Skocz do zawartości

KTM LC2 układ chłodzący problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Tak się składa, że mam problem z układem chłodzącym, a dokładnie wywala mi płyn odpowietrznikiem (brak zbiorniczka) . Z racji tego postanowiłem dać do planowania głowice myślałem, że to pomoże okazało się że nie . Następnie zakupiłem komplet uszczelek z Top End w tym trójwarstwowa uszczelka i wtedy pomyślałem że to zda egzamin, ale żeby nie było za pięknie to również nie pomogło . Skoro uszczelki nie pomogły to na bank simering pompy wody do wymiany, odkręciłem pokrywę aby zobaczyć jaki jest kolor oleju w skrzyni, kolor był biały jak mleko . Następnie włożyłem nowy simering i zalałem nowy olej do skrzyni . Wtedy już byłem pewny, że to pomoże . Po odpaleniu motoru odkręciłem korek chłodnicy aby ją odpowietrzyć i wydawało się że jest wszystko cacy . Po przejechaniu kilkadziesiąt metrów znowu wywalało płyn odpowietrznikiem . Zauważyłem że płyn wycieka również na głowicy a dokładniej z wężyka który podgrzewa mieszankę idący do gażnika . To może być przyczyna ?

Sprężyna na korku od chłodnicy ma dość. Korek do wymiany. Tylko nie pomyl się z oznaczeniem, musi być taki sam (jest wybite na nim). Przewody idące do gaźnika mogą powodować najwyżej obniżenie ciśnienia a nie jego wzrost. Musisz też przywrócić zbiorniczek wyrównawczy, bo w jak zabraknie płynu w układzie to pociągnie powietrze i tyle widziałeś chłodzenie. Wywalanie płynu na ziemię też nie jest dobrym pomysłem.