Skocz do zawartości

Alpy sierpień 2011 - Austria Włochy może Szwajcaria

szpaku
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W nadchodzącym tygodniu wybieram się w te rejony. Dokładnego planu jeszcze nie mam (będę myślał w weekend).

Ogólnie od 7 do 10 dni jazdy po Alpach, na pewno Grossglockner i Stelvio. Może odbicie na 1 dzień nad jezioro Garda.

Będę startował z Pleszewa w środę, czwartek, lub wtorek (czekam za magnesem prędkościomierza). Pierwszy nocleg w Eggenfelden (u wuja), stamtąd jakieś 200km do Zeel am See/Kaprun.

Co dalej, będę myślał.

Noclegi: Gasthofy itp.

Wyżywienie: knajpy itp.

Moto: TDM 850

Prędkości: autostrada 120-150, przełęcze wiadomo.

Jak ktoś chce współtowarzyszyć - zapraszam.

Edytowane przez szpaku

Wczoraj wieczorem wróciłem z kolegą z 14-to dniowej wyprawy po morzach, górach i oceanach :icon_biggrin: Stelvio też się znalazła na naszej trasie, moją krówką nie było lekko, ale dałem radę!

Właściciel hotelu, z którego ruszaliśmy na przełęcz powiedział tylko jedno - "molto curve!" Droga z Lecco do Sondrio też niesamowita, przez pierwsze ok.40 km prawie same tunele (najdłuższy 7925m!) i wiadukty.

• 2 tygodnie później...

Pewnie nie dasz rady przed 3 września (tak planuje wyjazd). Wrzuć proszę w wolnej chwili traskę, opisz w dwóch słowach jak nocowałeś (ja raczej planuje campingi, chyba że pogoda byłaby słaba).

Zdrówka,

braFF

Braff tez palnuje wypad we wrzesniu... Rozumiem ze masz sztywny termin?

Pozdrawiam

Ilek

braFFik, sorry, że dopiero teraz ;)

Pokrótce:

- wyjazd 6 dni, 3000km

- trasy: Hochalpenstrasse z Grossglockner'em, Gerlos Alpenstrasse, Stelviopass, Livignopass, Berninapass, Albulapass, Fluelapass, Offenpass, Umbrailpass.

1 dzień jazda do wuja w Eggenfelden - pogoda ok.

2 dzień Eggenfelden - Kaprun, zostawiam ciuchy w pensjonacie (prowadzi go Polka) i trasa wokół Grossglocknera

1 i 2 dzień

3 dzień Kaprun - Bormio przez Gerlos i Stelvio. Do Gerlosstrasse pada ostro deszcz, potem pogoda igła. Nocleg na 2 doby w Bormio w niestety nietanim pensjonacie (mój błąd, że wybrałem Bormio)

4 dzień pętla po Szwajcarii (patrz mapa) tankowanie w Livigno po 1,09 euro - pogoda igła.

3 i 4 dzień

5 dzień powrót do Eggenfelden - pada deszcz, od Berninapass ładna pogoda.

6 dzień powrót do domu.

5 i 6 dzień

Kosztów jeszcze nie podliczałem. Płaciłem wszędzie kartą (Inteligo Mastercard) - na 1 stacji nie akceptowało.

P.S. Szerzej opisze (filmy, zdjęcia) po egzaminach.