Skocz do zawartości

Acewell- ma ktoś doświadczenie?

Boa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przerabiam troszkę swoją VT700 '87 i bardzo by przypasiło mi podpięcie czegoś takiego:

http://moto.allegro.pl/item362646246_liczn..._xvs_nowe_.html

Mam tylko kilka pytań:

-mam typowo mechaniczny obrotomierz a to ustrojstwo cyfrowy, co prawda sprzedawca informuje, że ma dostępną przejściówkę, ale jak to będzie działać, czy nie będzie problemów?

-seryjnie mam zamontowaną tylko kontrolkę rezerwy a tutaj jest wskaźnik, wiadomo- o wiele fajniej, ale czy będzie on działał?

Jak by ktoś mnie upewnił, że nie będzie problemów z podpięciem tego zegara, to byłby bardzo rad, bo jeśli będzie full negatywnych komentów, to chyba sobie daruję ;)

Oczywiście nie będę tego robił samodzielnie, tylko zajmie się tym prawdopodobnie kolega, który para się elektryka w motocyklach :rolleyes:

Pozdro i z góry dzięki.

Boa.

Fotografia ślubna, dziecięca, portretowa, akty, etc...

Mam coś takiego w intruzie 1400 http://www.moto-akcesoria.pl/product_info....oducts_id=10049 , tylko kupione właśnie u Olka na motobajzlu (ok 400 zl). W sumie, jak dla mnie, ma kilka minusów. Nie ma możliwości wstępnego ustawienia przebiegu całkowitego, podświetlenie działa na stałe i jest raczej kiepskie (podświetła nawet kontrolki, zmieniając ich kolor), zegar trzeba ustawić pod odpowiednim kątem, aby miał kontrast.

Co do podłączenia, to człowiek obeznany z elektryką, nie będzie miał problemów. W zestawie jest nadajnik impulsów, który zakłada się na napęd szybkościomierza, zamiast linki, ale ja wykorzystałem nadajnik od licznika rowerowego. Możliwe, ze da się ten nadajnik zastosować do napędu obrotomierza ( tylko po co, jak można wziąć sygnał z cewki zapłonowej :buttrock: )

Wskażnik paliwa jest tak zrobiony, że jak nie jest zwarty do masy, to miga, czyli sygnalizacja rezerwy będzie :buttrock: ( po podłączeniu czujnika paliwa 0-100 ohm, wyświetla się słupek).

Jak będziesz miał problemy to pisz.

Powodzenia :buttrock:

Rozmawiałem przed chwilą z kolegą, który dziś coś podobnego zakładał i w sumie mi to odradził... :buttrock:

Podobno urządzenie średnio dokładne, stwierdził żebym poszukał czegoś bardziej markowego, np Koso...i chyba tak też zrobię. Znalazłem fajny prędkościomierz Koso wraz z kontrolkami a obrotomierz zostawię analogowy.

Wieniek, serdeczne dzięki za odpowiedź, a tak poza tym to rewelacyjnie zrobiony ten Twój Intruz :buttrock: widzę, że też nie przepadasz za seryjnymi motocyklami? Hehe :buttrock:

Pozdro.

R.

Podobno urządzenie średnio dokładne

Licznik jest bardzo dokładny, tylko trzeba go odpowiednio ustawić :lapad:, wbrew pozorom, obliczenie obwodu koła nie jest takie proste, ze wzrostem prędkości średnica koła się powiększa :buttrock: , i jeśli obwód jest obliczony metodą przetaczania moto po płaskiej powierzchni, to potem jadąc np 120 km/h, wynik będzie przekłamany, trzeba więc znależć "złoty środek" ;) . Obrotomierz cyfrowy nie ma prawa przekłamywać (nie korzystam z tej analogowej wyświetlanej kreski, tylko z cyfrowego), Problem może być z niestabilnym wyświetlaniem (migotanie cyfr), ale to już kwestia zastosowanie odpowiedniego rezystora na wejściu sygnału (w zestawie jest 1Mohm i u mnie akurat pasuje). Za wyjątkiem wcześniej opisanych wad, jestem zadowolony z tego ustrojstwa ;)

Hmmm... muszę o tym powiedzieć koledze, który będzie to ew montował. Ale dzięki serdeczne za wskazówki :buttrock:

BTW- Wieniek w Twoim linku zauważyłem, że masz założoną taką samą lampę jak ja chcę podpiąć do swojej VT, powiedz czy nie było z nią problemów? Jak świeci oraz czy podczas jazdy nie luzuje się, czy tez nie obniża strumienia światła?

Jak świeci oraz czy podczas jazdy nie luzuje się, czy tez nie obniża strumienia światła?

Nowa świeci kiepsko, wykonanie jest bardzo dobre, ale element optyczny nie jest jakości np Helli :) . Zamiast tajwańskich żarówek wsadziłem na drogowe H4 Philips "Blue Vision", a na mijania ksenon (była H7) i teraz mogę szukać igły na drodze :D . To czy się nie luzuje, zależy tylko od tego jak ją zamocujesz, aha, u mnie to są dwie oddzielne lampy (nie jedna podwójna), kupowałem w Louisie

Edytowane przez Wieniek

Tak dla ścisłości mówię o tej chromowanej podwójnej okrągłej a'la Triumph ew nowy Fat-Boy (o ile się nie mylę) a nie o tej z avatarka :)

A powracając do tematu obrotomierza, to czy nawet w mojej starej Hondzie jestem w stanie wziąć sygnał do obrotomierza z cewki zapłonowej? Ktoś mi mówił, że mam coś na zasadzie mechanicznego obrotomierza, czy jakoś tak...

Pisałem o lampie, którą mam na motocyklu (dwie okrągłe). Obrotomierz podłączysz do każdego silnika spalinowego z instalacją 12V, ilość suwów i cylindrów nie istotna (wcześniej trzeba zaprogramować w ustawieniach ilość impulsów na obrót, jest od 0,5 do 3). Sygnał można uzyskać z modułu, lub z cewki zapłonowej, może być ujemny lub dodatni, można też owinąć kabelek kilka razy, bezpośrednio na przewodzie wysokiego napięcia :D. Tak jak pisałem wcześniej, każdy obeznany z elektryką pojazdową mechanik, podłączy to bez problemu.

Jak się uprzesz, to nawet do kosiarki go podłączysz :)

Tutaj masz opisane co i jak http://www.acewell-meter.com/

Edytowane przez Wieniek