Skocz do zawartości

3 dniowy wypad w Lubuskie - MRU

Gandalf
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W związku ze zbliżającym się „długim weekendem” proponuje 3 dniowy wypad w Lubuskie, głownie w celu zwiedzenia MRU, ale przy okazji znalazłem kilka innych ciekawych obiektów, na które warto rzucić okiem :biggrin:

Plan wycieczki ( 7-9 , lub 8-10 Czerwca – w zależności od pogody)

=====================

Dzień I – start wczesnym przedpołudniem, dojechanie w okolice Świebodzina na nocleg (Trasa A2). Nocleg w gospodarstwie agroturystycznym, lub jednym z pensjonatów, np.:

http://gosciniecpoddebem.eu

http://www.bajka3.com/index_002.htm

Dzień II – zwiedzanie MRU (godz. 11:00 – 13:00) oraz innych atrakcji w/g uznania (trasa ok. 200 km) - Trasa Przejazdu

MRU – Pniewo 1 / Międzyrzecz

Zamek królewski – Międzyrzecz

Chrystus – Świebodzin

Wiatraki – Lubięcin

Most podnoszony – Nowa sól

Wieża ciśnień – Kożuchów

Wieża rycerska – Witków

Wieża Bismarka – Wilkanowo

Bunkry – Świdnica k. Zielonej Góry

Zjazd na nocleg

Dzień III – zwiedzanie tego, co się nie udało dnia poprzedniego i powrót do Wawy

Na razie zbieram chętnych, w zależności od składu zacznę organizować noclegi :cool: Jak dla nie cel podróży, to MRU, resztę można zmodyfikować w/g zainteresowania uczestników. Również o inne, ciekawe miejsca, które w okolicy byście chcieli zwiedzić (oczywiście w granicach rozsądku i zasięgu kilometrow :biggrin: )

Edytowane przez Gandalf

Niestety ze wględów osobistych uległ zmianie termin wyjazdu na - BLIŻEJ NIEOKREŚLONY :unsure:

W długi weekend (7-10.06) muszę wyjechać w ważnych sprawach rodzinnych / a zatem na razie wstrzymuje organizację wypadu.

O nowym terminie poinformuje na forum ...

Szerokości i przyczepności :crossy:

Edytowane przez Gandalf

• 2 tygodnie później...

Jeśli w planie jest pruć cały czas autostradą pod Świebodzin, to ja się nie piszę :).

Mycha - piszę, nie piszę ... każdy ma wolna wolę i może, ale nie musi jechać. Jedni wyjeżdżają w trasę z samego rana, inni chcą się wyspać i wyjeżdzają po południu :cool: Dla jednych zaparkowanie motocykla na niestrzeżonym parkingu nie jest problemem, inni widzą w tym utrudnienie :cool: Dla jednych przejechanie trasy ponad 300 km dziennie ze zwiedzaniem nie sprawia kłopotu, dla innych, to za dużo i wolą kręcić sie w "koło komina" :cool: Najważniejsze, to nie marudzić - ja chociaż jeżdżę "Marudą", staram się nie marudzić :biggrin:

Tak, czy inaczej trzeba z Warszawy dojechać, a odległość do pokonania jest znaczna. W grę wchodzi autostrada, albo drogi równoległe do niej, wszystko zależy od czasu, jakim będziemy dysponować. Zakładając, że wyjedziemy w Piątek wczesnym popołudniem, musimy zrobić 400 km ciurkiem, a co za tym idzie min. 4-5 godzin jazdy, z 17:00 robi się 22:00 (i to przy założeniu, że nie natrafimy na utrudnienia, korki, etc.). Ale dzięki temu masz cały następny dzień na zwiedzanie atrakcji w wolnym, spacerowym tempie - coś, kosztem czegoś. Powrót, zakładając, że wyjedziemy rano, można zaplanowac juz inną trasą, bo będziemy dysponować większym zapasem czasu ...

Szczerze mówiąc nie wiem, w czym się obawiasz autostrady, szczególnie gdy leci grupa motocykli ? Nikt Ci nie każe pruć 200 km/h, ustawiasz przelotową 100-120 i lecisz po asfalcie za innymi, zajmujemy cały pas ruchu, puszki jeżeli chcą jechac szybciej, muszą wyprzedzić kolumnę. Nie raz już robiłem takie trasy i nie ma w nich nic strasznego ... Tak naprawdę, jeżeli planujesz dłuższe wypady (na większe odległości) nie unikniesz autostrad i tras szybkiego ruchu - jak sobie wyobrażasz wypad poza granice Polski (np. na Słowację), że będziesz leciał cały czas bocznymi drogami 60 - 80 km/h ? Jeżeli masz na to czas, to można się tak toczyć, jeżeli nie, lepiej skorzystać z autostrady - przynajmniej w jednym kierunku.

Oczywiście, możesz nadać motocykl w przesyłce konduktorskiej, sam usiąść wygodnie w przedziale pociągu i wysiąść w miejscu docelowym, tylko chyba nie o to chodzi w wyprawach motocyklowych :rolleyes:

Edytowane przez Gandalf

Hej, już w wątku powsińskim trochę wyjaśniłem :), więc tylko dopowiem, że autostrady są mi dalekie między innymi właśnie dlatego, że "ustawiam przelotową 100-120 i lecę po asfalcie za innymi". Ciągle prosto i prosto, po drodze prawie żadnych punktów, na których można by oko zawiesić, po prostu droga po horyzont, że zasnąć można ;). Na Słowacji autostrada w stronę Wiednia jest jednak moim zdaniem sporo ciekawsza krajobrazowo niż nasza A2, wije się wśród gór/wzgórz, można pooglądać ruiny zamków, miasta w dolinach (takie jak Trencin), itp. Ale nie zmienia to faktu, że w taką jazdę szybko wdziera się nuuuda :rolleyes: . Akurat nie leciałem przez Słowację bocznymi drogami tylko główną autostradą z płn. na płd. bo obawiałem się jakichś utrudnień i zwyczajnie nie znałem Słowacji, a poza tym spieszyłem się żeby zdążyć na nocleg jak najbliżej granicy z Austrią i nie zależało mi na zwiedzaniu okolicy. W Polsce jakoś łatwiej przychodzi mi wybierać drogi żółte czy białe zamiast czerwonych, niż za granicą, gdzie faktycznie preferuję drogi przelotowe główne.

Jeśli chodzi o godziny wyjazdu, nie zdarzyło mi się jeszcze wyjechać na moto w piątek o17-tej po robocie, zwykle padam wtedy na twarz po całym tygodniu pracy. Albo biorę urlop na piątek i lecę przed południem, albo dopiero w sobotę rano. Odstępstw nie robię, bo to grozi wypadkiem :mellow: .

To ja mam propozycję, aby nie wdawać się w zbędne dyskusje i nie marudzić. Ponieważ zawsze jestem otwarty na wszelkie sugestie i sensowne propozycje (co mogą potwierdzić wszyscy, którzy juz w grupie ze mną jeździli ;) ), zaproponuj alternatywną trasę do Świebodzina, która ominie autostradę A2, będzie zawierała piękne widoki krajobrazowe i nie pozwoli Ci zasnąć, a z radością się nią udamy.

Pierwotnie planowałem tę trase na 3 dni, ponieważ nie wypaliła, trzeba zmodyfikować ją na 2 z kawałkiem ... Wyjechać, tak czy inaczej trzeba w Piątek, ze względu na planowaną do pokonania odległość ok. 400 km. Prawdopodobnie będę się ustawiał z urlopem na Piątek, ale nie zawsze to może wyjść i nie wszyscy chętni ten urlop muszą dostać. Więc w najgorszym przypadku wyjedziemy własnie o tej 16:00 - 17:00, aby zjechać na nocleg ok. 22:00 (i mieć tym samym cały następny dzień na zwiedzanie atrakcji). Niedzielny powrót, to już inna bajka, mamy cały dzień na dojazd do Wawy, a co za tym idzie można zaplanować trasę widokową.

Edytowane przez Gandalf

UWAGA !!!

Nowy, wstępny termin wyjazdu: 29.06 (Piątek) - 01.07 (Niedziela)

Jeżeli ktoś jest zdecydowany, niech da znać z wyprzedzeniem, ponieważ chcę zarezerwować noclegi z co najmniej kilkudniowym wyprzedzeniem. Planowany wyjazd w Piątek, po południu, konkretną godzinę jeszcze domówimy, bo wiadomo, że każdy ma różne zajęcia w ostatnim pracującym dniu tygodnia :cool:

Wicia23 i yamro , jak najbardziej zapraszam. Muszę jednak dopiąć kilka osobistych spraw i do Czwartku będę wiedział co i jak (istnieje ryzyko przełożenia wyjazdu o tydzień, na 6.07-8.07, a wówczas niestety pokrywam sie terminami z wypadem w Bieszczady :( ). Puście mi na PW Wasze numery telefonów, to dam Wam znać, jak sprawy się potoczą ;) Pozdrawiam

Edytowane przez Gandalf

Gandalf z ważnych powodów nie może w ten weekend (6-8 lipca), ale ja twardo jadę, bo potem mam krucho z urlopem. Ktoś się dołącza? Plan zostaje taki, jak w pierwszym poście.

Pozdrawiam

No to tak jak ja... Też to rozważam... Może country, a lubuskie w sierpniu z Gandalfem? Bo ponoć na początku sierpnia już twardo jedzie. Ale bunkry mnie ciągną, a nietoperze jeszcze bardziej :)