mazooor Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Witam wszystkich. Potrzebna pomoc praktyków - otóż zdemontowałem czas jakiś temu bak. Teraz pojawia się problem, bo oprócz montowanego bezpośrednio w baku kranika, jest tam jeszcze miejsce na podłączenie 2 rurek. Jedna wystaje z lewej (patrząc od tyłu motocykla) strony przy gaźnikach, natomiast w ręce pozostały mi dwie rurki, obie bez zaciskaczy po drugiej stronie,z czego jedna z wyraźnym zgrubieniem (filtr?) w 2/3 długości. Nie były podłączone (chyba) do niczego od strony silnika a przecież od strony baku tez pozostaje tylko jedno wolne miejsce. Oczywiście demontując nie zrobiłem notatki i teraz nie wiem, co gdzie powinno być podłączone. Moje pytanie więc: Do którego lejka od strony baku podłączyć tą rurkę wystającą z lewej strony gaźników i do czego służą te pozostałe (którą podłączyć do baku, gdzie powinna być podłączona od strony silnika i co z tą drugą). Poniżej kilka szczegółów: Od strony baku wygląda to tak: Jedno mocowanie do kranika i dwa na wężyki gumowe. Od strony silnika jest jedna rurka jak poniżej: pytanie, na które z mocowań w baku powinna zostać założona: W ręce zostały mi dwa wężyki: który z nich powinien zostać podłączony do wolnego mocowania w baku i gdzie powinien zostać podłączony z drugiej strony? ... no i do czego służy ten drugi? HELP! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorier Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 (edytowane) Wężyk z filterkiem ("zgrubieniem") nie jest z baku tylko z obudowy filtru powietrza (airbox). Odprowadza skropliny oleju z tzw "odmy". Wpina się go nad pierwszym (lewym) gaźnikiem od dołu airboxu. A wężyki wychodzące od dołu baku są zamienne, różnia się tylko długością. Oba kończą się pod motocyklem z prawej strony ramy. Jeden odprowadza wode lub rozlane paliwo z korka, a drugi odpowietrza/napowietrza bak. Edytowane 30 Marca 2011 przez sorier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazooor Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Wężyk z filterkiem ("zgrubieniem") nie jest z baku tylko z obudowy filtru powietrza (airbox). Odprowadza skropliny oleju z tzw "odmy". Wpina się go nad pierwszym (lewym) gaźnikiem od dołu airboxu. A wężyki wychodzące od dołu baku są zamienne, różnia się tylko długością. Oba kończą się pod motocyklem z prawej strony ramy. Jeden odprowadza wode lub rozlane paliwo z korka, a drugi odpowietrza/napowietrza bak. Dzięki. Pytanie tylko, dla czego w takim razie jeden z tych wężyków wychodzących z dołu baku ma podłączenie od strony silnika (patrz: II z zamieszczonych zdjęć po lewej stronie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorier Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Nie bardzo wiem gdzie on jest u ciebie wpięty, gdzie się zaczyna a gdzie kończy. Pod motocyklem kończą się 4 wężyki: 1. Wężyk z filterkiem z airboxu2. i 3. Wężyki wychodzące z dołu baku4. Wężyk służący odprowadzeniu ewentualnego nadmiaru paliwa i spuszczaniu paliwa z komór pływakowych gaźników. Tak to powinno wygladać też u ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazooor Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 (edytowane) Nie bardzo wiem gdzie on jest u ciebie wpięty, gdzie się zaczyna a gdzie kończy. Pod motocyklem kończą się 4 wężyki: 1. Wężyk z filterkiem z airboxu2. i 3. Wężyki wychodzące z dołu baku4. Wężyk służący odprowadzeniu ewentualnego nadmiaru paliwa i spuszczaniu paliwa z komór pływakowych gaźników. Tak to powinno wygladać też u ciebie. 1. jasne2. z dołu baku wychodzą dwa wężyki - zgadza się3. ten wężyk o którym pisałem (lewa strona na rys. 2) to chyba właśnie to, tyle że nie mogę oprzeć się wrażeniu, że powinien on być podłączony do baku zwłaszcza, że ma zacisk z drugiej strony? Wygląda więc na to, że są tu 3 wężyki: czy przypadkiem nie powinno to wyglądać tak: Edytowane 31 Marca 2011 przez mazooor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorier Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 NIE, nie powinno tak wyglądać. Powinno byc tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazooor Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Ok. teraz wszystko jasne! Wielkie dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorier Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 (edytowane) W przyszłości zapraszam na www.YamahaXJ.pl szybciej uzyskasz pomoc niż na ogólnym forum. Edytowane 31 Marca 2011 przez sorier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi