Skocz do zawartości

CHORWACJA - jak jechać?

KLAUDIUSZ
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wybieram się z Rodziną na Urlop do Chorwacji (Drvenik, jakieś 30 KM od Makarskiej w stronę Dubrovnika) .... tzn. jadę na długi Weekend, zostawiam ich, wracam w Poniedziałek i potem znów jadę w następny Piątek ale już na dłużej :D Troszkę to porypane ale inaczej się nie dało :D

Moje pytanie jest do tych co byli może ostatnio, jak jechać? Katowicka rozkopana ........ więc do Cieszyna będę jechał z 12 godzin ..... może przez Kraków i potem na Zwardoń ...... czekam na wskazówki .....

OSTRZEGAM że MODUJE W TYM DZIALE WIĘC JAK ZACZNIE SIĘ PAJACOWANIE TO BANY ROZDAJE NA 14 dni, BEZ OSTRZEŻENIA!!!!!!!!!!!!

Całuję :D

Jechałem do Dubrownika puszką na początku lipca i wybrałem trasę Wwa-Radom-Jędrzejów-Zawiercie-Siewierz-Cieszyn i było OK, o ile w Polsce w ogóle jakaś trasa może być OK. Niestety w weekend licz się z korkami na autostradach Chorwackich, my sporo już tam kluczyliśmy, żeby nie stać po 1-1,5h w korkach gigantach. Jeśli byłeś tam kiedyś motocyklem to będziesz wiedział którędy omijać te korki...:)

Dzięki Panowie, dwa lata temu byłem ale początek Lipca więc korków nie uraczyłem, może uda mi się wyjechać jakoś wcześniej z Wawy co by nad ranem dojechać do Drvenika ...... ale zobaczymy ........ a jak dalej jechać, przez Czechy czy Słowację? Bo dalej to Wiedeń - Graz - Maribor - Split - Makarska :D

Najlepiej to chyba jednak walić na Katowice,Rybnik,Ostrawa,Olomouc,Brno,Wiedeń itd.Trasa sprawdzona,w większości leci po autostradach.

Czyli przez Czechy,a nie Słowacja.

2008Chorwacja 4530km 2009Chorwacja Czarnogóra 4480km 2010Czarnogóra Chorwacja 4550km 2010Czarnogóra Grecja 5100km

2012Macedonia Albania 4600km 2013Włochy Sycylia 6000km 2014Czarnogóra Albania 4490km 2015 Rumunia Bułgaria.4750km 2016Serbia Czarnogóra 4550km2017 Dagestan 8500km2018 Toskania 4500

A ja polecam z Cieszyna na Żilinę-Bratysławę i dalej już standard Wiedeń-Graz-Maribor-Zagrzeb-Makarska. Od Cieszyna masz kilkadziesiąt km bez autostrady ale dobrą drogą, a potem już autostrada, Wiedeń mijasz dołem szerokim łukiem. Już kilka razy tak jechałem i wolę niż przez Mikulow/Drasenhofem czy Znojmo.

W Chorwacji nie jedź do końca hajwejem tylko zjedź zdjazdem na Makarską i te 30 km zrób sobie Jadranską. Strasznie się korkuje na końcowych bramkach autostrady w stronę Dubrownika, nie warto dla tych 20-30km autostrady pchać się w taki syf, szczególnie, że jak już zjedziesz z autostrady to dojazdówka do wybrzeża też kolorowa nie jest.

Ostrożnie, Klod, ostrożnie jechać. A co do trasy, to polecam piterowe wskazanie. Możesz też, na kraków potem zakopianką na wadowice i dalej na cieszyn. Jednak,to długi wocheende i wszystko zakorkowane będzie. Na Wadowice mniej, ale wolniej,

No i pojechałem przez Ziline i w dół, wszystko było by ok gdyby nie wjazd do Chorwacji w Sobote rano (2h na granicy) i korki przed Bramkami na Autostradzie. Generalnie trasa ok ale zeszło się 18-19h.

Jak wracałem było lepiej, do Cieszyna dojechałem w niecałe 9h, no a w Polsce jak w Polsce, na szczęście udało się bocznymi do Wawy i w sumie 16h.

• 1 miesiąc temu...