intruder800 Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 dzieńdoberek. Noszkurde nie wiedziałem, że beniec pisze bloga!! A to łobuz. Sądziłem, że to stoi tylko na mojej stronce.... A teraz to nawet ma własną.. www.beniec.pl -- Jeśli chodzi o powtórki to - czerwiec odpada - beniec ma wtedy BARDZO WAŻNĄ ZAPLANOWANĄ RZECZ :D - planujemy trochę inny kierunek w tym roku dzięki za zaproszenie. pozdrawiam, Hej Majek, W "krucjacie" podajecie ceny wjazdu do Syrii oraz Jordani, rozumiem ze sa to ceny za dwa motory ale i tak sa to ceny kosmiczne: kasa: - śniadanie 6 USD - wjazd do Syrii 618 USD - opłata dla Pana pomocnika granicznego + bakszysz dla urzędnika 11 USD - hotel 50 USD razem 685 USD kasa: - granica jordańska 450 USD - hotel 14 USD razem: 464 USD nocleg: Hotel New Basman (Homs). Miło, przyjemnie, czysto... kasa: - wjazd do syrii 188 USD - zwiedzanie meczetu w Damaszku - kwota nieznana - beniec nie zapisał(ale widocznie nieznacząca) - nocleg 34 USD - bakszysz na granicy 5 USD razem: 227 USD Z tego co czytalem na innych relacjach z wyprawy, opłaty na granicach Syrii i Jordanii byly w granicach 70-80 USD z ubezpieczeniem. Moglbys to jakos wyjasnic ? Jak co, to pisz na maila: [email protected] Pozdr. Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jac Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Hej Majek, W "krucjacie" podajecie ceny wjazdu do Syrii oraz Jordani, rozumiem ze sa to ceny za dwa motory ale i tak sa to ceny kosmiczne: kasa: ... - wjazd do Syrii 618 USD ... - granica jordańska 450 USD Moglbys to jakos wyjasnic ? Cześć, Miałem dokładnie o to samo zapytać. O co chodzi z tymi mega opłatami na granicy? Napisz proszę dokładnie z jakiego tytułu te opłaty, ale poproszę raczej na forum, bo wiele osob jest zainteresowanych. pozdrawiam i gratulacje wyprawy. BTW, czy że też chciało wam się aż tak zapie**alać?! Jac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majek Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 Cześć, Miałem dokładnie o to samo zapytać. O co chodzi z tymi mega opłatami na granicy? Napisz proszę dokładnie z jakiego tytułu te opłaty, ale poproszę raczej na forum, bo wiele osob jest zainteresowanych. pozdrawiam i gratulacje wyprawy. BTW, czy że też chciało wam się aż tak zapie**alać?! Jac opłaty za wjazd płaciliśmy takie jak sobie wymyślili. z tego co pamiętam to opłaty obejmowały - taksę wjazdową - wykupienie ichniejszych pieniędzy - wykupienie ichniejszego ubezpieczenia {jeśli Wam zależy to mogę wygrzebać teczkę z papierami na to i poszukać} podejrzewam, że mając Carnet de Passage (czy jak mu tam) opłaty by znikły lub zmalały żeby nie było wątpliwości - spisaliśmy faktyczne wydatki, a nie teoretyczne wartości podawane w ambasadach.. jak to zapie**alać ?? to lajtowa przejażdżka :) no dobra. mieliśmy limit czasowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo77 Opublikowano 5 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2009 Cześć, Bardzo chętnie dołączymy się z żoną do wypadu "hotelowego" do Syrii/Jordanii w maju. Jaka jest ostateczna wersja i czy ktoś z Was leci z drugą połową? :wink: Pozdr. Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intruder800 Opublikowano 5 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2009 opłaty za wjazd płaciliśmy takie jak sobie wymyślili. z tego co pamiętam to opłaty obejmowały - taksę wjazdową - wykupienie ichniejszych pieniędzy - wykupienie ichniejszego ubezpieczenia {jeśli Wam zależy to mogę wygrzebać teczkę z papierami na to i poszukać} podejrzewam, że mając Carnet de Passage (czy jak mu tam) opłaty by znikły lub zmalały żeby nie było wątpliwości - spisaliśmy faktyczne wydatki, a nie teoretyczne wartości podawane w ambasadach.. jak to zapie**alać ?? to lajtowa przejażdżka :) no dobra. mieliśmy limit czasowy... Hej Majek, Jesli bedziesz mial ochote to pogrzeb troche w papierach... :-))) Z tego co udalo mi sie dowiedziec to Carnet nie jest wymagany w Syrii i Jordanii ale w Egipcie juz tak, lecz nie wiem czy przez to placi sie wiecej kasy... Ale oczywiscie moge sie mylic. W marcu mam w planach spotkanie z czlowiekiem z moich okolic, ktory juz dwa razy byl w tych rejonach wiec bede mial info z pierwszej reki. http://moto.bmw-klub.pl/klub/imprezy/jorda...ordania2007.pdf pozdr. Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majek Opublikowano 5 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2009 jakeśmy z beńcem się dowiadywali o CARNET w http://www.pzmtravel.com.pl/ to mówili, że nie jest wymagany, ale zalecany. były jakieś jaja, że jak bez karnetu wjedziesz i bez motocykla będziesz chciał wyjechać (jakby się rozbił, zgubił alboco..) to dowalą TAAAAKĄ karę papiery przegrzebię w najbliższym możliwym momencie. nic nie obiecuję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość yeuop Opublikowano 5 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2009 w 2007 jechalem do Iranu i oczywiscie nie mialem zielonego pojecia o tym, ze trzeba miec cos takiego jak ten CDP.. mialem wize w paszporcie, wiec mnie by wpuscili bez problemu, ale motocykla mi nie chcieli wpuscic.. siedzialem na tej granicy okolo 25 godzin, milion papierkow do wypisania, nawet wzieli odciski palcow, zaplacic okolo 100 euro i wio.. gdybym mial karnet - wszystko by trwalo moze ze 20 minut.. w przypadku syrii i jordanii widocznie jest podobnie.. w 2007 jechalem do Iranu i oczywiscie nie mialem zielonego pojecia o tym, ze trzeba miec cos takiego jak ten CDP.. mialem wize w paszporcie, wiec mnie by wpuscili bez problemu, ale motocykla mi nie chcieli wpuscic.. siedzialem na tej granicy okolo 25 godzin, milion papierkow do wypisania, nawet wzieli odciski palcow, zaplacic okolo 100 euro i wio.. gdybym mial karnet - wszystko by trwalo moze ze 20 minut.. w przypadku syrii i jordanii widocznie jest podobnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepano12 Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 chętnie się bujnę z Wami w maju. Ile motot by jechało? Jestem za opcją namiotową na dziko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majek Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Jesli bedziesz mial ochote to pogrzeb troche w papierach... :-))) chętnie się bujnę z Wami w maju. Ile motot by jechało? Jestem za opcją namiotową na dziko 1. papiery przerzucone - niestety wszystko jest w szlaczkach zapisane... przekazałem pytanie beńcowi - może coś więcej pamięta.. 2. mieliśmy namiot ze sobą. ale opcja na dziko w zasadzie była trudna do zrealizowania. z reguły na miejsce docelowe docieraliśmy po zmierzchu i nie było nawet możliwości szukania miejscówki. udało się tylko raz zanocować pod chmurką za free - bo hotele miały standard, którego nie akceptowaliśmy :) polecam nastawienie się finansowo na noclegi - trzeba się liczyć, że z jakichś powodów nie da rady za darmo... jakby się udało to kasa zaoszczędzona :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tazzman Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Do przemyślenia jakie części zabrać - na pewno dobra mapa (w Syrii obowiązuje zakaz używania GPS) wow! ciekawa wyprawa :)) zastanawia mnie tylko fakt dlaczego w Syrii nie mozna korzystac z GPS? Cytuj www.motoautostrada.pl zobacz co robią dla Ciebie inni motocykliści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jac Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 wow! ciekawa wyprawa :)) zastanawia mnie tylko fakt dlaczego w Syrii nie mozna korzystac z GPS? Mniej więcej z tego samego powodu co kiedyś w PL (a może i jeszcze obowiązuje) zakaz robienia zdjęć np. dworców kolejowych. Znaczy, taki GPS to na pewno wojskowo-wrogo-szpiegowski sprzęt :icon_eek: . pzdr Jac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majek Opublikowano 10 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Ile motot by jechało? zastanawia mnie tylko fakt dlaczego w Syrii nie mozna korzystac z GPS? 1. ilość zwracam uwagę na to, że przejazdy przez arabskie miasta są trudne. nam we dwóch zgranych jakoś poszło. sądzę że przy 4 motocyklach nie dałoby rady tak łatwo. przy większej ilości będzie trudniej 2. GPS myśmy Syrię przejechali z GPSem na wierzchu, albo nie wiedzieliśmy, że nie wolno albo co.... nigdzie nikt się do tego nie przyczepił. ani na granicy, ani przy kontroli policyjnej, ani przy kontroli wojskowej. może i nie można :) 3. kasa gadałem z beńcem - po pierwsze: ta kasa, która jest rozpisana na wjazdach do krajów jest razem z kupnem miejscowej waluty; po drugie jest to kwota na dwóch ludzi i dwa motocykle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepano12 Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 jaka data wyjazdu by wchodziła w grę? Ja jestem na wypowiedzeniu w pracy i zanim znajdę nową robote to chciałbym właśnie zrobić motoSyrię bo w nowej robocie nie dostałbym szybko urlopu. W związku z powyższym finanse mi sie zmniejszą i dlatego optuje za wersją namiotową, ale mogę się dostosowac do większości. Rozważaliście sposób parkowania moto na noc gdy hotel nie ma garażu? lub gdy chcemy cos zwiedzić pieszo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intruder800 Opublikowano 12 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 jaka data wyjazdu by wchodziła w grę? Ja jestem na wypowiedzeniu w pracy i zanim znajdę nową robote to chciałbym właśnie zrobić motoSyrię bo w nowej robocie nie dostałbym szybko urlopu. W związku z powyższym finanse mi sie zmniejszą i dlatego optuje za wersją namiotową, ale mogę się dostosowac do większości. Rozważaliście sposób parkowania moto na noc gdy hotel nie ma garażu? lub gdy chcemy cos zwiedzić pieszo? Hej, Chciałbym wyjechac 11 czerwca, powrót okolo 4-5 lipca. Tak czy owak taka data wyjazdu zostala juz ustalona z kumplami z ktorymi jezdze, lecz oni nie chca jechac na Bliski Wschod, wolą Europe. Nie wiem czy zdecyduje sie na samotny wyjazd do Syrii, Jordanii oraz Izraela, ale w towarzystwie oczywiscie :-) Tak wstepnie, to musisz liczyc sie z wydatkiem okolo 5-6tys pln, chce wziac takze namiot, mysle ze sie przyda, ale hotel to zawsze hotel. Z opisow ludzi ktorzy tam byli wynika ze sa to w miare bezpieczne i gościnne kraje, ale oczywiscie o sprzet trzeba bedzie bardzo dbac... pozdr. Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepano12 Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 generalnie to marzy mi się wypad do Iranu ale sprawa karnetu CPD odpada.. podobna propozycja była omawiana na konkurencyjnym forum http://www.advrider.pl/viewtopic.php?t=2086 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi