Gość coobin77 Opublikowano 25 Listopada 2002 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2002 Podczas studiów w Niemczech kupiłem sobie motocykl. Po około dwóch latach w 2002 roku wróciłem do Polski (przyjechałem motocyklem) posiadając cały czas wizę. Niestety wiza się kończy w 2003 roku w marcu i w związku z tym mam pytania. 1. czy muszę jechac osobiście do konsula po zaświadczenie o zakończeniu pobytu czy mogę to zalatwic pocztą albo w Polsce?2 czy muszę stawic się na granicy motocyklem czy tylko z jego papierami i czy w ogole musze to załatwiac na granicy?3 czy agencja celna mogła by to za mnie wszystko zalatwić ? Czy ktoś jest w ogóle w stanie mi pomóc, albo niech kupi ten motocykl gs500E stan idealny mogę podesłać fotki rocznik 93' przebieg 18tys. Za wszystkie odpowiedzi serdzecznie dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magic Opublikowano 29 Listopada 2002 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2002 witam,jak możesz to prześlij mi fotki na maila i jakieś info i cenę oczywiście. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość coobin77 Opublikowano 4 Grudnia 2002 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2002 jak ci mogę perzesłać fotki jak nie mam twego maila.!!!?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidewinder Opublikowano 5 Grudnia 2002 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2002 A widzisz ikonę e-mail pod postem Magic'a :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Scyzor Opublikowano 5 Grudnia 2002 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2002 Czesc!Na poczatek pare waznych pytan:1. Czy wymeldowales sie z miejescowego urzedu mieldunkowego?2. Czy moto masz nadal na niemieckich tablicach? Jezeli tak to od kiedy? Sprawa wyglada nastepujaco:Jezeli moto nabyles po tym jak sie wymeldowales to zapomnij o mieniu. Sprzet musi byc zameldowany na Ciebie przez co najmniej 6 miesiecy przed zjazdem do PolskiZeby bylo jasno:Jezeli kupiles moto wczesniej i zarejetrowales na siebie w Niemczech a przy zjezdzie do kraju sie nie wymeldowales to zrob nastepujaco:1. Wez z miejscowej Meldehalle zaswiadczenie o przebiegu Twego zameldowania (chodzi o to by udowodnic ze byles zameldowany na terenie NIemiec w nieprzerwanym okresie ponad rok) a takze sie wymelduj i wez Abmeldebescheinigung.2. Z tym wszystkim walisz do konsulatu, ktory jest odpowiedni do Twego miejsca zameldowania w NIemczech (jezeli bys zalatwial w KOlonii to na Abmeldebescheinigung musisz miec adnotacje ze wymeldowales sie do Polski).3. W konsulacie skladasz wniosek o mienie i dajesz papiery i chyba (sorry teraz to nie wiem bo sa nowe przepisy odnosnie tego pierd... posiadania pojazdu przez okres 6 miesiecy) Fahrzeugschein lub Fahrzeugbrief gdzie widnieje data pierwszej rejestracji na Ciebie.4. Bulisz oplate i mozesz udawac sie na granice gdzie zglaszasz sie do odprawy i dostajest tak zwania w zargonie przekazowke.5. Ostatecznej odprawy dokonujesz na Urzedzie CElnym w POlsce.Sorry Winetou ale wszystko musisz zalatwic osobiscie.:-(Przy wywozie nie bierz tablic celnych ani tzw. Kurzekennzeichen tylko wal na tych oryginalnych, ktore masz przy moto bo potem Ci doloza 1000 zl za karte pojazdu. Gdy pojazd sprowadzany z zagranicy jest tam normalnie zarejestrowny to wtedy karta wynosi 500 zl.PozdrawiamScyzor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość coobin77 Opublikowano 6 Grudnia 2002 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2002 Dzięki za te cenne informacje. Oczywiście mam motocykl na numerach niemieckich i na moje nazwisko prawie od dwóch lat. Jeszcze jedno pytanko; Czy motocykl musi byc na granicy fizycznie, czy tylko papiery? i ile mam czasu na zalatwienie całej sprawy bez obawy ze policja mnie scignie , ( już po tym jak się wymelduję i przekroczę oficjalnie granice) ze jezdzę na niemieckich tablicach. Obecnie mam jescze wize wiec mogą mi naskoczyc. Jeszcze raz wielkie dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Scyzor Opublikowano 9 Grudnia 2002 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2002 Witam!Na granicy musisz byc Ty i sprzet ktory sprowadzasz. Oczywsicie sa odstepstwa od tej reguly tzn. albo masz znajomego pana celnika, ktory Ci wystawi przekazowke bez ogladania sprzeta (ale to musi byc naprawde dobry znajomy i pewnie podparty tzw. zalacznikiem) albo probuj rozmawiac na ktorymkolwiek Urzedzie CElnym w POlsce. Z tego co wiem to czasami udaje sie zalatwic oclenie na miejscu bez koniecznosci ponownego wywozu i wwozu pojazdu. Najlepiej udaj sie do urzedu i wyjasnij sprawe. Ale to dopiero jak bedziesz mial wszystkie bumagi od konsula.Policja zawsze Ci moze naskoczyc! :-)) Jak juz odprawisz sprzeta na granicy ( czy z moto czy bez - jak juz tam sobie zalatwisz) to masz jakies 3 do 5 dni by zglosic sie do Urzedu Celnego i dokonac odprawy ostatecznej. Jak nie to Cie scignie Urzad Celny. To jest normalna procedura celna, nawet Ci policza clo i VAT itp. pierdoly a na koncu wala taka pieczac, ze pojazd zwolniony z oplat na podstawie takiego i takiego paragrafu.Z tego co pamietam to na samochod koszty wszystkich oplat wynosly w zeszlym roku jakis 1500-1600 zl (zaswiadczenie od konsula 500 DM - pewnie teraz jakies 300 Teuro, przekazowka na granicy, pierwszy przeglad techniczny, tlumaczenia i inne oplaty za druki na urzedzie celnym i rejestracja) ale wtedy karta pojazdu kosztowala 50 zl . NO ale w sumie pierwsze badanie tachniczne na moto tez powinno byc tansze niz na samochod.Powodzenia.Scyzor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi