Skocz do zawartości

CBR F1 amortyzator

szpiq
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, usilnie broniłem się przed zakładaniem nowego tematu, lecz nigdzie nie mogłem znaleźć zadowalającego mnie wątku. Jeżeli takowy jest to proszę o usunięcie tematu i wskazanie mi go. Mniejsza o to, przechodzę do sedna: gdzieś w internecie rzuciło mi się w oczy ciekawe rozwiązanie odnośnie tylnego amortyzatora w modelu cbr pc23, mianowicie podłożenie jakichś podkładek pod amortyzator aby tył wyglądał bardziej agresywnie (był wyżej). Wiem że jest to do wykonania po kilku chwilach dłubania, ale powiedzcie mi czy ktoś z was już coś takiego praktykował? Wiem że jeżeli podłożę jakieś podkładki na zawiechę to będzie ono dużo sztywniejsze, jak to się ma do kierowania motorem. Jak na przeglądach? Nie doczepią się do tego? Pozdrawiam i czekam na wszelkie odpowiedzi i może nawet pewne propozycje pozwalające uzyskać podobny efekt :crossy:

Przepraszam że post pod postem, ale nie mogłem znaleźć opcji edytuj. Jeszcze jedno pytanko. Czy w modelu pc23, które było produkowane na przełomie lat 89-90, są jakieś różnice w mocowaniach zacisków tarczy hamulcowych z przodu, chodzi mi o różnice między 89' a 90'. Niby ten sam model tylko inny rocznik, ale nigdy nic nie wiadomo, więc wolę spytać niż mam kupić i żałować :rolleyes:

Witam, usilnie broniłem się przed zakładaniem nowego tematu, lecz nigdzie nie mogłem znaleźć zadowalającego mnie wątku. Jeżeli takowy jest to proszę o usunięcie tematu i wskazanie mi go. Mniejsza o to, przechodzę do sedna: gdzieś w internecie rzuciło mi się w oczy ciekawe rozwiązanie odnośnie tylnego amortyzatora w modelu cbr pc23, mianowicie podłożenie jakichś podkładek pod amortyzator aby tył wyglądał bardziej agresywnie (był wyżej). Wiem że jest to do wykonania po kilku chwilach dłubania, ale powiedzcie mi czy ktoś z was już coś takiego praktykował? Wiem że jeżeli podłożę jakieś podkładki na zawiechę to będzie ono dużo sztywniejsze, jak to się ma do kierowania motorem. Jak na przeglądach? Nie doczepią się do tego? Pozdrawiam i czekam na wszelkie odpowiedzi i może nawet pewne propozycje pozwalające uzyskać podobny efekt :crossy:

Cześć

stosuje się podkłądki dystansujące pod mocowanie amortyzatora w celu podniesienia tyłu w niektórych motocyklach - nie wiem czy u Ciebie jest to możliwe. Niektóre nawet maja fabryczną możliwość zmiany wysokośći ("rear ride height") . Charakterystyki pracy amortyzatora jako takiej taki zabieg nie zmienia, zmienia natomiast geometrie zawieszenia oraz dostępny prześwit - w uproszczniu motocykl będzie Ci szybciej reagował na przeciwskręt, szybciej skręcał i mniej tarł podnóżkami o asfalt jadąc na kolanie. Okupione to będzie zmniejszeniem stabilności, ale jak zmiana będzie nie wielka to pewnie nawet nie zauważysz a szybkoskętnośc napewno się poprawi. Podobny efekt uzyskuje sie wysuwając przody, ale nie wszystkie motocykla na to dobrze reagują na przykład w gsxr k1 którym jeżdzę lepiej jest jak lagi są ustawione fabrycznie. Na przeglądzię nie wiem czy ktoś to w ogóle zauważy i czy go to będzie interesowało - no chyba że chcesz ten tył jakoś dziwacznie zrobić. To tak w skrócie - proponuje poczytac o geometri zaiweszeń motocyklowych i ustawianiu zawieszeń.

Pozdro

Edytowane przez qunio

Dziękuję ślicznie za odpowiedź :icon_biggrin: Co do mojego tyłu, to puki co mam w planach go całkowicie naprawić i przygotować do sezonu, następnie właśnie chcę podnieść troszeczkę tył, oraz zmienić tył na jakiś zadupek od ducati lub innej hondy. Widziałem że kulku śmiałków podjęło się takiego zadania i bardzo ciekawie to wyglądało, jednakże ja mam troszeczkę inną koncepcję odnośnie tylnych świateł, lecz to pokażę jak już zrobię. Pozdrawiam