Skocz do zawartości

Pomoc w odblokowaniu Aprilii RS 50

daber
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

pytanie do mnie?

jab kopne na 5 bieg to pojdzie 110kmh i bardzo ladnie sie wkreca na obroty,na swiatlach wrzucam 1,duzooo gazu i leciutko odpuszczam sprzeglo to wtedy dostaje takiego odejcia ze...jedzie szybko,a potem 2 i 3 i 4 i 5 i jade :twisted: :twisted: :twisted:

Hej Daber... Ja w życiu nie siedziałem na żadej aprili a co do tego nie odblokowywałem...

ALE...

Znam pewnom stronke...

Tutaj masz info o tej aprili (zobacz ile koni i v-max):

http://www.pumar.pl/aprilia/dane.htm

A tu jak to uzyskać:

http://www.pumar.pl/aprilia/jazda/tuning.htm

Aha i tu masz jeszcze jednom strone o aprili:

http://logos.bydgoszcz.mtl.pl/fox/old/

Pozdro VeNi

A tu jak to uzyskać:

http://www.pumar.pl/aprilia/jazda/tuning.htm

Pozdro VeNi

Zauwaz prosze, ze autor tej strony "radzi" nam zrobienie dziur w gabce filtra powietrza w celu podniesienia mocy! To chyba wystarczy jako komentarz co do kompetencji tego opracowania. No i zmniejszcznie przeplywowosci ukladu wydechego przez "fabryczne zapchanie wata". Ludzie! To nie uszy! Tego sie wata nie zatyka.

Narazie

Zauwaz prosze, ze autor tej strony "radzi" nam zrobienie dziur w gabce filtra powietrza w celu podniesienia mocy! To chyba wystarczy jako komentarz co do kompetencji tego opracowania.

Zgadzam sie całkowicie z kolegą. Tą stronke napisał ktoś kto chyba ma mierne pojecie o mechanice.

• 2 tygodnie później...

Aprilia ma blokade w: wydechu, module zaplonowym i ukladzie elektrycznym.

W wydechu jest wata (i autor tamtej strony sie nie myli!), ktorej wyjecie graniczy z cudem - dlatego prawie nikt sie nie bawi w odblokowanie seryjnego wydechu, tylko kupuje sie od razu sportowy wydech. Przyda sie on pozniej w razie wymiany cylindra na 80ccm.

Modul zaplonowy fabrycznie blokowany jest na 8tys obrotow. Top Performance jest dobry, ale polecalbym bardziej modul Ducati - kreci on nawet do 14tys obrotow (przemilczmy zuzycie silnika przy jezdzie z takimi obrotami :x )

Ostatnia blokada jest na ukladzie elektrycznym. Jest to specjalny chip. Niemal kazda Aprilka sprowadzona z Wloch ma juz zalozony ten chip. Ale u nas tez nie powinno buy problemow z jego dostaniem.

Taka Aprilka na fabrycznym cylindrze i gazniku, ale ze sportowym (lub odblokowanym ) wydechem wyciaga w granicach 80-90km/h.

Kolejna mozliwosc podniesienia predkosci do wymiana dysz w gazniku na wieksze. Aprilka ma bardzo maly gaznik - tylko 12mm. Wieksza dysza + zwiekszenie ilosci podawanego powietrza (mozna i przez dziurawienie gabki powietrza - ale lepszym wyjsciem bedzie sportowy wklad filtra lub filtr stozkowy) da nam 105km/h.

Kolejna opcja to wymiana zebatek - opcja 14przod i 42tyl da nam 120km/h - oczywiscie kosztem troche slabszego przyspieszenia. Wlasnie moja Aprilka tyle ciagnela na standardowym cylindrze.

Tuning mechaniczny to juz drozsza zabawa - ale warto. Dopiero wtedy Aprilka pokazuje swoje prawdziwe oblicze.

Ja wsadzilem do mojej - cylinder pelne 80ccm, gaznik 21mm, filtr stozkowy - co dalo mi 135km/h. Predkosc moze nie jest tu taka wazna, najwazniejsze,ze moc motorku zwiekszyla sie ogromnie. Nie ma juz koniecznosci redukcji biegu nawet przy duzych gorkach.

A opowiesci, ze Aprilke mozna odblokowac tylko przez wymiane cylindra to mozna miedzy bajki wlozyc! Tak wlasnie dzialaja u nas niektore serwisy. W koncu tuningowy cylinder (kit tuningowy) kosztuje w granicach 600-800zl co z robocizna daje juz okragla sumke.

Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/]

ja pobawie sie w tuning mechaniczny treoche pozniej jak nabiore wprawy w jezdzie na 50ccm.Mam stozek,zwykly gaznik i juz!przyspieszenie bdb a vmax jak ja pojechalem to na czworve 90 zhakiem ale mam w zanadrzu jeszcze piaty bieg! :mrgreen: :) :lol: 8) :) :)

na pewno do odblokowania rski nie potrzeba zmieniac cylindra. ale blokad jest sporo w zaleznosci od rocznika i od tego, na jaki rynek zostala wyprodukowana. policz ile masz zebow w zebatkach, bo moze masz zebatki ustawione na przyspieczenie, pozatym mozesz miec brudny wydech, sprawdz to koniecznie

• 8 lat później...

Witam. Nie dawno kupiłem aprilkę rs 50 z 2005 roku. Wszystko było w niej wporządku. Motor jest odblokowany i osiąga prędkość na 4 biegu 90 km/h gdzie mam jeszcze 5 i 6. Ale ostatnio dostał jakiegoś zmuła na 5 i 6 biegu a na 4 zależy. Myslałem że to może być wina zapchanego filtra. Ale gdy ją rozbierałem do malowania to wyciągnołem filter, a z niego gąbke i ona była czysta, żadnego kurzu. Ma kilka dziurek . Więc to nie mogła być wina filtra. Ale od obudowy filtra wypadała guma, która jest mocowana do gaźnika. Myślę że to mogło być spowodowane tym że motor się zamulał. Jak koś wie, lub miał też taki problem to niech napisze bo nie wiem czy to będzie spowodowane tym że dostawał za dużo powietrza do gaźnika ? A nie mam jak tego w tym momencie sprawdzić bo jest rozłożona na części pierwsze :)

• 1 miesiąc temu...

Witam. Chciałbym się was zapytać ponieważ tamten temat coś teraz nie funkcjonuje. Chodzi mi o odblokowanie aprili rs 50 z Włoch. Na stronie w linku na samym dole moderator lukasz-aprilia napisał jak odblokować taką aprilie lecz nie wiem o co chodzi z tym chipem... moja apka leci tylko 90km/h a zastanawia mnie ten chip. Byłem w 2 serwisach prywatnych którzy zajmują się wszystkimi motocyklami i nikt nie słyszał i niewiedział nic o żadnym chipie. Wiecie może o co tu chodzi i co to jest dokładnie?

http://forum.motocyk...-aprilii-rs-50/

Pozdrawiam Kamejszka :biggrin: