Skocz do zawartości

Ogar 200 - problem z silnikiem

Andrewp
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zalozylem zalecana swiece F80, ustawilem zaplon na 1,5mm przed GMP, przeczyscilem gaznik, wymienilem cewke zaplonowa i juz odpala .

Ale mam inny problem... Pojezdze jakies 1,5-2 godziny i silnik gasnie, po wyjeciu swiecy okazuje sie, ze jest zalana, a elektrody sa czarne.

Jaka moze byc przyczyna? Ustawiony za wysoki poziom paliwa czy cos z dyszami...?

Simmeringi dopiero co wymienilem, wiec to opada.

Hmm, zle ustawiony zaplon? Sprawdze to, ale zaplon mam ustawiony na jakies 1,5mm przed GMP, wiec wyglada, ze jest dobrze.

Jeszcze opuszcze iglice i zobacze (jest na trzecim rowku, liczac od dolu).

A moze te dysze w gazniku sa jednak rozkalibrowane...? Tez wymienie... :?

Chłopie co ty tak z tymi dyszami :evil: Swieca może byc czarna z powodu przepuszczajacego simeringu od oleju albo masz za bogata mieszanke a że jak jeżdzisz 2 godz i moto gasnie to wystarczy poczekać az sie silnik schłodzi bo to normalne w jawencjach komarach i tego tybu sprzetach

Pytalem tak o te dysze, bo ktos mi zasugerowal, ze to ich wina i chcialem sie upewnic... :evil:

Ale teraz to juz wiem, ze to raczej nie to.

Simmering na pewno nie przepuszcza, bo dopiero co wymienialem wszystkie simmeringi.

Mieszanka moze byc za bogata i to wlasnie obstawiam...

Opuscilem iglice na ostatni rowek i jest duzo lepiej. Przynajmniej swieca nie jest juz czarna.

a że jak jeżdzisz 2 godz i moto gasnie to wystarczy poczekać az sie silnik schłodzi bo to normalne w jawencjach komarach i tego tybu sprzetach

Głupstwa gadasz. Przykład moja Jawka. 3 godzinne popierniczanie z prędkością bliską maksymalnej nie powodowało gaśnięcia silnika.

1. Fabryczne wyprzedzenie zapłonu w tym silniku (1.5 - 1.7 mm) jest przyczyną różnych kłopotów). Ustaw wartośc wyprzedzenie na 1.8 - 2 mm, przy przerwie na przerywaczu 0.3 - 0.4 mm. Sprawdź czy czasem krzywka nie jest zbyt luźno osadzona, sprawdź w ogóle jak długo jest otwarty przerywacz (przy prawidłowej przerwie czas otwarcia styków przerywacza to 40 % obrotu wału).

2. Wymieniałes kondensator???

3. Jeśli te ustawienia nie pomogą musisz poeksperymentować z poziomem paliwa w komorze pływakowej. Niestety tu niewiele moge Ci powiedzieć. Po prostu ustawiasz na oko składasz gaźnik i testujesz.