Skocz do zawartości

Opłaty w Europie za motocykl

Joajer
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym założyć taki temat i może administrator zrobiłby z niego przyklejony. Chodzi o wklejanie linków i podawanie wiadomości o wszelkich opłatach na jakie jest narażony motocyklista, opłaty za drogi, ceny paliw...itd Często są pytania i odpowiedzi w różnych postach, chodzi o to aby wszystko było w jednym miejscu. Ciężko czasem coś znaleźć jeśli chodzi o motocykle, z autami nie ma problemu. Dla przykładu, może ktoś wie gdzie się można upewnić ,że w Czechach i Słowacji i w tym roku motocykle jednośladowe nie potrzebują winiet?

Myślę, że ten LINK załatwia w dużej części sprawę :crossy:

Pozdro

P.S.

Chyba sami Czesi nie wiedzą czy dla motocykli jest potrzeba winieta bo na niemieckim info dotyczącym turystyki po Czechach czytam: "Motorräder unterliegen keiner Vignettenpflicht. *Angaben ohne Gewähr! " co oznacza mniej więcej: " Motocykle są wolne od winiet. * Dane bez gwarancji!" :icon_eek:

Hmmm jednak dalej jest napisane, że do zakupu winiet zobowiązani są kierujący, których pojazdy posiadają co najmniej cztery koła. Więc jeśli nie wieziesz, ze sobą 2 zapasów ;) to spokojnie możesz jeździć bez winiety :buttrock: TU możesz o tym przeczytać.

Edytowane przez PrzemekB

Aktualne ceny paliw:

Słowacja: http://www.natankuj.sk/?go=vyhladavanie

Chorwacja: http://www.ina.hr/default.aspx?id=203

Słowania: http://www.omv.si/ kliknij:"Izdelki&Storive" - "Gorivo" - cene"

Austria: http://www.oeamtc.at/index.php

Edytowane przez Joajer

Moto w Czechach nie potrzebuja winiet.

Samochody tak.

Na Slowacji chyba jest tak samo.

No ale po co jezdzic autostradami, jak mozna fajnie polatac trasami obok? :wink:

Tak, tak, wiem że nie potrzeba winiet, ale gdzie to jest napisane? Gdyby się ktoś przyczepił to co? Powiem mu że na forum napisali, że nie potrzeba? Musi być jakaś strona gdzie jest napisane czarno na białym , a tu gdzie wejdziesz to tylko o pojazdach do 3,5 tony, czyli moto niby też, no bo nie pisze że nie. Przejeżdżając przez cały kraj trzeba czasem, choć na chwilę wjechać na drogę płatną, zresztą Czechy często traktuję tylko jako tranzyt.

Tak, tak, wiem że nie potrzeba winiet, ale gdzie to jest napisane? Gdyby się ktoś przyczepił to co? Powiem mu że na forum napisali, że nie potrzeba? Musi być jakaś strona gdzie jest napisane czarno na białym , a tu gdzie wejdziesz to tylko o pojazdach do 3,5 tony, czyli moto niby też, no bo nie pisze że nie. Przejeżdżając przez cały kraj trzeba czasem, choć na chwilę wjechać na drogę płatną, zresztą Czechy często traktuję tylko jako tranzyt.

Takiej informacji nie ma nawet na oficjalnych stronach ministerstwa transportu.

W razie czego powiesz, ze tak slyszales od jakiegos jelopa z forum..

Tak, tak, wiem że nie potrzeba winiet, ale gdzie to jest napisane?

Podawałem wyżej, że TU jest to napisane.

Jak nie znasz niemieckiego to masz TU przetłumaczone. Może translator nie robi tego idealnie ale wystarczy : "Są zobowiązani do zakupu wszystkich pojazdów z co najmniej cztery koła (motocykle są zwolnione)." :cool:

Pozdro

P.S.

Ceny Paliw w Europie aktualizowane co 2 tygodnie.

Edytowane przez PrzemekB

Motocykle nie są przedmiotem Vignettenpflicht. * Dane bez gwarancji! To pierwsze zdanie pod tabelą źle wróży. Ci Czesi i Ci Słowacy.... nie mogą normalne w cenniku napisać że motocykle jednośladowe nie potrzebują winiet? Przecież jeśli tak jest to musi to być gdzieś napisane w Czecho-Słowackim cenniku.

YEUOP , mieszkasz przecież w Rep. Czeskiej. Skąd wiadomo że motocykli nie obowiązuje opłata? Przecież musi być gdzieś jakieś info, że nie trzeba winiet, albo, że trzeba, może to jest zapisane w konstytucji? :biggrin:

Edytowane przez Joajer

• 1 miesiąc temu...

panowie a co zrobic z oplata za wjazd do szwajcarii.musze wjechac do nich i moge leciec bokami ale zeby przekroczyc granice mam do pokonania odcinek 800 metrow.kuzwa i za to mam placic winiete caloroczna 140 zl?pogielo ich?;)

panowie a co zrobic z oplata za wjazd do szwajcarii.musze wjechac do nich i moge leciec bokami ale zeby przekroczyc granice mam do pokonania odcinek 800 metrow.kuzwa i za to mam placic winiete caloroczna 140 zl?pogielo ich?;)

Napisz coś dokładniej, jaki odcinek. W tamtym roku kręciliśmy się sporo dni po Szwajcarii bez potrzeby kupowania winiety.

wiesz co potrzebuje dojechac do lozany.i wybierajac opcje w google map wubalm nawet opcje bez platnych autostrad to i tak musze wjechac przez jeden odcinek krociutki platnej autostrady.nie usmiech mi sie placic tyle pieniedzy za caly rok jak zamierzam smigac pare dni i nie ciage po sutostradzie;