ziolo0002 Opublikowano 28 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 (edytowane) Witam jestem nowy na forum Mam simsona enduro s51.Mój problm polega na tym że (skrzynia 4 b.) bieg 2 ciezko złapac z jedynki na luz jest ok a z luzu na dwójke cięzko bo wskakuje 3 a 4 jest git co to może byc?? Regulacja skrzyni pomoże??I jeśli tak to prosiłbym o instrukcje najlepiej ze zdjęciami prosze o pomocc!!! Edytowane 28 Maja 2011 przez ziolo0002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K@mil Opublikowano 28 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 Nie jestem pewien, ale winą może być zużyta, rozciągnięta sprężynka znajdująca się na wałku skrzyni biegów. Efektem tego może być wyskakiwanie biegów, nie musi być ciągłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo0002 Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Wiesz nie jestem pewien ale z 1 na luz jest git a z luzu na 2 tragedia bo wbija 3 nie moge wyczuc kiedy wbija 2 , 2 wbija z 3 biegiem ale wtedy 3 wbija i motor traci moc :( Proszę o POMOC!!!A sprężynke lookne jutro bo dzis niedziela więc nie wypada w garażu siedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K@mil Opublikowano 29 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Rozumiem, jak się zmienia biegi to on albo nie chce wejść od razu albo wskakuje na większy . W takim razie to na pewno sprężyna --tak było w moim przypadku. Po jej wymienieniu biegi wchodziły już dobrze. Tutaj masz link ze zdjęciem gdzie widać sprężynę :http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://p1.bikepics.com/pics/2008/06/27%255Cbikepics-1334974-320.jpg&imgrefurl=http://www.bikepics.com/members/buniek92/&usg=__QROelgdwWzs7aANyBJmNRt2bmgo=&h=256&w=320&sz=13&hl=pl&start=120&zoom=1&tbnid=QL2YgXMIf6fVkM:&tbnh=157&tbnw=192&ei=qmLiTaKPBMfEtAbew62HBg&prev=/search%3Fq%3Dsilnik%2Bsimson%26um%3D1%26hl%3Dpl%26sa%3DN%26biw%3D1280%26bih%3D853%26tbm%3Disch&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=588&vpy=312&dur=228&hovh=157&hovw=192&tx=109&ty=128&page=7&ndsp=20&ved=1t:429,r:12,s:120&biw=1280&bih=853 Także nie masz co się martwić bo to na pewno w jakiś sposób pomoże, na pewno będziesz mógł wyczuć biegi. Ponadto sprężynka jest tania i git i oto chodzi. Myślę, że ci pomogłem. Kup sprężynkę, sprawdź i napisz mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo0002 Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Jutro lookne ale THX za ocene sytuacji . Jak lookne to napisze , ale chyba w we wtorek po mam simka rozebranego (czyszcze i odrdzewiam po kupnie został jeszcze tylko tył do złożenia) Pzdr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 29 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Kwestia regulacji skrzyni. Jest tam taka śruba z nakrętką, tym się reguluje. Konkretnej pomocy szukaj na forum Simsonów. Robiłem to raz gdy składałem Simka z części w kartonach, sporo nerwów straciłem przy tej regulacji. Nigdy więcej! :icon_evil: Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo0002 Opublikowano 31 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 K@amil jednak ta sprężyna jest rozciągnięta . Zrobiłem regulacje skrzyni trochę pomogło ale dużo nerwów bo zakładanie i ściąganie prawego karteru żeby sprawdzac (bez karteru brak sprzęgła :P) A mam pytanie czy taką spreżynkę można kupic na allegro?? i za ile koleś w motoryzacyjnym powiedział że w next tyg. dopiero nie chce mi się czekac znowy spuszczac olej bo dzis zalałem nowy "hipol" do skrzyni i babranie sie z tym. A jeszcze jedno regulacja pomoła tylko luz złapac.P.S ja mam tylko 13 lat i karte moto :PP i simkaa:P i Wiedze o nim :P kurr znowu musze regulowac skrzynie mam tylko 2 biegi 1 i 2 szlak by to na roki wzioł!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K@mil Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 (edytowane) Ja dostałem ją od razu tylko ja mieszkam 30 km od Zamościa. A na allegro musisz sprawdzić.... Edytowane 31 Maja 2011 przez K@mil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo0002 Opublikowano 1 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Już gitez majonez skróciłem sprężynkę i śmiga luz to można łapac jakie sie wyskakuje z rampy na torze moto krosowym :P :O . Simek jest już Spoko biegi wchodzą elegancko . A tą regulacje to niech se w dupe wsadzą;p Tak ustawiłem 46,6 na suwmiarce i w wałku było OK . a były tylko 2 biegi!!! Skandal!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K@mil Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 (edytowane) A tą regulacje to niech se w dupe wsadzą;p Popieram Edytowane 2 Czerwca 2011 przez K@mil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi