mrbravo Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 ja mam w takim razie tylko jedno pytanie. czy do skargi jaka skladacie dolaczacie jakas oplate? ;) Cytuj General description: aktualnie brak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glootik Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 (edytowane) Nie.Poza tym u nas zawsze kończy się tak, że komornik grzecznie zabiera się za robotę, bo dostaje ostrzeżenie albo, jak ostatnio, Prezes Sądu Rejonowego stwierdził brak przesłanek do wszczęcia postępowania kontrolnego lub dyscyplinarnego.A na marginesie Ci dodam, że sam Prezes w swojej odpowiedzi powołał się na art. 3 ust. 2 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o komornikach sądowych i egzekucji, który stanowi, że"2. Prezes sądu rejonowego, przy którym działa komornik, sprawuje nadzór nad jego działalnością, a w szczególności: 1) ocenia szybkość, sprawność i rzetelność postępowania poprzez badanie, czy w konkretnych sprawach nie zachodzi nieuzasadniona przewlekłość w podejmowaniu czynności; 2) kontroluje prawidłowość prowadzenia biurowości i rachunkowości kancelarii komorniczej; 3) bada kulturę pracy, w tym przestrzeganie wyznaczonych terminów czynności i przyjmowania interesantów oraz utrzymywanie kancelarii komorniczej na poziomie odpowiednim do godności urzędu i posiadanych środków; 4) zawiadamia sąd o potrzebie wydania komornikowi zarządzeń w trybie art. 759 § 2 Kodeksu postępowania cywilnego.",więc myślę, że nasz tryb postępowawnia (kierowanie skargi na ręce Prezesa) nie jest taki zły. Edytowane 10 Maja 2012 przez Agnich Cytuj ...Gott weiss ich will kein Engel sein... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrbravo Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 no wiec nie zlozylas skargi. znaczy zlozylas ale nie taka. kurde nie wiem jak to opisac. po prostu poskarzylas sie na komornika do prezesa ale nie wnioslas skargi... ;) moze inni niech wyjasnia bo ja nie umiem... ;) Cytuj General description: aktualnie brak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glootik Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 to nazwijmy to, że ja poinformowałam, i będzie git... Cytuj ...Gott weiss ich will kein Engel sein... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrbravo Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 no i takich skarg jest tysiace. zloz skarge na przewlklosc postepowania i wpisz zeby sad zasadzil od skarbu panstwa np 10000... Cytuj General description: aktualnie brak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glootik Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 podrążę temat... Cytuj ...Gott weiss ich will kein Engel sein... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 12 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 Zbycho - zrobiłeś prawidłowo i nie powinieneś tym dalej zawracać sobie głowy. mrbravo i Agnich - oboje coś wiecie, ale tak naprawdę to nie bardzo wiecie.... Skargę na czynności komornika faktycznie składa się do sądu rejonowego. Skargę na komornika (jego zachowanie, sposób prowadzenia kancelarii, obsługę itp) - składa się do prezesa sądu. Skarga na przewlekłość postępowania w przypadku komorników - hmm - praktyka praktycznie tego nie zna. A domaganie się 10.000 zł - cóż - pobożne życzenie. To nie polega na tym, że krzykniesz sobie 10.000 a sąd od razu daje. PS> żadnej skargi na działanie sądu rejonowego nie wnosi się bezpośrednio do Sądu Najwyższego :)) Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrbravo Opublikowano 12 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 (edytowane) generalnie różnie może byc... ;) Edytowane 12 Maja 2012 przez mrbravo Cytuj General description: aktualnie brak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glootik Opublikowano 12 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 (edytowane) mrbravo i Agnich - oboje coś wiecie, ale tak naprawdę to nie bardzo wiecie....Skarga na przewlekłość postępowania w przypadku komorników - hmm - praktyka praktycznie tego nie zna.A Ty znasz wszystkie przepisy jak mniemam :) Szczegółowe... ? Zapewniam Cię, że praktyka zna takie przypadki i nie są one odosobnione. :) Ja swój przepis zacytowałam wprost. Że Ci przypomnę:Organ (...) oraz organ (...) informują sąd o bezczynności lub wszelkich przejawach opieszałości komornika sądowego prowadzącego postępowanie egzekucyjne (...)No chyba że będziemy tutaj uprawiać semantykę, czy i jaka jest różnica pomiędzy słowami: opieszałość i przewlekłość :) Edytowane 12 Maja 2012 przez Agnich Cytuj ...Gott weiss ich will kein Engel sein... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi