Dźwiedziu Opublikowano 8 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 Trochę głupie pytanie, ale szukam opinii i doświadczeń. Zaplanowałem sobie gotówkowy kredyt na motocykl i zostały mi dwa banki: Polbank i Alior. Pierwszy ma całkowite koszty kredytu niższe o ~600 PLN, a Aliorze jestem stałym klientem i mam nieco większe zaufanie. Ktoś może coś powiedzieć o doświadczeniach z braniem kredytu w tych bankach? Ewentualnie zaproponować coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 8 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 A nie lepiej pochodzić i porównać oprocentowanie w kilku różnych bankach? Bo te różnić może się znacząco. Tak samo jak prowizja startowa. Nie warto sugerować się kalkulatorami na stronach banków bo rzeczywistość jest zgoła odmienna i można się nieźle zdziwić :) Sprawdź BZ WBK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dźwiedziu Opublikowano 8 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 Na razie sprawdziłem ING, Getin i Lucas, stąd tytuł posta. Ale to w takim razie sprawdzę BeZet wraz z mBankiem, który, jak właśnie się kapnąłem, pominąłem. Choć widzę już, że w BZ stały klient ma oprocentowanie nominalne takie same jak zewnętrzny w Lucasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duddits Opublikowano 8 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 Na razie sprawdziłem ING, Getin i Lucas, stąd tytuł posta. Ale to w takim razie sprawdzę BeZet wraz z mBankiem, który, jak właśnie się kapnąłem, pominąłem. Choć widzę już, że w BZ stały klient ma oprocentowanie nominalne takie same jak zewnętrzny w Lucasie. A to nie lepiej zwrócić się do doradcy finansowego by ten doradził najlepszy dla Ciebie kredyt? To nic nie kosztuje, bo taki doradca (np. z Expandera) swoje wynagrodzenie rozlicza z bankiem, Ty nie płacisz za usługę ani grosza. Nie musisz też wybierać opcji, którą Ci polecą. Możesz po prostu pójść, pogadać i się rozmyślić, wiele osób tak robi. Odpada Ci rozpoznanie rynku, które co tu dużo gadać jest żmudne i czasochłonne. Ja korzystałem z takiej porady i jestem mega zadowolony. Cytuj http://gomoto.tv/naszym motorem jest pasja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marrio Opublikowano 8 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 (edytowane) Doradca rozlicza swoje wynagrodzenie z bankiem tylko, że bank to wynagrodzenie(prowizja) przenosi na Pożyczkobiorcę.Dolicza do oprocentowania lub do wysokości prowizji za udzielenie kredytu. Warto też zapoznać się z warunkami dodatkowymi wymaganymi przez banki takimi jak: ubezpieczenie na życie lub inne formy obowiązkowych ubezpieczeń, które znacznie wpływają na całość kosztów nie Kredytu a całego nazwijmy to przedsięwzięcia finansowego. Nierzadko zdarza się, że bank przyciąga Klienta "niskim oprocentowaniem" kredytu, który jednak zawiera obowiążkowe produkty dodatkowe. I w ten sposób "tani" kredyt może byc droższy niż drogi. Edytowane 8 Września 2010 przez marrio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dźwiedziu Opublikowano 8 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 Czyli tak źle i tak nie dobrze :] Zobaczę więc co mi powiedzą pośrednicy, a jak mi się nie spodoba to najwyżej rzucę monetą :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aster Opublikowano 9 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 Do pośrednika idź, weź ulotkę z listą banków :] Ale zbytnio się nie sugeruj tym, co Ci pan doradca powie. Oni na ogół podpowiadają to, co daje im największą prowizję. Potem przejdź się jeszcze bezpośrednio po bankach. No i uważaj na te ubezpieczenia. Cytuj Jawa 50 Mustang 1977 => Yamaha XJ 600N 1999 :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dźwiedziu Opublikowano 14 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 To jeden doradca jest "w trakcie zaliczania". Na razie dostałem do wypełnienia zaświadczenia do Alliantz i... Alior :D Tylko boję się żebym nie przegiął z tym Aliorem. Po trzech zapytaniach do BIK będę miał miesiąc bez możliwości składania wniosków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aster Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 U mnie w firmie mam zasadę, że mogę wziąć 2 zaświadczenia o zarobkach miesięcznie. Więc jak brałem zaświadczenie to prośbę o jedne dwa wysłałem ostatniego dnia miesiąca, o następne dwa pierwszego następnego miesiąca :) Wziąłem kredyt mieszkaniowy w Kredytbanku (gdzieś się po forum poniewiera temat o moich perypetiach), po dwóch latach mogę stwierdzić, że jest w porządku - warunki mam lepsze niż w Millenium i Metro Banku, które proponował pan doradca z Openfinance. Kolega z pracy wziął rok temu w Deutsche Banku i też nie narzeka póki co. Cytuj Jawa 50 Mustang 1977 => Yamaha XJ 600N 1999 :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dźwiedziu Opublikowano 15 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 U mnie takiej nie widać, ale pewnie wyjdzie zaraz w praniu i zostanie błaganie pań księgowych o jedno nadużycie, specjalnie dla mnie ;P Tylko, że warunki kredytu hipotecznego mogą się nijak przełożyć na gotówkowy. Bo KB odpada na starcie. Lepsze warunki mam z marszu w Lukasie, jako człowiek z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duddits Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Doradca rozlicza swoje wynagrodzenie z bankiem tylko, że bank to wynagrodzenie(prowizja) przenosi na Pożyczkobiorcę.Dolicza do oprocentowania lub do wysokości prowizji za udzielenie kredytu. [..] Gdzieś tam pewnie dolicza, ale czego generalnie się spodziewałeś? Że każdy doradca jest członkiem armii zbawienia i pracuje dla idei? :) I nie jest tak, że poleca tylko ten bank gdzie dostanie największą prowizję. Klient też umie liczyć i jak będzie niezadowolony z usługi to nikomu takiego doradcy nie poleci, a ten na pewno nie jest tym zainteresowany. Powtarzam: korzystałem i uważam, że mi to bardzo pomogło przy wyborze kredytu tylko nie należy wszystkiego bezrefleksyjnie przyjmować, jak to w życiu. Cytuj http://gomoto.tv/naszym motorem jest pasja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marrio Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Gdzieś tam pewnie dolicza, ale czego generalnie się spodziewałeś? Że każdy doradca jest członkiem armii zbawienia i pracuje dla idei? :) I nie jest tak, że poleca tylko ten bank gdzie dostanie największą prowizję. Klient też umie liczyć i jak będzie niezadowolony z usługi to nikomu takiego doradcy nie poleci, a ten na pewno nie jest tym zainteresowany. Powtarzam: korzystałem i uważam, że mi to bardzo pomogło przy wyborze kredytu tylko nie należy wszystkiego bezrefleksyjnie przyjmować, jak to w życiu. Niczego się nie spodziewałem-pracuję w finansach i informuję Kolegę jak wygląda mechanizm takiej usługi. Każda usługa kosztuje a klient decyduje czy zleca komus wykonanie jakieś pracy i za nią zapłaci czy zrobi to sam. Przy czym oczywiście jeśli sam wybierze się do Banku nie ma żadnej gwarancji ,że otrzyma korzystniejszą ofertę. To zależy od znajomości rynku i zdolności negocjacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duddits Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Niczego się nie spodziewałem-pracuję w finansach i informuję Kolegę jak wygląda mechanizm takiej usługi. Każda usługa kosztuje a klient decyduje czy zleca komus wykonanie jakieś pracy i za nią zapłaci czy zrobi to sam. Przy czym oczywiście jeśli sam wybierze się do Banku nie ma żadnej gwarancji ,że otrzyma korzystniejszą ofertę. To zależy od znajomości rynku i zdolności negocjacyjnych. Oczywiście wszystko kosztuje, jednak warto skorzystać z porady żeby oszczędzić własny czas, którego zwykle nie ma się w nadmiarze. To po pierwsze. Po drugie po takim pierwszym spotkaniu z doradcą (które klienta nic nie kosztuje) i rozeznaniu się w tym co zaproponował można zwyczajnie na tym poprzestać. Czyli do oszczędności czasu dochodzi w tym momencie również oszczędność pieniędzy. Jeszcze nic nie wydałeś a już masz profesjonalnie przygotowaną informację o dostępnej dla Ciebie ofercie. Ja tak zrobiłem i z pobieżnego porównania z tym co dostępne na rynku wyszło mi, że doradca wybrał dla mnie najlepszą aktualnie dostępną ofertę. Cytuj http://gomoto.tv/naszym motorem jest pasja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dźwiedziu Opublikowano 16 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Oczywiście wszystko kosztuje, jednak warto skorzystać z porady żeby oszczędzić własny czas, którego zwykle nie ma się w nadmiarze. To po pierwsze. Po drugie po takim pierwszym spotkaniu z doradcą (które klienta nic nie kosztuje) i rozeznaniu się w tym co zaproponował można zwyczajnie na tym poprzestać. Czyli do oszczędności czasu dochodzi w tym momencie również oszczędność pieniędzy. Jeszcze nic nie wydałeś a już masz profesjonalnie przygotowaną informację o dostępnej dla Ciebie ofercie. Ja tak zrobiłem i z pobieżnego porównania z tym co dostępne na rynku wyszło mi, że doradca wybrał dla mnie najlepszą aktualnie dostępną ofertę. ...i tak właśnie robię :P Wszyscy co obstawiali, że kredyt u pośrednika będzie droższy niż bezpośrednio w banku mogą sobie teraz wypić piwo i pogratulować :P Przez grzeczność (a nie powinienem był, bo gość się spóźnił 20 minut...) powiedziałem, że kiepsko u mnie z czasem to się odezwę i napiszę [kiedyś]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dźwiedziu Opublikowano 30 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 I jak znalazłem inny, droższy motocykl to mój ranking kredytów wywrócił się do góry nogami :] Wniosek: Chcesz kredyt? Sprawdzaj wszystko sam, nawet po setki razy. Przestawisz jeden parametr, a ranking kosztów kredytu może przetasować się niemiłosiernie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi