Skocz do zawartości

Problem ze złożeniem Kopniaka CZ 175

lore3ek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem ze złożeniem kopniaka gdyż ściągnąłem lewy dekiel i po chwili wyskoczył mi kopniak a nie zdążyłem zobaczyć jak on tam jest umieszczony, i teraz nie mogę poradzić sobie z jego złożeniem.

Bardzo proszę o pomoc najlepiej jak by ktoś mógł zrobić zdjęcie albo jakoś dobrze wytłumaczyć.

Z góry dziękuje i Pozdrawiam.

Z tego co pamiętam CZ175 ma biegi i kopniak na tej samej dźwigni. Wałek kopniaka wchodzi w wałek zmieniacza biegów w wycięcia. Pomiędzy wałkami powinna być sprężynka. Ustawiasz wałek kopniaka w pozycji takiej jak do zmiany biegów, wtedy frez wałka powinien wejść w wycięcie wałka zmiany biegów. Wciskasz tak aby jeden wałek wszedł w drugi, upewnij się że wałek kopniaka i półksiężyc rozrusznika trzymasz prosto w osi wałka zmieniacza. Jak wejdzie to wciskasz do końca i obracasz w prawo czyli zgodnie z ruchem wskazówek zegara. W tej pozycji zostawiasz wałek do czasu założenia pokrywy. Potem obracasz wałek w lewo, powinien się wysunąć gdy wróci do pozycji zmiany biegów.

Czasem jest z tym trochę zabawy bo półksiężyc stoi nierówno. Należy go podważyć wkrętakiem aby odsunąć go od kosza sprzęgła. Jeśli nie będzie stał prosto i w osi to wałka nie wciśniesz. Wałkiem trzeba trochę poruszać na boki lekko aby wskoczył tam gdzie trzeba.

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

Tak robiłem, tylko nie wiem jak naciągnąć tą sprężyne półksiężyca czy ona tak sobie wchodzi i tyle ? gdzieś musi się zachaczyć i pewnie trzeba ją naciągnąć tylko jak ? i gdzie ona ma się tam trzymać ?

Sprężyna na obu końcach ma takie dynksy to zahaczenia. Jeden koniec zahaczasz w nadlewy karteru, takie specjalne miejsce tam jest, a drugi koniec na półksiężycu w wycięcie wkładasz. Mocno tego nie naciągasz ale trochę jednak trzeba. Dasz radę, nie jest to zbyt trudne.

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

Tryb nie ma się zazębiać z kołem zębatym pod koszem sprzęgła. Ma być na dole.