Skocz do zawartości

Dzwonek na parkingu

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Niestety nie nacieszyłem się długo moim nowiuteńkim nabytkiem:(

Dziś podczas silnego wiatru mój motocykl wraz ze skuterem stojącym obok przewrócił się na strzeżonym parkingu pod moją nieobecność. Parking jest ubezpieczony w PZU. Właściciel powiedział, że spisze oświadczenie, cyknie foty i poda mi je wraz z nr jego polisy i udam się z tym do PZU. Problem w tym, że motor kupiłem w sobotę 08 marca, a nie zdążyłem go przerejestrować na mnie. OC jest oczywiście aktualne na poprzedniego właściciela, a przegląd niestety skończył się na dzień przed zakupem:(

Czy nie będzie problemów z odzyskaniem pieniędzy za poniesione szkody?

Dodam, że stłukła się szyba, otarł się kierunkowskaz, dosyć mocno otarł się też obrotomierz oraz wskaźnik płynu hamulcowego:( Po poprzednim właścicielu zostały dwa niewielkie wgłębienia na baku, oraz lekko krzywa przednia felga.

Proszę o poradę co mam robić:biggrin:

Pamietja zeby podac dzień kiedyt moto tam odstawiles ( najlepeiej jakbyś to moto tam odstawił wtedy kiedy jeszcze miało przeglad - moze nie ma to znacznia ,ale jak powiedziął moj kumpel - PZU to nie są ludzie to sk***ysyny) i moto stało tam te kilka/kilkanscie dni - powinno byc ok.

powodzienia

pzdr

Znając PZU to możesz mieć problem z odszkodowaniem. Ważne jest też jaki zakres ubezpieczenia posiada właściciel parkingu. Niektóre ubezpieczenia są wolne od skutków tzw. warunków przyrody. Pewnie jeszcze będą chcieli ci zarzucić, że nieodpowiednio zabezpieczyłeś motocykl na parkingu. Jak najbardziej walcz z nimi o to.

Właśnie, z nimi trzeba krótko. Ja w każdym razie nie mam zamiaru się poddać. teraz dopiero właściciel zgodził sie na trzymanie moto pod wiatą..

nie wiem tylko gdzie kupic w Łodzi szybe z poliweglanu i ja dociac by bylo tak samo jak wczesniej?

pozdrawiam

Witam.

Kwestia daty rejestracji (lub braku zarejestrowania) nie ma wiekszego znaczenia. Właścicilem jesteś od momentu zakupu motocykla, a nie daty rejestracji. Niestety, moim zdaniem masz małe szanse na odszkodowanie z ubezpieczenia właściciela parkingu. Z tego co piszesz wynika, że moto przewrócił wiatr, a to oznacza siłę wyższą, za którą z reguły ubezpieczyciel (ani właściciel parkingu) nie ponoszą odpowiedzialności. Wszystko zależy od od tego jaką polisę ma parking i co jest w ogólnych warunkach ubezpieczenia.

Mimo wszystko życzę powodzenia.

Pozdro.

PZU jak inne firmy ubezpieczeniowe mają swoje gierki. Ktoś z forum pisał że pierwsze co Ci napiszą, to to że nie wypłacą odszkodowania, bo coś tam, albo zaniżają kwote. Wtedy trzeba pisać do nich odpowiednie pisemko. . .

www.odszkodowania-wlodarczyk.pl

moim zdaniem jezeli chcesz korzystac z ubezpieczenia parkingu to nie ma znaczenia czy motor ma ubezpieczenie czy nie, moga to być np. nowiutenkie motocykle dilera ktory nie trzyma ich na trawniku tylko np. własnie wynajmuje miejsce na parkingu, ktory jest ubezpieczony bo przed sprzedazą moto nie mają ubezpieczenia. Czyli nie przeciagając pisania oddales go tam pod opieke i niestety stala mu sie pod ich opieką szkoda i należy ci sie rekompensata z tego tytułu ale istotna byłaby też kwestia w jakim zakresie jest parking ubezpieczony ale wtedy mógłbys dochodzić odszkodowania od właściciela parkingu a tak lepiej i dla ciebie i dla niego, żeby skorzystać z ubezpieczenia. Gdybys mial pelne ubezpiecznie na swoje moto to mogłbys oczywiście i z niego skorzystac ale to inna calkowicie sprawa.