Skocz do zawartości

przerejstrowanie po wymianie ramy

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jakich dokumentow powinienem zadac wraz z zakupem ramy z Anglii, jaka procedura jest potem w Polsce?

Z tymi papierami sie udaje do wydzialu komunikacji, zglaszam wymiane ramy na inna, wiec wydaja mi nowy dowod rejestracyjny? Potem kieruja mnie na przeglad ? Jakie sa przy tym koszty?

Serdecznie pozdrawiam

Witam

Mogą to być trochę nieaktualne informacje, i nie dotyczą wymiany ramy na używaną (bo chyba o taką Ci chodzi), ale może trochę pomogą.

Najlepiej pójść do urzędu i pogadać z jakąś miłą panią (tylko żeby Cię zapamiętała, jeżeli będzie chętna do pomocy i tylko z nią załatwiać resztę). Dlatego że co urzędnik to inne zdanie, pozatym jakoś w 2002 +/- 1 rok. (do sprawdzenia) weszły przepisy, że nie można wymienić ramy w motocyklu. (chyba, że znowu się coś zmieniło).

Co do dokumentów, jakie trzeba było mieć do rejestracji moto z wymienioną ramą to kiedyś (2003)rejestrowałem moto z wymienioną ramą (wymieniona na gwarancji w serwisie autoryzowanym w 2000).

Jak poszedłem do urzędu to pani mi powiedziała, że mogę zapomnieć o tym, że zarejestruję moto. Na szczęście dla mnie pani była bardzo miła i skłonna do pomocy i po moich prośbach poszła do jakiejś kierowniczki gadała jakieś 30 min i powiedziała, że można tylko, dlatego że wymiana ramy była przed wejściem przepisów. Kazała mi dostarczyć:

1. dokumenty z serwisu, że rama wymieniona na gwarancji.

2. dokumenty celne ramy (rama była nowa bez nr ramy).

3. dokumenty o nadaniu nr ramy.

4. przegląd techniczny ze stacji diagnostycznej (jest parę do wyboru na jednym z dokumentów zaznaczasz, do jakiej się zgłosisz).

To już chyba wszystko. Załatwianie wszystkich formalności zajęło mi ok 2 miesięcy. Najdłużej czekałem na nadanie nr ramy.

pozdrawiam

Dzieki za info, ale juz sie dowiedzialem 2 dni temu, ze trzeba przelozyc bebechy i wyrejestrowac stare moto (rame) i zarejestrowac jako moto sprowadzone , chyba , ze ktos kupil w Polsce , no to poprzez normalne formalnosci.

PS prosze o usuniecie tematu, poniewaz nie wpadlem na pomysl, ze rama stanowi element niewymienny, no chyba , ze posty cos wnosza :)

Pozdrawiam

Dzieki za info, ale juz sie dowiedzialem 2 dni temu, ze trzeba przelozyc bebechy i wyrejestrowac stare moto (rame) i zarejestrowac jako moto sprowadzone , chyba , ze ktos kupil w Polsce , no to poprzez normalne formalnosci.

PS prosze o usuniecie tematu, poniewaz nie wpadlem na pomysl, ze rama stanowi czesci "zamiennej" w swietle przepistow, wiec prosze do oczyszczalni, no chyba , ze posty cos wnosza :)

Edytowane przez Maniek6r