piotr.srodka Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Cześć! 22 lipca będzie bardzo długie (6. minutowe) pełne zaćmienie Słońca w Chinach/Japonii. W związku z tym mam dwie propozycje: 1) Kosztowniejsza: podróż dookoła świata zaczynając z Wrocławia (10 - 15 czerwca) do dowolnego kraju Europy, skąd prom do Kanady/USA pokonanie kontynentu w poprzek, prom do Japonii przez Pacyfik na zaćmienie stamtąd do Władywostoku i następnie wzdłuż kolei transsyberyjskiej powrót do kraju. 2) Tańsza: koleją do Władywostoku, gdzie się spotkamy ok. 22 lipca i stamtąd powrót motorami przez Syberię. Zapraszam przede wszystkim na opcję 2) gdyż partner i wsparcie będą bardzo pomocne na tym trudniejszym odcinku. Druga opcja nie wyklucza obejrzenia zaćmienia. Z Władywostoku można promem dostać się do Japonii i obejrzeć bardzo unikalne zjawisko. Pozdrawiam i zapraszam chętnych Piotr Śródka [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnmust Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 meega wyjazd. poza tym ze siedze niestety wtedy w norwegii i moj bandit chyba nie dalby rady przez syberie pojechac to naprawde meega sie to klei u ciebie. zdaj relacje co i jak bo bedzie mistrz..:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość yeuop Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 ja sobie czekam na Australie w 2012 :cool: ale teraz to zacmienie (lipiec 2009) bedzie tez widoczne w indii, moze tam sie wybierzecie? po drodze Iran, a ten pomalu sie "konczy", byc moze wkrotce nie bedzie tak latwo tam wjechac.. w kazdym razie bardzo fajny plan, powodzenia :lalag: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr.srodka Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Witam! Po różnych przemyśleniach trasa będzie wyglądała następująco: Wrocław - Litwa/Łotwa - Moskwa - Syberia - Irkuck - Wyspa Sachalin - (krótka przeprawa promowa) - Japonia - Zaćmienie Powrót wg uznania albo motorem albo pociągiem transsyberyjskim z Władywostoku. ok 11 000 km, średnio 300 km, wychodzi 37 dni podróży Start 10 czerwca, potrzebne papiery: wiza rosyjska, Carnet de Passage dla motoru (potrzebne w Japonii), ew. wiza mongolska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość yeuop Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Witam! Po różnych przemyśleniach trasa będzie wyglądała następująco: Wrocław - Litwa/Łotwa - Moskwa - Syberia - Irkuck - Wyspa Sachalin - (krótka przeprawa promowa) - Japonia - Zaćmienie Powrót wg uznania albo motorem albo pociągiem transsyberyjskim z Władywostoku. ok 11 000 km, średnio 300 km, wychodzi 37 dni podróży Start 10 czerwca, potrzebne papiery: wiza rosyjska, Carnet de Passage dla motoru (potrzebne w Japonii), ew. wiza mongolska. Oj, optymistycznie do tego podszedles :) 11000km to jest moze w jedna strone. A zrobienie tej trasy (+powrot nawet pociagiem) w 37 dni wydaje mi sie.... a moze cie nie doceniam ;) Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr.srodka Opublikowano 19 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Wróciłem!:D Jakoś zapomniałem o tym wątku/forum. Odkopałem dzisiaj tę stronę i postanowiłem dać znać, że wyprawa się udała.Nie znaleźliśmy chętnych, więc pojechaliśmy sami: moja dziewczyna (obecnie żona) i ja na GS Dakarze.Zrobiliśmy 20 000 km w trzy miesiące.W tamtą stronę (do wyspy Sachalin) wyszło 12 000 km.Potem w Japonii 6000 km.Powrót pociągiem transsyberyjskim i z Moskwy 2000 km przez Ukrainę. Zaćmienie - główny powód wyprawy - były chmury! :\Ale nie o to chodziło tak naprawdę, tylko o to, żeby jechać przed siebie - jazda 12 000 km cały czas na wschód daje niesamowite poczucie wolności. Aż dziwnie, że to już pięć lat temu było. Pozdrowienia,Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzisiek19 Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Jakieś fotki z wyprawy byś wrzucił, może krótka relacja. Daj nam też się nacieszyć:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredo Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Wróciłem! :DPotrafisz budować napięcie, myślałem, że pompa mi nie poda.Jakieś fotki z wyprawy byś wrzucił, może krótka relacja. Daj nam też się nacieszyć :)Trochę konsekwencji i cierpliwości, fotki będą w 2019, a relacja w 2024. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzisiek19 Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 No w takim razie będę czekał z niecierpliwością do tych dat.Nieźle podsumowałeś fredo. Mam nadzieje, że dożyjemy :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi