Skocz do zawartości

Awaria Superbyke xt50q

BeBcZ
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 2 dni temu kupiłem sobie swój pierwszy motocykl czyli SUPERBYKE XT50Q z 2008 r.( chiński choperek 50 ccm 4 suw). Przed kupnem nawet nie wiedziałem jak go zapalić załapałem jak jeździć dopiero wczoraj, nie wiem czy do końca. Dzisiaj około godziny 19 wybrałem się na przejażdżkę, przed wyjazdem coś ciekło ze skrzyni biegów chyba olej jakiś. Jechałem na 3 biegu i zmienilem na 2 bieg aby wyjechac pod górę. Gdy zmieniłem na 2 coś strasznie strzeliło w skrzyni i zaczeło z dwojki pzerzucac na luz i tak ciągle. Przestraszylem sie i zmienilem na jedynke. Na jedynce jechał ale motor wydawał wtedy jakieś dziwne odgłosy nie takie jak przed tym wypadkiem, wiec zmienilem na 2 a z 2 na 3. Na 3 biegu jechal normalnie( ledwo co do domu dojechalem) . Nie mam pojecia co sie stalo, bo nie specjalnie znam sie na motocyklach Prosze o wypowiedz kogos kto sie na tym zna lub rozmowe telfoniczna

Ps. Na wcześniejszych przejażdżkach zdażało mi sie przerzucać z 3 biegu na 1 bieg.

Zapomnialem dodać przed awarią gdy miałem na luzie motocykl świeciła się zielona kontrolka teraz już nie świeci

Tam olej ma chyba wspólny obieg po całym silniku ale nawet jeśli skrzynia ma swój oddzielny to prawdopodobnie ją usmażyłeś. Nie potrafię powiedzieć na ile ten silnik jest teraz martwy ale śmiało można obstawiać, że nadaje się tylko do rozbiórki lub wymiany.

Na przyszłość, jeśli coś kapie z motocykla albo wręcz leci. To NIE należy jeździć. Poszukaj i przeczytaj poradnik jak jeździć albo jak prawidłowo dbać o maszynę, bo inaczej co raz to będzie się rozwalać.