Tom_H Opublikowano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 Witam Przeglądałem całe forum na temat aprilii RS 125 i jej blokady. Patrząc na wypowiedzi to o mało się nie załamałem. Możliwe blokady: - Wydech - od 2003 roku był montowany katalizator spalin w środku tłumika (komory rozprężnej tj tej grubej bańki pod silnikiem ). Trzeba taki wydech troszkę pociąć w odpowiednich miejscach i wydłubać jego bebechy, a potem wszystko ładnie zespawać lub poszukać od starszego modelu. - moduł - na tylnej ściance trzeba wyciąć mały kawałem drucika który to jest przyczyną słabego ciągu już od 6000 tyś obrotów. ( moduł jest umieszczony pod siedzeniem pasażera. jest to to takie czarne pudełko ale to większe po drugie pudełko to jest sterownik do zaworu wydechowego. - zawóry wydechowy - zawór wydechowy jest odpowiedzialny jak sama nazwa mówi za otwieranie i przymykanie kanału wydechowego. Działa on tak, do około 3000 obrotów jest otwarty , od 3000 do 8000 obrotów jest zamknięty a od 8000 do końca jest otwarty. W niektórych modelach jest wstawiona płytka maskująca zamiast zaworu do której jest przykręcone na stałe ostrze które przymyka non stop kanał wydechowy i mamy tylko około 15 koni i to jest największy wydatek bo bedzie potrzebny cały zestaw tj: - zawór wydechowy- cięgno (linka)- elektromagnes - moduł sterujący Jednak czasem jest tak, że wszystko jest w motocyklu ale nie jest podpięty elektromagnes do wiązki. Elektromagnes znajduje się obok akumulatora pod zbiornikiem Jeśli masz odblokowaną już maszynę to zmień siwiece zapłonową na odpowiednią tj: standardowo na 15 konną maszynę idzie BR8EG a trzeba zamienić na BR10EG Można jeszcze zastosować gaźnik 34 ( wraz ze zmianą gaźnika trzeba też zmienić gumę łącząca ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny281110 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Witam. Mam cały zestaw zaworu wydechowego jak go podłączyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matiii Opublikowano 19 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2022 Witam,możesz wysłać zdjęcie jaki ten kawałek drucika odciąć,i gdzie to się znajduje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi