Skocz do zawartości

fazer 600 2004r. nie trzyma wolnych obrotów

pavlo_78
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich użytkownik dwóch kółek

mam problem z moim motocyklem ponieważ po rozgrzaniu nie trzyma wolnych obrotów wiem że jest na wtrysku paliwa i znajomy mówił mi że jest jakiś zawór EGR czy jakoś tak który jest odpowiedzialny za wolne obr. i po prostu trzeba go wyczyścić . Pytanie w którym miejscu się znajduje ??

Zauważyłem że gdy gaśnie to mignie kontrolka silnika po wyłączeniu stacyjki i ponownym odpaleniu wszystko wraca do normy na jakieś 10 min. Gdy gaśnie to można go trzymać na obrotach ale jest to uciążliwe i strasznie muli się jak by się zalewał.

Wróciłem z takimi objawami z chorwacji choć na ich paliwie działo się to rzadko ale u nas to non stop.

Potrzebuję jakieś sugestji a może ktoś ma jakieś schematy instrukcje albo coś pomocnego.

pozdrawiam Paweł

EGR to system recyrkulacji spalin którego tu nie ma. Chodzi Ci o zawór sterujący doładowaniem powietrza z airboxu do kolektora wydechowego, który jest sterowany wtym przypadku przez ECU i ma za zadanie wprowadzenie ładunku powietrza do kolektora wydechowego w celu dopalenia mieszanki i zminimalizowania odkladania sie zagarów. Air cut-off valve znajduje się pod airboxem nad pokrywą zaworową z tórego wychodzą także dwa gumowe przewody do zaworów membranowych które zapobieganiu cofania się gazów z kolektora. One wymagają inspekcji i czyszczenia. System air induction ma istotne funkcje na zimnym silniku a ECU zamyka zawór po rozgrzaniu silnika bazując na sygnale z czujnika temperatury cieczy chłodzącej. System ma wpływ na zakłucenia w pracy biegu jałowego :bigrazz: