Skocz do zawartości

Virago 750 rok '82

Gość easy-rider
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam

miałem ten problem w mojej 920-ce, a oto co zrobiłem:

podkładka na kole jak napisał Szwejk, (koszt 0 zł - we własnym zakresie)

rozrusznik do czyszczenia (30zł - ja oddałem do zakładu elektrycznego)

sprężyny (podkowy) oczywiście wymienione, ale także zamontowałem drugą sprężynę na kole zębatym chodzym na ślimaku, 10 zł przetoczenie rowka pod sprężynę i 42 zł - koszt trzech sprężyn (1 mała i 2 duże)

na stronie: http://www3.sympatico.ca/g.boudreau/LarrysViragos.htm jest opis naprawy rozrusznika i wymiary podkładki pomiędzy koła zębate, jest tam jeszcze jeden patent z wstawieniem podkładki pomiędzy obudowę rozrusznika (tego nie zastosowałem, bo nie bylo takiej konieczności)

Zrobiłem to w listopadzie zeszłego roku, przejechałem coś koło 200 km (raczej krótkie przebiegi) - do dzisiaj działa smile.gif

Niestety nie mogę nic powiedzieć o trwalości tego rozwiązania ze względu na krótki okres użytkowania, mam tylko nadzieję, że wystarczy na kilka sezonów.

Koszt całej operacji nie przekroczył 100 zł. Słyszałem natomiast o człowieku w USA, który robi to za 300 zielonych (ale podobno daje gwarancje). Dla mnie rachunek jest prosty, nawet jeżeli robiłbym to co roku wystarczy mi na co najmniej 9 lat.

Pozdrawiam i życzę miłej zabawy.

P.S.

Jeżeli są jeszcze jakieś inne patenty na ten mankament chętnie się dowiem czegoś nowego.

Czy mógłbyś odświeżyć, gdyż właśnie szukam sposobów na uporanie się z tematem. Strona, której link podałeś nie otwiera się.