motoczesci Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Okej, teraz kwestia tego, że otrzymuję zapłatę za części w formie przelewu. Najczęściej za pośrednictwem poczty. To w tym przypadku limit obowiązuje? i dodatkowe pytanie, jak wyszczególniać dane części na paragonie? czy wszystko konkretnie, czy można sobie upraszczać? np. zamiast filtru powietrza kawasaki (dany model), to części silnikowe kawasaki (dany model)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LORD VADER Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 (edytowane) Nie ma opcji, żeby przy sprzedaży części nie być VAT-owcem. Wpisałem sobie w PKD sprzedaż części i sprzedaż motocykli i po 3 tyg. zadzwoniła do księgowego pani ze skarbowego oznajmiając, że albo zgłaszam się do VAT-u, albo muszę wykreślić to PKD. Jako, że wpisałem to sobie dodatkowo, a zasadnicza moja działalność jest zwolniona z VAT-u, wolałem wykreślić. Jak lombard wystawia FV-marżę na np. komórkę to jak używane części nie mogą być na tej samej zasadzie ? (to nie mój probelm bo ja jestem vatowcem ale zainteresował mnie ten wyjątek ). Ktos juz kiedyś zapłacił VAT za ten rozbity motocykl i każda część w nim zawartą . Okej, teraz kwestia tego, że otrzymuję zapłatę za części w formie przelewu. Najczęściej za pośrednictwem poczty. To w tym przypadku limit obowiązuje? i dodatkowe pytanie, jak wyszczególniać dane części na paragonie? czy wszystko konkretnie, czy można sobie upraszczać? np. zamiast filtru powietrza kawasaki (dany model), to części silnikowe kawasaki (dany model)??Pobranie finalnie trafia na konto przelewem więc się nie liczy . To tak samo jakby klient zapłacił w okienku pocztowym z góry . Edytowane 10 Listopada 2015 przez janosikkk Cytuj Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motoczesci Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Jak lombard wystawia FV-marżę na np. komórkę to jak używane części nie mogą być na tej samej zasadzie ? (to nie mój probelm bo ja jestem vatowcem ale zainteresował mnie ten wyjątek ). Ktos juz kiedyś zapłacił VAT za ten rozbity motocykl i każda część w nim zawartą . Pobranie finalnie trafia na konto przelewem więc się nie liczy . To tak samo jakby klient zapłacił w okienku pocztowym z góry .czyli nie ma potrzeby kupna kasy fiskalnej, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LORD VADER Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Czy robi to babka na poczcie czy ktoś siedzący przed komputerem w domu a pieniądze trafiają na twoje konto to jest to przelew i nie przybliża cię do konieczności instalacji kasy fiskalnej. Cytuj Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motoczesci Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 A jeszcze jedna kwestia, mianowicie motocykl uszkodzony z dokumentami. Rozbieram taki pojazd, OC wisi nade mną dopóki nie sprzedam ramy (motocykla) dalej. Moje pytanie czy takie OC da się w jakiś sposób zawiesić bez konsekwencji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi