PGO Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Mój problem zaczął się w momencie gdy okoliczności zmusiły mnie do jazdy podczas konkretnej ulewy. Silnik zaczynał przerywać (wyglądało to tak jakby był problem z zapłonem) i gasł przy odejmowaniu gazu. Jako że miałem jeszcze tylko parę km do przejechania to dojechałem na motocyklu z tymi objawami do domu będąc przekonany że jest to problem z zapłonem (przebicia) / zalanym modułem zapłonowym ew. paliwem (które chwilę przed początkiem problemów zatankowałem) lub przytkanym wodą filtrem powietrza. Na miejscu, po odkręceniu porywy air-box'a moim oczom ukazał się widok który mógłby byc wykorzystany w moto horrorze. Filtr był podtargany i przepuścił wodę na drugą stronę. Był także mokry, można było go wycisnąć. Na dnie puszki od obu stron filtra było błoto :eek: W rurze dolotowej idącej do gaźnika zauważyłem trochę pyłu na ściankach a przy jej zakończeniu (łączeniu z gaźnikiem) troszkę wody. Rozmontowałem całość bo nie było szans na porządne wyczyszczenie air-box'a w ramie. Zdemontowałem do czyszczenia także gaźnik w którym było trochę wody i co mnie trochę podniosło na duchu brak piachu i śladów pyłu. Podobnie wyglądał króciec łączący gaźnik z silnikiem, tzn. były przy jego wlocie dwie malutkie krople wody, natomiast brak było na nim śladów syfu - był czysty. Teraz drodzy forumowicze podpowiedzcie mi co z tym wszystkim zrobić. Czy wyczyścić, złożyć i jeździć? Czy po takim katakliźmie jest konieczne rozbieranie silniczka celem kontroli lub czyszczenia? Czy to co się działo to był komunikat: "masz przesrane, właśnie się zacieram i tłok łapie cylinder"? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki_ Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Mógłbyś napisać jaki to motocykl i silnik. Wszystko zależy gdzie masz wloty powietrza, które jest zasysane przez gaźniki. Bardzo porządna musiała być ta ulewa skoro woda aż tam się dostała. Wypłukała kurz - stąd pewnie te błotko. Jeżeli filtr powietrza jest cały to przepuścił wodę, która była zasysana i mieszała się z paliwem, stąd te objawy. Wymień filtr powietrza, wyczyść gaźniki i świece; dałbym też po kropelce oleju do cylindrów-przepali i nasmaruje. Powinno pomóc. Cytuj <<=== BORN TO RIDE ===>> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGO Opublikowano 6 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Motocykl to Kawasaki KDX 125. Wlot powietrza umiejscowiony jest pod siedzeniem i zasysa powietrze z pod baku. Jest umiejscowiony wysoko. Lało konkretnie i parę razy zostałem ochlapany ścianą wody przez jadące po kałużach puszki :icon_evil: Dodatkowo mam teraz ściągnięte plastiki i na 100 % to też ułatwiło drogę wodzie do wlotu. Filtr był delikatnie rozklejony, ale na moje oko było raczej tak jak piszesz - po prostu przemókł. Zwłaszcza że to błotko było takie pyłowe bardziej. Nie było w nim większych ziaren. Marecki_ moto to 2T także jest tam jeden cylinder i jeden gaźnik ;) Dzięki za szybką odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk_mx Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Rozklejony filtr nadaje się jedynie do wymiany, z tą wodą mógł zassać też ten syf. Ja na twoim miejscu dla świętego spokoju zrzuciłbym cylinder ( bez zdejmowania głowicy) i zobaczył jak to tam wygląda. Jeśli zassało syf to poznasz to od strony dolotu po charakterystycznych rysach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi