Skocz do zawartości

problem z wymiana regulatora

mariusz barczuk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem jakie szczeguly, bo nie bardzo sie na tym znam.postaram sie opisac conieco.model motocykla to mz etz 250 z 1983r.z instalacja 12v.orginalnie zamontowany byl regulator mechaniczny,ale niestety umarl.teraz mam regulator elektroniczny prod.polskiej opisany jako do mz 250 i 251.problem polega na tym ze ten stary mial 4 zlaczki plus masa,a ten nowy tylko 3.i nie wiem co z tym zrobic.

- zdjąć przewód z akumulatora

- przed zdemontowaniem starego regulatora zdjąć końcówkę przewodu czerwono-żółtego z zacisku "D+". Z zacisku 51 zdjąć przewód czewony i znaleźć miejsce, do którego podłączony jest drugi jego koniec, zdjąć go trakże, a na jego miejsce nasunąć przedwód czewono-żółty, zdjęty z "D+". Odcinek czerwonego przewodu jest przy tym rególatorze niepotrzebny.

- kolejne przewody zdjmować z zacisków starego regulatora i nasuwać na zaciski nowego: brązowy "D+" (masa), zielono-niebieski "DF" (wzbudzenia) oraz podwójny zielono-czerwony "61"

- zdemontować stary rególator i na jego miejsce założyć nowy z podłączonymi przewodami

- podłączyć rególator. Uruchomić silnik. Po dodaniu gazu kontrolka ładowania powinna zgasnąć :oops:

• 2 tygodnie później...

Są takie regulatory z wyprowadzeniem na masę i bez niego ja nie ma wyprowadzenia to znaczy ze można je samemu zrobić. przeciąć obudowe tak zeby końcówkę konektorową (przewód masowy który jest podpiety do MC!!!) nasunąć na obudowę!!! Przewód D+ JEST NIEPOTRZEBNY. Miałem taki w 150 i tak go właśnie podłączyłem masę na obudową. Może mnie źle zrozumiałeś??

Ja nikogo nie wprowadziłem w błąd