Skocz do zawartości

Co lepiej kupic??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was chłopaki jestem tu nowy!

Chciałbym zacząc swojoą podróz ze scigaczami.Mam skuter ale mi sie znudził i oddaje bratu.

A mianowicie .

Chciałbym sobie kupic jakos 125 nowo .

Duzo dobrego słyszałem na temat Cagivy mito i Aprili rs .

Więc mysle wybierac miedzy tymi dwoma.

Powiedzcie mi który lepszy i czym sie róznio.

Ile kosztujo i gdzie mozna takie nowe motory kupic niedaleko woj.podlaskiego.

Z góry dziekuje za pomoc :buttrock:

Witaj,

Jezeli chodzi o ceny nowych motocykli to Aprilia RS niestety nie jest najtansza oferta. Rocznik '04 ceniony jest na 24.000zl. Calkiem sensowna wydaje sie cena 125tki Honda CBR 125R. Najnowsza wersja z biezacego roku kosztuje +/- 13.000. Biorac pod uwage, ze w cene wliczony jest wyscigowy kit czyli dodatkowy komplet sportowych owiewek i kask mozna sie zastanowic. Dodatkowo masz mozliwosc zalapania sie do wyscigowej klasy 125 :buttrock:

Ceny uzywanych sprzetow wahaja sie od 5.500 do 12.000 w przypadku RS. Mito sa odrobine tansze ale i z tego co slysze bardziej awaryjne. Dla mnie osobiscie najwiekszym plusem tego modelu jest wyglad stylizowany na Ducati :clap:

Roznice pomiedzy RS a Mito sa nieznaczne. Oba motocykle maja dwusuwowy, jednocylindrowy silnik z rozrzadem membranowym, chlodzony ciecza z rozrusznikiem elektrycznym. Dlatego zarowno pod wzgledem osiagow jak i wyposazenia sa identyczne.

Z tego typu motocykli mozesz jeszcze zastanowic sie nad Aprilia AF1 125 (4-6 tys.zl.) lub Honda NSR125 F/R (w zaleznosci od modelu 4.5-8tys.zl.)

W przypadku kazdego z wymienionych sprzetow dostepnosc czesci jest spora dlatego z ewentualnymi zakupami nie bedziesz mial problemow.

Osobiscie uwazam, ze w podstawowych wersjach czyli bez usprawnien najmocniejsza jest RS 125, ktora dodatkowo najlatwiej ze wszystkich wymienionych motocykli mozna odblokowac chociazby poprzez zdjecie odciecia zaplonu oraz usuniecie kryzy z kolektora wydechowego ale sa takze inne sposoby mniej lub bardziej amatorskie ;)

Nie wiem ile masz lat ale zastanow sie moze czy nie warto byloby rozejrzec sie za czyms wiekszym i trwalszym. W tym przedziale cenowym napewno mozesz kupic GS500, ER5, CB500, ktore osiagami nie ustepuja w/w bzyczkom natomiast sa duzo, duzo trwalsze a i jakosc wykoniania jest bez porowniania.

Pozdrawiam

Bosh dzieki wielkie .Ale mój tata niechce mi kupic używanego tylko nowy.Mniejsza z kaso.

Ja mam 16 :) i zdaje na a1 .Więc sam wiek muwi za siebie .Powiedz mi jeszcze jak możesz gdzie moge kupić Cagive bo słyszałem ze w Cagivie jest amor skretu(własnie powiedzcie mi czemu to słuzy ten amor skrętu).

Chodzi mi głównie o salony w pobliżu podlasia .Ale słyszałem ze ta Cbrka ma słaby silnik.Jak mozesz to daj mi link do jakiejś strony co jest cbrka opisana i zdjecie jej.Mówie ze chodzi mi głównie o nowe modele. :D

Za pomoc z góry dzięki.

Jezeli masz mozliwosc kupienia nowego motocykla to tylko lepiej dla Ciebie (przy okazji popros jeszcze o slownik :twisted: ) Znalazlem jednego dealera motocykli Cagiva ( http://www.dimpol.pl/motocykle/cagiva.html ), ktory niestety na stronie nie podaje ceny nowych modeli. Jezeli chodzi o amortyzator skretu to najprosciej rzecz ujmujac ma on za zadanie tlumienie drgan kierownicy, ktore moga byc niebezpieczne zwlaszcza przy wiekszych predkosciach. Jest duzo firm oferujacych taki amortyzator (z regulacja lub bez) dlatego nawet jezeli nie jest seryjnie montowany mozesz to zrobic sam.

Informacje dottyczace CBR 125R znnajduja sie m.in (dealer Motopol) tutaj http://www.motopol.pl/models.php?id=super-...t&m=cbr125r&l=1 Podstawowa roznica miedzy CBR a pozostalymi wspomnianymi motocyklami jest silnik czterosuwowy dlatego ten bzyczek bedzie duzo slabszy od 2T tej samej pojemnosci.

Pozdrawiam

Co do Hondy CBR 125... troche się tym interesowałem i wielokrotnie ją oglądałęm i jednogłośnie moge stwierdzić, że motocykl bez wątpienia jest za mały. Jest o wiele mniejszy od wspomnianej Aprilli RS tudzież Hondy NSR. Jeżeli tylko masz troche więcej wzrostu bądź wagi niż przeciętny 16 latek to CBRka będzie dla Ciebie kiepskim wyjściem. Poza tym czterosuwowy silnik o stosunkowo niskiej mocy szybko może się znudzić, a z dalszą odsprzedażą prawie nowego moto może być problem, który obecnie ma nasz forumowy kolega DeTe.