Skocz do zawartości

xs 400 silnik nie zakręci

emem18
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

historia wygląda tak ....

pożyczyłem braciszkowi motor ( co jak zwykle było wielkim błędem bo zawsze coś musi rozpier .... olić)

jakiś czas temu otwierałem cały silnik w celu wymiany zębatki od rozrusznika i diagnozy sprzęgiełka rozrusznika ( chyba tak to się nazywa) , dodatkowo silnik się pocił więc dostał nowe uszczelki :) ... ogólnie remont się udało silnik został wyczyszczony od środka i złożony do kupy według manuala ... po tym zrobione dokładnie 721 km :) ....

ostatni wycieczka miała 126 km i jak brat twierdzi silnik normalnie się kręcił i on nic nie zauważył ... wjechał do garażu ...

rano chciałem jechać do pracy a tu kiszka... rozrusznik nie zakręcił ... objaw taki jakby aku było za słabe i nie dało rady zrobic obrotu ...

po południu wróciłem do domu i zacząłem szukać .... aku było w pełni załadowane a rozrusznik dalej nie kręcił ... w pierwszej chwili pomyślałem że sie silnik zatarł ... ( ale przeciez brat twierdzi że wjechał na zapalonym silniku do garażu )

odkręciłem świece ... szukałem czy może zawory zablokowały tłoka ...

odkręciłem dekielek od alternatora i zacząłem delikatnie kręcić wałem ...

i tu ciekawostka ... to tyłu wałem można było zakręcić .... a do przodu po ok pół obrotu było zacięcie ...

kręciłem do tyłu kilkanaście obrotów ... zawory nic nie stukały nie ocierały .... potem próbowałem do przodu i to samo ... zacinał się ....

spróbowałem przekręcić rozrusznikiem ... zrobił pół obrotu i to samo ... ( chyba to było ryzykowne no ale juz za późno )

czemu kręci się do tyłu a do przodu nie ???

po około godzinie chodzenie w kółko kręcenia raz do tyło raz do przodu w końcu się coś odblokowało .... ale co i dlaczego??

moto nie odpalałem dla bezpieczeństwa ...

skrzynia biegów pracuje normalnie ... sprzęgło normalnie ...

gdzie się mogło "zaciąć" ??

nieaktualne ....

silnik do ponownego otwarcia znalazłem problem ... :(