd moje pytanie podsumowujące: jakie są Wasze doświadczenia z ochraniaczami w ciuchach moto i jakie polecacie? Pozdrawiam! P.S. Znalazłem swoją kurtkę zajefajnymi ochraniaczami! Cytuj www.bikepics.com/members/filipski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Jeśli masz bardzo chude ramiona, zdarza się że barki będą słabiej osłonięte, ale w 95% przypadków nie ma tu problemu - większy fristajl jest z łokciami. Jeśli ochraniacze na rękach trafiają za nisko, zwykle protektor kręgosłupa "wyciąga" rękawy do tyłu/góry i całość się podsuwa na swoje miejsce (ale tylko gruby protektor, jak np. żółte Sas-Tec). Świetne ochraniacze ma Dainese, ale w kombinezonach skórzanych (obejmują naprawdę ogromne powierzchnie ciała) - nie wiem jak to w tekstyliach wygląda. Powyżej pewnie miałeś na myśli RVP od Rukki, jak domyślam się z innego tematu o kurtkach z gore-texem. Używam tych samych i mnie akurat przeszkadzały na początku, ponieważ bardzo silnie obejmują ramiona (na sporej powierzchni, z tyłu bardziej niż z przodu, co ma sens) - trochę potrwało zanim przywykłem. Mam zamiar w przyszłości zmienić je na ochraniacze (albo kurtkę na taką wyposażoną w) D3O. Widziałem parę filmików (w tym :) ), bawiłem się nimi i naprawdę robią wrażenie. Szkoda tylko, że nie sposób na razie ich dokupić osobno, a w wersji Air są w tej chwili tylko w tegorocznych modelach Rukki... Trochę zaczekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
derbixxx Opublikowano 22 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 (edytowane) Tiaaa, te RVP mam na myśli. Mnie szybko się spodobały. A d3o mam do jeansów motto, szału nie ma, są cienkie, zgrabne, ale w tych dżinsach to latają na lewo i prawo... Widziałem jakiś artykulik w formie newsa, że Rukki d3o mają być dostępne osobno do kupienia, z podanymi cenami. Pewnie od sezonu 2013. P.S. Mimo wszystko filmik z łopatą śmieszny. Niby chłopek jak lekki żul wygląda, a jeden z ważniejszych kolesi w tym d3o (tak w jakichś komentach przeczytałem) EDIT: Po germańsku: http://www.erzbergrodeo.at/erzbergrodeo/news?artikel_kategorie=&artikel_id=1345375886644, wraz z cenami, Po polsku: http://www.swiatmotocykli.pl/Motocykle/1,124078,12351896,Ochraniacze_Rukka_D3O_Air_jesienia_w_sklepach.html , ze stwierdzeniem, że wkrótce w sklepie osobno. Edytowane 22 Września 2012 przez derbixxx Cytuj www.bikepics.com/members/filipski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 W katalogu na 2012 są, ale ofert sprzedaży nie znalazłem. Pewnie będą droższe od APS, co nie napawa optymizmem :). Może to niekoniecznie wynika z konstrukcji ochraniacza, a raczej pomysłu producenta, ale w spodniach Rukki (i niektórych ich kurtkach) można wyjąć ochraniacze bez zdejmowania spodni. Zastanawiałem się, po kiego grzyba taki patent, dopóki nie przejechałem się w temperaturze poniżej zera. Wyjmuję ochraniacze z kolan, owijam folią/szmatą/gazetą :D i już mam osłonięte kolana, bez paradowania z gołym tyłkiem na mrozie. Może to nie ma znaczenia przy pełnych protektorach, ale oddychające kratownice mają te jedną wadę: są oddychające :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
derbixxx Opublikowano 22 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 (edytowane) Heh, ja póki co wymyśliłem że gdyby nie były wkładane od zewnątrz to ta kratka by się wrzynała w łokcie ^^ Plus dodatkowo te ogromne to może lepiej od zewnątrz się wkłada?A no właśnie z tej stronki austriackiej erzberg (...) to ceny bardziej podobne do RVP-ków, deko wyższe, bo w końcu NEUHEIT.Na razie to lubię tą moją kurtkę, zobaczymy co będzie w lecie (nie upalnym, ale lecie/ciepłej wiośnie), z tą oddychalnością gore-tex'u, w szczególności w połączeniu z NIE-siateczkową podszewką... Edytowane 22 Września 2012 przez derbixxx Cytuj www.bikepics.com/members/filipski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Na maj-sierpień przygotuj sobie bieliznę z jonami srebra (BodyDry/Spaio) albo najcieńszy Coolmax, i perfumy do kompletu (to ciągnie pot - razem z nieprzyjemnymi jego składnikami - tak mocno że momentalnie zaczyna cuchnąć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
derbixxx Opublikowano 22 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 (edytowane) perfumy do kompletuBuehehe, coś się znajdzie ;-) Próbki są małe to się wreszcie je wykorzysta wożąc po 15 fiolek przy sobie w kieszeni kurtki ;-) bieliznę z jonami srebra (BodyDry/Spaio) albo najcieńszy Coolmax,A temat termoaktywnych śledzę i testuję. W wersjach na jesień, wiosnę mam już dobrany ciekawy zestawik, ale lato nadal w fazie dobierania. Był Brubeck Aerate, takie dziurkowane tu i ówdzie dla lepszego "wywiewu" z ciała, ale jak to mawiają starożytni "szału ni ma, dupy nie urywa". Mimo szczerych chęci jakoś się nie mogę w duchu przekonać do kalesonów termoaktywnych, nawet tych brubecka biker's cooler, no bo kalesony w lecie!? ;P P.S. Powoli zbiega temat z właściwego toru, ech... :P Edytowane 22 Września 2012 przez derbixxx Cytuj www.bikepics.com/members/filipski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi