Skocz do zawartości

Romet Chart problem

Michal.mb
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem ze swoim charcikiem... pewnego dnia postawiłem go na nóżki i się przewrócił, co się potem okazało,że nie moge nim ruszyc ani odpalić. Już wyjaśniam:

Na luzie koło normalnie się kręci ale kopka (wałek rozrusznika) jest zablokowany na amen... gdy naciskam sprzęgło i wbijam bieg, obojętnie który (dodam że od początku były lekkie problemy ze sprzęgłem tzn nie wysprzęglało prawidłowo i ze skrzynią biegów tzn. były trudności z np. wybiciem biegu), to koło się blokuje i nie chce ruszyć ani w przód ani w tył. Kopka wtedy tez jest zablokowana. Dodam, że tłok nie jest zablokowany ponieważ gdy ruszam wałem korbowym to rusza się tłok w górę i w dół... Przypuszczam że to skrzynia biegów jednak jestem tak jakby amatorem gdyż mam dwusuwy od paru lat, ale nie rozbierałem nigdy silnika więc się nie znam :D... Z góry dzięki za odpowiedź...

Pewnie coś wylewiło się na tym wałku od kopnika. Tam chyba od strony sprzęgła się do tego dostaniesz , ale nie pamiętam. W środku karterów masz zapadkę z tego co pamiętam.

PONY 50 -> WSK 125 -> MZ ETZ 250 -> AWO Sport -> LS 650 ... cdn

www.elektrotec.cba.pl

To możliwe bo jak jeszcze nim jezdziłem to podczas jazdy coś stukało myślałem że to pierścienie ale na wyzszych obrotach zanikało stukanie a potem znów się pojawiało. To całkiem możliwe że to coś związane z wałkiem stukało...

dzięki za odpowiedzi ale już działa :D okazało się że to był wałek od kopniaka i nawet nie rozbierałem. Wystarczyło popukać postukać na siłę troszke poruszać do przodu do tyłu i działa... Jednak skrzynia biegów trochę źle działa tzn. biegi sie gubią nie da rady niekiedy wbic i trzebo mocnjo wbijać. Może to sprzęgło ale nie wiem...

Mocno powbijasz kilka razy i będzie z głowy, rozbierz ty go lepiej bo potem nie będzie z czego składać.

Jeśli to by było przez sprzęgło to musiało by mocno ciągnąć na wciśniętej klamce do końca. Jeśli nie ciągnie to biegi się pie... nie przez sprzęgło czy olej. Także zwróć na to uwagę.

Edytowane przez Żurek