Skocz do zawartości

vat 24

dariano
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , jestem w kropce . sprowadziłem skuter z Belgi o pojemności 50c. zarejestrowałem go w kraju bez problemu ale się dowiedziałem że trzeba złożyć w skarbówce wniosek wat 24- pani w okienku bardzo się zdziwiła że mam już dowód rejestracyjny , pytanie czy muszę zapłacić 160 zł, czy skarbówka będzie się domagać zapłaty?

Nie wiem jak to możliwe ze babka w urzędzie komunikacji zarejestrowała pojazd bez tego zaświadczenia :icon_exclaim:, chyba ze na motorowery nie trzeba, ale nie wydaje mi się. Jeśli dostałeś juz twardy dowód to zapomnij o sprawie, masz szczęście i zaoszędzone 160 zł :). Jeśli masz tymczasowy to podejrzewam ze sie skapną i bez tego zwolnienia z vatu nie dostaniesz stałego wtedy bedziesz musiał zapłacić.

pozdro

Jeśli nie zapłaciłeś wyżej wymienionego podatku, a trzeba go złożyć z tego co wiem. Po jakiś 2ch miesiącach możesz dostać wezwanie do urzędu skarbowego, i jak kiedyś pisałem masz wtedy parę wyjść z sytuacji

- umieszczenie w kasie kwoty którą uzgodnisz z urzędnikiem ze skarbówki nie mniej niż 150zł, zazwyczaj przy pierwszym takim wykroczeniu jest to taka kwota,

- jeśli pracujesz to mogą wyliczyć Twoją średnią z z wypłaty i sobie sami odliczą - ODRADZAM:P

- sprawa w sądzie

Bardzo dziwi mnie to że w ogóle udało Ci się go zarejestrować bez umieszczenia kwoty. Chyba że:

"Urząd skarbowy uważa, że w przypadku nabycia z zagranicy używanego motoroweru (o pojemności silnika do 50 cm3 i prędkości do 50 km/h), starszego niż dwa lata lub mającego przebieg większy niż 6 tys. km, należy złożyć wniosek na druku VAT-24 o wydanie zaświadczenia potwierdzającego brak obowiązku uiszczenia VAT (za wydanie tego zaświadczenia żąda 160 zł)."

Jak coś poczytaj: http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/22...sek_vat_24.html