mrbravo Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 (edytowane) oto odpowiedz Allegro na przeslanych 5 pytan: Witam. Dziękuję za kontakt. Informuję, że od dnia 24.02.2011 r. aukcje w kategoriach "Samochody", "Motocykle", "Maszyny budowlane", "Maszyny rolnicze" oraz "Inne pojazdy i łodzie" mają charakter wyłącznie ogłoszeniowy. Kontrahenci nie mają zatem obowiązku sfinalizowania transakcji bez względu na rodzaj aukcji (licytacja, "Kup Teraz!"). Ogłoszenia te należy kwalifikować jako zaproszenia do składania ofert. Takie zaproszenia nie mają waloru czynności prawnej; są zawiadomieniem o gotowości do zawarcia oznaczonej umowy. Dodam, że we wspomnianych aukcjach nie ma technicznej możliwości zapłaty przez system Płacę z Allegro. Pozdrawiam, powiem tylko, ze ja osobiscie wstydzilbym sie wyslac klientowi taka odpowiedz. nie dosc ze nie zamieszczono odpowiedzi na ani jedno pytanie (ktore dotyczyly wprost regulaminu a nie jego wolnej interpretacji) to jeszcze mowa jest o zaproszeniu do skladania ofert (to ciekawostka w przypadku opcji kup teraz). z tego tez wzgledu wydaje mi sie ze w sadzie moglby byc jednak problem z udowodnieniem czy nie doszlo do zawarcia umowy. gdyby sprawa byla tak oczywista jak wymyslony przeze mnie przyklad "place z allegro" to mielibysmy pelna i merytoryczna odpowiedz serwisu z wypunktowaniem paragrafow i definicji o ktore prosilem... natomiast w takim ukladzie, kontynuujac temat, warto zadac Allegro nastepujace pytanie:Czy w przypadku kiedy wystawiajacy ogloszenie sie pomylil i wystawil Porsche za 100zl a nie 100000zl i sad nakazal wydanie pojazdu w oparciu o inna interpretacje regulaminu serwisu (interpretacje taka jak moja ze jest to aukcja a nie ogloszenie i mimo wszystko dochodzi do zawarcia umowy) to czy Allegro przejmuje na siebie roszczenie z powodu straty jaka poniosl wystawca ogloszenia (myslac blednie ze jest to jedynie ogloszenie a nie oferta) w zwiazku z blednym opiniowaniem wlasnego regulaminu przez Allegro i ewentualnym wprowadzeniu w blad klienta... ;) Edytowane 27 Czerwca 2011 przez mrbravo General description: aktualnie brak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki69 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Czy ty nie możesz zrozumieć, że w tych konkretnych działach to co wystawiasz w serwisie to OGŁOSZENIE a nie aukcja? Opcja Kup Teraz to tak, jakbyś widząc na słupie albo płocie ogłoszenie o sprzedaży motocykla zerwał je, po to aby nikt więcej go nie zauważył i nie sprzątnął ci okazji sprzed nosa. Tyle tylko, że jak przyjedziesz do sprzedającego obejrzeć ten motocykl, to on może cie olać - nie ma obowiązku ci go sprzedać, kumasz? Odpowiedź od allegro jest tak klarowna, że dalsze drążenie tematu to zwykłe bicie piany. W kategoriach "Samochody", "Motocykle", "Maszyny budowlane", "Maszyny rolnicze" i "Inne pojazdy i łodzie" wystawiane są ogłoszenia, które zwyczajowo przyjęło się nazywać aukcjami. Koniec, kropka. PS. Przeczytaj to jeszcze raz:3.6.Celem Aukcji dotyczących sprzedaży lub wynajmu nieruchomości, Aukcji w kategorii „Wakacje” oraz Aukcji w kategorii „Motoryzacja” (serwis motoAllegro), w podkategoriach „Samochody”, „Motocykle”, „Maszyny budowlane”, „Maszyny rolnicze” oraz „Inne pojazdy i łodzie” nie jest zawarcie umowy, jakiekolwiek czynności podejmowane przez Użytkowników w ramach tych Aukcji nie są wiążące, a Aukcje te mają charakter wyłącznie ogłoszeniowy.a teraz uświadom sobie, że twoja interpretacja jest wzięta z dupy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrbravo Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 nie pisz mi glupot o celach bo takie bzdury to sobie w polityce mozesz uprawiac. jezeli stronami ogloszenia jest sprzedawca i kupujacy (albo licytant) a samo allegro nie przewiduje ogloszen tylko pisze cos o 'celach aukcji' to cos w regulaminie jest nie tak. moze masz zbyt malo lat aby to zrozumiec, albo po prostu nie masz wyksztalcenia... General description: aktualnie brak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki69 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 (edytowane) albo po prostu nie masz wyksztalcenia... Czy twoje wykształcenie jest prawnicze? Jeśli tak to dyplom chyba kupiłeś na Stadionie. Wbij sobie do głowy, że Aukcja to taka zwyczajowa nazwa, której używa się do określania wszystkiego co jest wystawione w serwisie Allegro. Dlatego jest m. in. pisana wielka literą. W w/w działach ma ona charakter ogłoszeniowy. Nie chce mi się tego dalej tłumaczyć bo i tak nie zrozumiesz. Edytowane 27 Czerwca 2011 przez luki69 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrbravo Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Dominik po raz kolejny udowadniasz że Twoja wiedza jest równa zeru. P.s I czekam na obiecany wyścig. przestan chrzanic, dobrze wiesz ze chetnie z Toba posmigam i wiesz tez ze teraz nie moge. Poza tym mamy tych samych znajomych wiec mozesz sobie szybko te fakty zweryfikowac... Czy twoje wykształcenie jest prawnicze? Jeśli tak to dyplom chyba kupiłeś na Stadionie. mam dyplom najlepszej uczelni w kraju, czego o Tobie powiedziec napweno nie mozna... z reszta teraz skladam papiery na doktorat... Wbij sobie do głowy, że Aukcja to taka zwyczajowa nazwa, której używa się do określania wszystkiego co jest wystawione w serwisie Allegro. [ble ble ble] Nie chce mi się tego dalej tłumaczyć bo i tak nie zrozumiesz. niestety paczusiu ale termin 'Aukcja' jest zdefiniowany wprost w regulaminie, a nawet jego zwyczajowa nazwa nie ma nic wspolnego z ogloszeniem... General description: aktualnie brak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi